Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Κλινική εικόνα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα συμπτώματα του CTS ποικίλλουν ανάλογα με την βαρύτητα του.

Στα πρώιμα στάδια, οι ασθενείς παραπονούνται συνήθως για συμπτώματα οφειλόμενα σε προσβολή του αισθητικού συστατικού του μέσου νεύρου και μόνον αργότερα εμφανίζουν συμπτώματα προσβολής των κινητικών ινών.

Αιμωδίες

Κυρίαρχο σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι οι διαλείπουσες αιμωδίες του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του ημίσεως (κερκιδικού) του παραμέσου δακτύλου, δηλ. στις περιοχές οι οποίες νευρώνονται από το μέσο νεύρο, ενώ το μικρό δάκτυλο σπάνια προσβάλλεται, δεδομένου ότι νευρώνεται από το ωλένιο νεύρο.

Σε μερικές όμως περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθούν όλα τα δάκτυλα εάν ταυτόχρονα έχει προσβληθεί και το ωλένιο νεύρο.

Πότε παρατηρούνται οι αιμωδίες ;

Οι αιμωδίες εμφανίζονται συνήθως το βράδυ, στην διάρκεια του ύπνου, ώστε οι άρρωστοι ξυπνούν και κρεμάνε το χέρι τους έξω από το κρεβάτι ή το τινάζουν δυνατά για να ανακουφισθούν από τα συμπτώματά τους. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή ο άνθρωπος κοιμάται συνήθως κρατώντας τους καρπούς σε κάμψη ή όταν κοιμάται στο ένα πλευρό (McCabe SJ et al, 2007).

Οι νυχτερινές παραισθησίες, σαν σύμπτωμα του CTS, έχουν ευαισθησία 51-96% και ειδικότητα 27-68% (Katz JN et al, 1990;Buch-Jaeger N and Foucher G,  1994; Gupta SK and Benstead TJ, 1997; Szabo RM et al, 1999 ).

Πως ανακουφίζονται οι αιμωδίες ;

Οι αιμωδίες μπορεί να ανακουφισθούν με ένα νάρθηκα του καρπού, ο οποίος εμποδίζει την κάμψη του (McCabe SJ et al, 2007).

Πόνος

Αλλα, λιγότερο ειδικά, συμπτώματα είναι πόνος στους καρπούς ή τα χέρια και απώλεια της σύσφιγξης των δακτύλων. Τα συμπτώματα αυτά θυμίζουν περισσότερο επώδυνες παθήσεις των χεριών, όπως αρθρίτιδα, γι΄αυτό και πολύ συχνά οι άρρωστοι αυτοί παραπέμπονται στον ρευματολόγο με το ερώτημα αν ο άρρωστος έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα ή κάποια άλλη, φλεγμονώδη αρθροπάθεια.

Ο πόνος στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι στην πραγματικότητα  αιμωδία, η οποία είναι τόσο έντονη, ώστε ξυπνάει τον άρρωστο το βράδυ. Ο πόνος σε ασθενείς με ηλεκτροφυσιολογικά εξακριβωμένο CTS συνδέεται με κακή ερμηνεία της αλγαισθησίας και της κατάθλιψης (Nunez F et al, 2010).

Μερικοί, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τον πόνο και τα άλλα, μη χαρακτηριστικά, συμπτώματα του CTS, αποδίδουν τα συμπτώματα του CTS σε συμπίεση του νεύρου στο ύψος της θωρακικής εξόδου ή στο σημείο όπου το μέσο νεύρο διέρχεται ανάμεσα από τις δύο κεφαλές του στρογγύλου πρηνιστή στο αντιβράχιο (Netter F, 2011).

Οι ασθενείς με CTS μπορεί ακόμα να παραπονούνται για πόνο ο οποίος ακτινοβολεί στο αντιβράχιο, τον αγκώνα ή ακόμα και τον ώμο. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζονται με πόνο στον ώμο, ο οποίος όμως δεν συνοδεύεται από αισθητικές διαταραχές στην περιοχή του καρπού.

Διόγκωση δακτύλων

Πολλοί ασθενείς με εγκατεστημένο CTS αναφέρουν διόγκωση των δακτύλων τους, ιδιαίτερα τις πρωϊνές ώρες, ώστε δεν μπορούν να βγάλουν την βέρα τους (όσοι τις φορούν).  Όταν όμως τους ρωτήσετε επίμονα, θα σας πούν ότι δεν βλέπουν καμμιά ορατή διόγκωση στα χέρια, αλλά απλώς τα αισθάνονται διογκωμένα. Αυτή η διόγκωση που αναφέρουν, αλλά δεν βλέπουν, οι ασθενείς με CTS συχνά αποδίδεται σε ρευματικό νόσημα, αποπροσανατολίζοντας από την σωστή διάγνωση.

Αλλα συμπτώματα

Λιγότερο συχνά, οι ασθενείς με CTS έχουν αίσθημα αδεξιότητας και αδυναμίας των χεριών, το οποίο συχνά επιδεινώνεται με τις δραστηριότητες ή την εργασία.

Σε μία σειρά 327 ασθενών, οι 313 (95.7%) είχαν παραισθησίες, οι 118 (38%) μόνο νυχτερινά συμπτώματα, οι 178 (58%), συμπτώματα τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας και 17 (5%), μόνο στη διάρκεια της ημέρας (Kendall WW, 1988).Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες