Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ : Απεικονιστικός έλεγχος

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται με την μέτρηση της οστικής πυκνότητας (οστεοπυκνομετρία) σε ένα μηχάνημα και ονομάζεται «απορροφησιομετρία διπλής ενέργειας με ακτίνες Χ» (Dual Energy X-ray Absorptiometry, DEXA). Η εξέταση στο μηχάνημα αυτό γίνεται στην ΟΜΣΣ ή στο ισχίο με δέσμη φωτονίων (ελάχιστη ιονίζουσα ακτινοβολία).

Ενδείξεις μέτρησης οστικής πυκνότητας με DEXA

Οστεοπυκνομετρία δικαιολογείται στις εξής περιπτώσεις :

  • Σ’ όλες τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας μέχρι 65 ετών που έχουν ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για οστεοπορωτικό κάταγμα (πλην της εμμηνόπαυσης).
  • Σ’ όλες τις γυναίκες ηλικίας >65 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν παράγοντες κινδύνου
  • Σ’ όλες τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν πάθει  κάποιο κάταγμα (για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να προσδιορισθεί η βαρύτητα της νόσου).
  • Σ’ όλες τις γυναίκες που θα ακολουθήσουν θεραπεία για οστεοπόρωση, εάν η οστεοπυκνομετρία πρόκειται να βοηθήσει στην απόφαση.
  • Σ’ όλες τις γυναίκες που ακολούθησαν θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Σε άνδρες που έχουν κάποιο νόσημα συνδεόμενο με οστεοπόρωση (π.χ. υπερθυρεοειδισμός, θεραπεία με κορτιζόνη, σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, ηπατική ανεπάρκεια, κατάχρηση αλκοόλ ή καπνού, παρατεταμένη καθιστική ζωή, κλπ)
  • Σε γυναίκες και παιδιά που έχουν έναν από τους παραπάνω λόγους.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας: 

Παλαιότερα η οστεοπυκνομετρία γινόταν κάθε χρόνο. Το 2009 δημοσιεύθηκαν δύο εργασίες που πρότειναν μέτρηση κάθε τρία χρόνια. Το έτος 2012 το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ πρότεινε κλιμακωτά μεσοδιαστήματα μέτρησης ανάλογα με τα ευρήματα της πρώτης μέτρησης. Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες