Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Χρόνιο υπεξάρθρημα επιγονατίδας

Η χρόνια παρεκτόπιση της επιγονατίδας, ανεξάρτητα αν είναι συγγενής ή επίκτητη, αποτελεί την βαρύτερη έκφραση της επιγονατιδομηριαίας δυσπλασίας. Η επίκτητη μόνιμη παρεκτόπιση της επιγονατίδας είναι αποτέλεσμα παραμελημένων παρεκτοπίσεων της παιδικής ηλικίας, όπως και προοδευτικής σύγκαμψης των τετρακεφάλων δευτεροπαθώς σε ενδομυϊκές ενέσεις.

κλινικη εικονα. Είναι παρόμοια με το σύνδρομο πλάγιας συμπίεσης της επιγονατίδας.

κλινικα ευρηματα :

  • «Κλείδωμα» ή αστάθεια όταν το γόνατο κινείται από πλήρη έκταση σε κάμψη
  •  Θετική δοκιμασία φόβου (apprehension test).

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ. Η απλή ακτινογραφία δείχνει συνήθως πλάγια παρεκτόπιση της επιγονατίδας σχετικά με την μηριαία αύλακα.

αξονικη τομογραφια. Δείχνει σοβαρή υποπλασία της επιγονατίδας και του κάτω πέρατος του μηριαίου δευτεροπαθώς σε απώλεια της επιγονατιδομηριαίας αρχιτεκτονικής και παρεκτόπιση της επιγονατίδας, συνήθως προς την έξω επιφάνεια του γόνατος.

διαφορικη διαγνωση. Το χρόνιο υπεξάρθρημα της επιγονατίδας διακρίνεται από το σύνδρομο πλάγιας επιγονατιδικής συμπίεσης από την παρουσία υπεξαρθρήματος της επιγονατίδας με/ή χωρίς συνδεόμενη κλίση. Σχεδόν πάντα παρατηρείται σε ασθενείς με επιγονατιδομηριαία δυσπλασία και σπάνια σε φυσιολογικά γόνατα. Επιπρόσθετα, συνδεόμενα συγγενή, γενετικά και νευρομυϊκά νοσήματα συχνά προδιαθέτουν σε αστάθεια του εκτατικού μηχανισμού (McManus F et al, 1979). Η διάκριση του επίκτητου εξαρθρήματος της επιγονατίδας από το συγγενές γίνεται με το καλό ιστορικό και την φυσική εξέταση.

 Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες