Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Αρθρίτιδα συνδεόμενη με λοίμωξη κολποκοιλιακής αναστόμωσης

Η βακτηριδιακή επιλοίμωξη των κολποκοιλιακών αναστομώσεων που γίνονται για την θεραπεία της υδροκεφαλίας συνδέεται με αρθρίτιδα, αρθραλγίες, νεφρίτιδα και θετικό RA test (Pinals RS and Tinnesen WW, 1977).

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ : Η λοίμωξη οφείλεται συνήθως στον σταφυλόκκοκο epidermis και μπορεί να συνοδεύεται από κυκλοφορούντα ανοσοσυμπλέγματα.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ : Η επίμονη αντιγοναιμία, οφειλόμενη συνήθως σε χρόνια βακτηριαιμία από σταφυλόκοκκους αρνητικούς στην κοαγκουλάση, οδηγεί στον σχηματισμό ειδικών αντισωμάτων και ανοσοσυμπλεγμάτων. Οι αρθραλγίες και η αρθρίτιδα είναι πιθανώς επιπρόσθετες εκδηλώσεις του σχηματισμού ανοσοσυμπλεγμάτων.

Το σύστημα του συμπληρώματος, και κυρίως η κλασική οδός, ενεργοποιείται και η εναπόθεση ανοσοσυμπλεγμάτων και συμπληρώματος στα σπειράματα οδηγεί σε σπειραματονεφρίτιδα. Ο RF παράγεται σε απάντηση στη μεταβολή της ανοσοσφαιρίνης στην διαδικασία του συνδυασμού με βακτηριδιακά αντιγόνα.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ :

  • Πυρετός
  • Πετέχειες, πιθανώς αγγειιτιδικής αιτιολογίας
  • Οξεία περιοδική αρθρίτιδα
  • Αρθρικές εκδηλώσεις (αρθραλγίες, οξεία περιοδική αρθρίτιδα), οι οποίες μπορεί να προηγούνται των άλλων εκδηλώσεων της επιμόλυνσης της αναστόμωσης 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ :

  • Αιματουρία
  • Υποσυμπληρωματιναιμία
  • Θετικό RA test, ενίοτε πριν από τις εκδηλώσεις της επιμόλυνσης της αναστόμωσης

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ : Οι αρθρικές εκδηλώσεις και το θετικό RAtestμπορεί να αποδοθούν σε ΝΙΑ, αλλά η ταχεία υποχώρησή τους με την αντιβιοτική αγωγή αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ παράλληλα το RA test σπάνια είναι θετικό στη ΝΙΑ.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες