Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ψωριασική αρθρίτιδα

 ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΨΩΡΙΑΣΗ...ΨΩΡΑ, θα την είχε όλη χώρα !

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να παρερμηνεύσουμε το λαϊκό ρητό :

"Αν ήταν η ζήλια ψώρα, θα γέμιζε όλη η χώρα..."

Αυτό το λέω γιατί πολλοί συμπατριώτες μας μπερδεύουν την ψωρίαση με την ψώρα. Οταν δηλ. τους ρωτήσεις εάν έχουν ψωρίαση, παρεξηγιούνται και σου δηλώνουν, καταφανώς προσβεβλημένοι, ότι δεν έχουν …ψώρα, γιατί η ψώρα είναι συνυφασμένη με την βρώμα και την απλυσιά.

Εσείς ξέρετε τι είναι η ψωρίαση ; εάν δεν ξέρετε, διαβάστε το παρακάτω :

«Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, αυτοάνοση πάθηση του δέρματος. Εκδηλώνεται με κοκκινίλες και φολιδωτές κηλίδες που παρουσιάζονται στην επιδερμίδα. Η λεπιδώδεις αυτές κηλίδες ονομάζονται ψωριασικές πλάκες. Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί - λευκή απόχρωση. Οι ψωριασικές αλλοιώσεις εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά και σε κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων».

Γιατί σας τα λέω αυτά ; γιατί απλούστατα η ψωρίαση σχετίζεται με μια πολύ δυσάρεστη και ενοχλητική και συχνά σοβαρή πάθηση (φλεγμονή) των αρθρώσεων (και όχι μόνο) που εμείς οι Ρευματολόγοι την αποκαλούμε ... χαϊδευτικά «ψωριασική αρθρίτιδα».

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/Home%20page%20Psoriasis.jpg  

Ψωρίαση: Ενσκήπτει επί δικαίων και αδίκων...

Τι είναι η «ψωριασική αρθρίτιδα» ;

Εμείς οι Ρευματολόγοι το ξέρουμε πολύ καλά (μας έχει γίνει πλύση εγκεφάλου τόσο στη διάρκεια της ειδικότητας, όσο και στην καθημέρα πράξη) ότι ένα από τα αίτια της αρθρίτιδας είναι η ψωριασική αρθρίτιδα. Ετσι, όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο με αρθρίτιδα σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις, π.χ. στα γόνατα, τις μικρές αρθρώσεις των χεριών ή των ποδιών, κ.α., τον ρωτάμε αυθορμήτως :

·        Μήπως έχετε ψωρίαση ;

αλλά επειδή συχνά, όπως είπαμε, οι Ελληνες παρεξηγιούνται όταν τους ρωτήσεις αν έχουνε ψωρίαση γιατί την μπερδεύουνε με την ψώρα, τους ρωτάμε έμμεσα, για να μην τους προσβάλουμε :

·        Μήπως έχετε κανένα περίεργο δερματικό εξάνθημα ή κοκκινίλα σε κάποιο σημείο του σώματος, ιδίως στα απόκρυφα μέρη ή στα σημεία που δεν φθάνει το μάτι του ανθρώπου, π.χ. πίσω από τα αυτιά, ανάμεσα στη σχισμή των γλουτών, στους αγκώνες, μέσα στα μαλλιά του κεφαλιού σας, κ.λπ. ;

και αν μας ζητήσουν να περιγράψουμε πως μπορεί να είναι το εξάνθημα αυτό, τους εξηγούμε ότι   :

·        η ψωρίαση είναι μια κοκκινίλα καλυμμένη με λέπια, σαν του ψαριού, που όταν τα ξύσουμε με το νύχι μας από κάτω φαίνεται κόκκινο το κρέας σαν φρεσκοσφαγμένο μοσχάρι (ή άλογο, αν θέλετε, μιάς και είναι του συρμού την σήμερον ημέρα), κ.οκ."

ή τον ρωτάμε :

·        αν έχει φαγούρα στο κεφάλι (όπου συνήθως κατοικοεδρεύει η ψωρίαση και δεν την παίρνουμε χαμπάρι, εκτός και αν κάποιος μας ξεψειρίσει το κεφάλι) και ξύνοντάς το ξερό του βγάζει στην κορυφή του νυχιού του (σαν κερασάκι στην τούρτα) παχιά λέπια, σαν χοντρή πιτυρίδα...

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/HOME%20PAGE%20Psoriasis%20ears.jpg

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/HOME%20PAGE%20Psoriasis%20gluteal%20lesion.jpg

Ψωριασικές αλλοιώσεις σε περιοχές που δεν φθάνει το μάτι μας (γι΄αυτό και πολλοί έχουν ψωρίαση αλλά δεν το έχουν πάρει χαμπάρι)

Συνήθως οι ψωριασικές αλλοιώσεις ξεχωρίζουν από μακριά, όταν είναι εκτεταμένες. Όταν όμως είναι σποραδικές και εντοπίζονται σε απόκρυφα και δυσπρόσιτα μέρη του σώματός μας, όπως αναφέρω παραπάνω, είναι δύσκολο να τις βρούμε γι΄αυτό και πρέπει να ψάξουμε τον ασθενή μας από το κεφάλι (εκτός εάν του έχουν πέσει τα μαλλιά) μέχρις ονύχων.

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/HOME%20PAGE%20Psoriasis%20scalp.jpg

Ψωριασικές αλλοιώσεις στη βάση του τριχωτού του κεφαλιού

Το τελευταίο (δηλ. να ψάξουμε τα νύχια του αρρώστου) είναι εκ των ουκ άνευ αν θέλουμε να μην μας διαφύγει η ψωρίαση, γιατί εκεί συχνά βρίσκουμε αλλοιώσεις (βαθουλώματα ή αλλοιώσεις που μοιάζουν με μυκητίαση) που μας πληροφορούν ότι ο άρρωστός μας έχει κάπου, φανερές ή κρυμμένες από το ανθρώπινο μάτι, ψωριασικές πλάκες ή πρόκειται να τις εμφανίσει.

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/HOME%20PAGE%20Psoriasis%20onycholysis.jpg

Αυτό που μοιάζει με μυκητίαση των νυχιών, μπορεί να είναι ψωρίαση

Αρκετά συχνά, οι άνθρωποι με ψωρίαση έχουν οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης ή και ψωριασικής αρθροπάθειας, δηλ. άμεσους συγγενείς (γονείς, παπούδες, γιαγιάδες, θείους, ξαδέρφια) που γνωρίζουν ότι έχουν τις ενοχλητικές αυτές παθήσεις.

Αλλοτε μπορεί να υπάρχει κάποιος πρόγονος με προδιάθεση για ψωρίαση, την οποία όμως δεν είχε την ...ευτυχία να την παρουσιάσει γιατί απήλθε του ματαίου τούτου κόσμου προώρως (αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ, όπως καταλαβαίνετε).

Αλλες φορές, όχι σπάνια, οι άνθρωποι που βγάζουν στα καλά καθούμενα ψωριασικές αλλοιώσεις είναι οι πρώτοι στη δυναστεία (στην οικογένειά τους δηλαδή) που παθαίνουν ψωρίαση και έχουν την ...χαρά να την μεταδώσουν στους απογόνους τους.

Μην φοβάστε όμως. Δεν παθαίνουν όλοι οι άτυχοι συμπολίτες μας με ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα. 

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/HOME%20PAGE%20Psoriatic%20arthritis%20hands(1).jpg

Ψωριασική αρθρίτιδα χεριών (4ο δάχτυλο δεξιού χεριού)

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/HOME%20PAGE%20Psoriatic%20arthritis%20Sausage%20digit.jpg

Ψωριασική δακτυλίτιδα ("αλλαντοειδές δάκτυλο", όπως λέμε στη Ρευματολογία, γιατί θυμίζει λουκάνικο)

Το πρόβλημα στην ψωριασική αρθρίτιδα, όπως και σε όλα τα ρευματικά νοσήματα, είναι η έγκαιρη διάγνωση, η οποία όμως εδώ στην περίπτωσή μας πολύ συχνά καθυστερεί.

Ο λόγος είναι ότι οι μη Ρευματολόγοι γιατροί δεν γνωρίζουν ότι η ψωρίαση συνδέεται με ψωριασική αρθρίτιδα (ή και το αντίστροφο, ότι δηλ. η αρθρίτιδα συνδέεται με ψωρίαση), γι΄αυτό και συχνά βασανίζουν τον άρρωστό τους με άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις, αρθροσκοπήσεις, χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. υμενεκτομές), θεραπείες και δεν συμμαζεύεται.

Ερώτηση :

·        "Γιατρέ μου, έχω ψωρίαση και πονάνε τα κόκκαλά μου ή οι αρθρώσεις μου. Μήπως έχω ψωριασική αρθρίτιδα" ;

Ευτυχώς δεν είναι πάντοτε έτσι, γιατί οι άνθρωποι με ψωρίαση μπορεί να έχουν και άλλες παθήσεις των μυών, των αρθρώσεων και γενικά του σκελετού, χωρίς να έχουν ψωριασική αρθρίτιδα. Γι΄αυτό, και προτού καταδικάσετε τον εαυτό σας (ή σας το πούν κάποιοι άσχετοι) ότι έχετε ψωριασική αρθρίτιδα απλώς επειδή έχετε ψωρίαση και πονάτε σ΄ένα μέρος του σώματος, καλύτερα απευθυνθείτε σε έναν Ρευματολόγο. Αυτός ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον εάν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα ή όχι.

Ερώτηση :

·        "Γιατρέ μου, έχει θεραπεία η ψωριασική αρθρίτιδα" ;

Επειδή η θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι πολύπλοκη και στα χέρια του ειδικού (δηλ. του Ρευματολόγου), καλύτερα διαβάστε το σχετικό κεφάλαιο στο e-rheumatology.gr, όπως και για ό, τι σχετικές απορίες έχετε. Χαίρετε.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες