Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Δευτεροπαθής υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια

Το σύνδρομο δευτεροπαθούς υπερτροφικής οστεοαρθροπάθειας (SHO) συνίσταται σε τελική πληκτροδακτυλία, επώδυνη διόγκωση των περιφερικών αρθρώσεων και των μαλακών μορίων, έντονες εφιδρώσεις και περιοστίτιδα των χεριών, των ποδιών και των περιφερικών μερών των μελών. Η περιοστίτιδα είναι επίσης χαρακτηριστικό της νεανικής ιδιοπαθούς ή νεανικής ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά στα νοσήματα αυτά δεν συνδέεται με τον έντονο πόνο και την ευαισθησία που συνοδεύουν την SHO.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ

Η παθογένεση της SHO είναι άγνωστη, αν και ενοχοποιούνται υποξαιμικοί, ενδοκρινείς και νευρογενείς μηχανισμοί.

Στην παιδική ηλικία, η SHO σχετίζεται συνήθως με χρόνια πνευμονοπάθεια (Losty P et al, 1993), συγγενείς καρδιοπάθειες και ενίοτε με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (Martinez-Lavin M, 1997), ατρησία χοληφόρων πόρων και τμηματική εντερίτιδα.

Σημαντικό αίτιο SHO στην παιδική ηλικία είναι τα κακοήθη πνευμονικά νοσήματα, προκαλούμενα συχνότερα από μεταστάσεις από οστεογενετικό σάρκωμα (Petty RE et al, 1976; Roebuck DJ, 1999). Στους ενήλικες, η SHO συνδέεται με το σύνδρομο POEMS (οργανομεγαλία, πολυνευροπάθεια, δερματικές αλλοιώσεις, ενδοκρινοπάθεια, πρωτεΐνη Μ) (Martinez-Lavin M, 1997). 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Κλινικά, η SHO χαρακτηρίζεται από πληκτροδακτυλία και διάχυτη διόγκωση των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων των χεριών, σε συνδυασμό με έντονη περιοστίτιδα  κατά μήκος των εγγύς φαλάγγων, μετακαρπίων και κάτω πέρατος κερκίδας και ωλένης.

Ο πόνος είναι έντονος, συμμετρικός και εντοπίζεται περιφερικά. Παρατηρείται στην διάρκεια της ημέρας και μπορεί να αφυπνίζει το παιδί το βράδυ.

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το σπινθηρογράφημα με τεχνήτιο 99m δείχνει αυξημένη κατακράτηση του ραδιοϊσοτόπου στις προσβληθείσες περιοχές.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα φάρμακα συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα, αν και τα ΜΣΑΦ μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Η εκτομή του πνευμονικού ή πλευριτικού όγκου μπορεί να οδηγήσει σε θεαματική ύφεση όλων των σημείων και συμπτωμάτων.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες