Τενοντίτιδα ιγνυακού μυός
Είναι ασυνήθιστο και συχνά αδιάγνωστο αίτιο πόνου στην οπίσθια - έξω επιφάνεια του γόνατος. Παρατηρείται συνήθως σε άτομα ασχολούμενα με αθλήματα που καταπονούν ή κουράζουν τους τετρακεφάλους, όπως η καλαθόσφαιρα και το τέννις (Mayfield GW, 1977; Olson WR and Rechkemmer L, 1993). Η τενοντίτιδα του ιγνυακού μυός εκδηλώνεται με προοδευτικά συμπτώματα, αλλά συχνά ο πόνος εμφανίζεται στη διάρκεια ή μετά από τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ασθενείς μπορούν να διανύσουν τρέχοντας μικρές αποστάσεις, αλλά όταν συνεχίσουν να τρέχουν εμφανίζουν εντοπισμένο πόνο στην οπίσθια – έξω επιφάνεια του γόνατος (Hunter SC and Poole RM, 1987). Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επιβράδυνση (π.χ. τρέξιμο σε κατωφέρειες ή πεζοπορία) συχνά προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα λόγω της αυξημένης έκκεντρης φόρτισης των τετρακεφάλων (Rechkemmer L, 1993).
ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ :
- Ψηλαφητική ευαισθησία κατά μήκος του εγγύς τμήματος του τένοντα του ιγνυακού μυός στην μηριαία έκφυσή του ή περιφερικά, όπισθεν του πλάγιου περονιαίου συνδέσμου.
- Θετική δοκιμασία Webb (Garrick JG and Webb DR, 1990). Η εξέταση γίνεται με τον ασθενή σε ύπτια θέση και το γόνατο σε κάμψη 90ο. Το σκέλος στρέφεται προς τα έσω και ο ασθενής ασκεί αντίσταση στην παθητική έξω στροφή. Εάν υπάρχει φλεγμονή του ιγνυακού μυός, ο χειρισμός αυτός αναπαράγει τα συμπτώματα. Η απλή παθητική εξωτερική στροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο.
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ :
- Ιγνυακή κύστη
- Κακώσεις ή φλεγμονή της έξω κεφαλής του γαστροκνήμιου, του τένοντα του δικεφάλου μηριαίου ή της λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Νοσήματα ιγνυακού βόθρου
- Ρήξη του έξω μηνίσκου