Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ : Απεικονιστικές μέθοδοι

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ : ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Απλές ακτινογραφίες

Είναι η απεικονιστική μέθοδος εκλογής για την οστεοαρθρίτιδα. Στις αρθρώσεις που σηκώνουν το βάρος του σώματος δείχνουν στένωση ή εξάλειψη του μεσάρθριου διαστήματος, υποχόνδρια οστική σκλήρυνση και κύστεις.

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ  

Σπάνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση της πρωτοπαθούς οστεοαρθρίτιδας. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση της κακής ευθυγράμμισης της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης, τοy ποδιού ή της ποδοκνημικής.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (MRI)

Συνήθως δεν είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί να χρειασθεί εάν προσβλέπεται χειρουργική επέμβαση. Αναδεικνύει, σε αντίθεση με την απλή ακτινογραφία, τις αλλοιώσεις του αρθρικού χόνδρου, του μηνίσκου, των τενόντων, των μυών και την συλλογή υγρού.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Δεν είναι εξέταση ρουτίνας για την διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει στην παρακολούθηση της πορείας της εκφύλισης του χόνδρου και στην καθοδήγηση των ενδαρθρικών ενέσεων.

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΟΣΤΩΝ

Βοηθά στην πρώιμη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας των χεριών (8) και στη διάκριση της οστεοαρθρίτιδας από οστεομυελίτιδα και οστικές μεταστάσεις. Τυπικό εύρημα στην οστεοαρθρίτιδα των χεριών είναι συμμετρική, πολύ ήπια αύξηση της κατακράτησης του ραδιοφαρμάκου.

Αντιθέτως, το σπινθηρογράφημα των οστών είναι συχνά αρνητικό στα πρώιμα στάδια του πολλαπλού μυελώματος, ενός αιτίου οστικών πόνων σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες το οποίο μπορεί να συγχυθεί με την οστεοαρθρίτιδα.

ΑΡΘΡΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ

Η παρουσία μη φλεγμονώδους αρθρικού υγρού βοηθά στη διάκριση της οστεοαρθρίτιδας από άλλα αίτια αρθρικού πόνου. Αλλα ευρήματα από το αρθρικό υγρό που βοηθούν στη διάκριση της οστεοαρθρίτιδας από άλλες καταστάσεις είναι η αρνητική χρώση κατά Gram και οι αρνητικές καλλιέργειες, όπως και η απουσία κρυστάλλων (π.χ. ουρικού μονονατρίου, στην ουρική αρθρίτιδα) στη μικροσκοπική εξέταση με πολωμένο φως.



Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες