Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Η …ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ (ή, πιο επιστημονικά, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Σύμφωνα με την καθιερωμένη ιατρική ορολογία, σαν «σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα χαρακτηρίζεται η παγιδευτική νευροπάθεια του μέσου νεύρου, η οποία προκαλεί παραισθησίες, πόνο, αιμωδία και άλλα συμπτώματα στην κατανομή του μέσου νεύρου».

Πρόκειται για επιδημία…

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αγαπητοί φίλοι, είναι η μάστιγα της εποχής μας, ένα ενοχλητικό και βασανιστικό νόσημα που δεν κάνει διάκριση σε φύλο ή ηλικία και ενσκήπτει επί δικαίων και αδίκων.

Το βλέπουμε τόσο πολύ συχνά στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων εμείς οι Ρευματολόγοι, αλλά και άλλες ειδικότητες, ώστε έχει καταντήσει πια ρουτίνα. Δεν περνάει ημέρα που να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με ταλαίπωρους ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες, που, μαζί με όλα τα άλλα, μας παραπονιούνται ότι μουδιάζουν τα χέρια τους, ιδιαίτερα όταν τα χρησιμοποιούν, ακόμα και στην διάρκεια του ύπνου. Όταν ακούμε τα συμπτώματα αυτά, αυτομάτως πια ο νούς μας πάει, που αλλού, στο περίφημο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και συνήθως δικαιωνόμαστε.

 http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-anatomy.gifhttp://lakehealthcarecenter.com/wp-content/uploads/2012/09/Carpal-Tunnel-Syndrome-distribution.jpg

Σε τι χρησιμεύει το μέσο νεύρο ;

Το μέσο νεύρο σχηματίζεται από την συνένωση των έξω και έσω χορδών του βραχιονίου πλέγματος και φέρει ίνες, τόσο κινητικές, όσο και αισθητικές, προερχόμενες από το 6ο, 7ο και 8ο αυχενικό και 1ο θωρακικό σπονδυλικό τμήμα.

Οι κινητικές ίνες νευρώνουν όλους τους μυς της πρόσθιας επιφάνειας του αντιβραχίου, εκτός από τον ωλένιο καμπτήρα του καρπού και το ωλένιο ήμισυ του εν τω βάθει καμπτήρα των δακτύλων. Οι αισθητικές ίνες του μέσου νεύρου νευρώνουν την παλαμιαία επιφάνεια των 3 ½ πρώτων δακτύλων (αντίχειρα, δείκτη, μέσου και κερκιδικού ημίσεος του παραμέσου).Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ; 

Σε ποιούς (δηλαδή σε ποιά ιατρική ειδικότητα) "ανήκει" το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αρχικά φαίνεται ότι είναι μια «νευρολογική» πάθηση, αφού έχει σχέση με το μέσο νεύρο, γι’ αυτό και το έχουμε κατατάξει στις «παγιδευτικές νευροπάθειες», ενώ στον απλό κόσμο είναι γνωστό ως «καρπιαίο».

Θα μπορούσαμε όμως ωραιότατα να παρομοιάσουμε την βασανιστική αυτή πάθηση με την… ωραία Ελένη για την οποία έγινε ο πόλεμος της Τροίας, αφού την ποθούν και την διεκδικούν γιατροί πολλών και διαφόρων ειδικοτήτων, όπως :

·        Ορθοπεδικοί 

·        Νευρολόγοι 

·        Νευροχειρουργοί 

·        Γενικοί Χειρουργοί

·        Πλαστικοί χειρουργοί

και, τέλος, εμείς οι πτωχοί Ρευματολόγοι. 

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-Helen-of-Troi.gif

Η ωραία Ελένη, για την οποία υποτίθεται ότι έγινε ο πόλεμος της Τροίας

Ποιός τυχερός τελικά κερδίζει την καρδιά της...Ωραίας Ελένης;

Οπως ήδη γνωρίζετε (είμαι σίγουρος γι΄αυτό), την ....ωραία (αλλά ενοχλητική και μοιραία) αυτή ύπαρξη την κερδίζουν, αργά ή γρήγορα, οι γιατροί που "κρατούν νυστέρι" στα χέρια τους, όπως λέει η λαϊκή δοξασία, δηλ. οι χειρουργοί. 

Επομένως, τι σχέση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο ;

Δηλαδή τι σχέση έχει ένας Παθολόγος των οστών και των αρθρώσεων (όπως είναι ο Ρευματολόγος) με ένα καθαρά χειρουργικό νόσημα, όπως υποτίθεται ότι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Πρέπει όμως να γνωρίζετε, αγαπητοί φίλοι, ότι στην Ιατρική βασική προϋπόθεση για να θεραπεύσουμε ένα νόσημα είναι να βρούμε την αιτιολογία του. Κι΄αυτός ακριβώς είναι εδώ ο ρόλος του Ρευματολόγου :

·        Να ψάξει να βρεί, ως νέος Οδυσσέας που αναζητεί την Ιθάκη του, το αίτιο των συμπτωμάτων του αρρώστου (αν δηλ. κρύβει κάποια πάθηση από κάτω) και

·        Να αποκλείσει πολλές και διάφορες παθήσεις που μοιάζουν με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Δείτε ενδεικτικά ποιά νοσήματα κάνουν συμπτώματα παρόμοια με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα :

·        Αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία

·        Αυχενική δισκοπάθεια

·        Αυχενική σπονδύλωση

·        Αυχενικός μυοπεριτονιακός πόνος

·        Διαβητική νευροπάθεια

·        Εξω επικονδυλίτιδα

·        Εσω επικονδυλίτιδα

·        Ισχαιμική μονομελική νευροπάθεια

·        Κάκωση από υπέρχρηση

·        Λέπρα

·        Μετακτινική πλεξοπάθεια βραχιονίου

·        Μετατραυματική συριγγομυελία

·        Μυοπεριτονιακός πόνος

·        Νεοπλασματική πλεξοπάθεια βραχιονίου

·        Νόσος Lyme

·        Πολλαπλή μονονευρίτιδα

·        Πολλαπλή σκλήρυνση

·        Σύνδρομο διαμερίσματος

·        Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

·        Τενοντίτιδα – τενοντοελυτρίτιδα

·        Τραυματική πλεξοπάθεια βραχιονίου 

Οι στόχοι αυτοί, πιστέψτε με, απαιτούν σοβαρή κλινική εμπειρία, καλή κλινική εξέταση και γνώση της παθοφυσιολογίας του αντικειμένου. Κανονικά λοιπόν, η διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ειδικού Ιατρείου (όπως είναι π.χ. τα Διαβητολογικά Ιατρεία), αλλά τέτοιο πράγμα δεν ξέρω αν υπάρχει στη χώρα μας.

Αν πιστεύετε ότι ο χειρουργός θα κάτσει να κάνει αυτή την δουλειά, να βγάλει δηλ. το φίδι από την τρύπα, γελιόσαστε. Στην χώρα μας, αγαπητοί αφελείς και ταλαίπωροι συμπολίτες μας, η αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι μονόδρομος :

Συμπτώματα που ταιριάζουν με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα + θετικό ηλεκτρομυογράφημα (καμμιά φορά και χωρίς αυτό) = χειρουργείο.

Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ; 

Το ΣΚΣ είναι μία από τις συχνότερες συμπιεστικές νευροπάθειες των άνω άκρων και το 95% περίπου όλων των παγιδευτικών νευροπαθειών και ο συχνότερος τύπος νοσημάτων από επανειλημμένες κακώσεις.  

Στις ΗΠΑ, περίπου 1 από τους 20 κατοίκους έχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και σχεδόν 1.000.000 ενήλικες κάθε χρόνο εμφανίζουν ΣΚΣ το οποίο χρειάζεται ιατρική θεραπεία.

Ποιοί παθαίνουν συχνότερα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα όμως σε άτομα ηλικίας 45-60 ετών, ακόμα και στα παιδιά.

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να πάθουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σε σχέση με τους άνδρες. Οι παχύσαρκοι επίσης παθαίνουν συχνότερα ΣΚΣ.

 http://37.media.tumblr.com/bfbd1414e1575cae31a8634cff168454/tumblr_mga13rzZMb1rfwfq9o1_1280.jpg   http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-Fat-man_1.gif

Οι παχύσαρκοι παθαίνουν συχνότερα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, από εμάς τους αδύνατους (τρόπος του λέγειν, το αδύνατους εννοώ)

Που οφείλεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Το ΣΚΣ θεωρείται ότι οφείλεται σε συμπίεση του μέσου νεύρου σε κάποιο σημείο της διέλευσής του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. 

Πολλοί ερευνητές το αποδίδουν στην συνεχή, κουραστική χρήση των χεριών, άλλοι όμως πιστεύουν ότι στη γένεσή του συμβάλλουν περισσότερο γενετικοί παράγοντες, παρά η έντονη και παρατεταμένη χρήση των χεριών.

Τα ρευματικά νοσήματα προκαλούν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Αυτό που δεν είναι γνωστό σε πολύ κόσμο, αλλά και σε πολλούς επαγγελματίες υγείας, είναι ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα ρευματικά νοσήματα που προκαλούν φλεγμονή των τενόντων των καμπτήρων του καρπού μπορεί να προκαλέσουν ΣΚΣ. 

Το ΣΚΣ είναι συχνό ακόμα και σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και μερικές φορές η πρώτη εκδήλωση της νόσου.

Είναι απαραίτητο να περάσει ο άνθρωπος με ΣΚΣ από τους Ρευματολόγους , πριν οδηγηθεί στο χειρουργικό τραπέζι ;

Θάλεγα οπωσδήποτε ναι, για τους εξής λόγους :

1.   Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση ενός ρευματικού ή άλλου νοσήματος ή να είναι μέρος των εκδηλώσεων ενός ήδη γνωστού ή άγνωστου ρευματικού νοσήματος.

2.  Ο άρρωστος μπορεί να μην έχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αλλά κάποια άλλη πάθηση που μοιάζει με αυτό, π.χ. το μούδιασμα των χεριών να προέρχεται από πίεση άλλων νεύρων, όπως π.χ. η ριζαλγία (δηλ. συμπίεση των νευρικών ριζών από δισκοπάθεια ή κήλη αυχενικού δίσκου)

3.  Το οίδημα (υποκειμενικό) που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στα χέρια αποδίδεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα ρευματικά νοσήματα και παραπέμπεται στον Ρευματολόγο

4.  Ο άρρωστος, εκτός από το γνωστό μούδιασμα, μπορεί να έχει και πόνο στην περιοχή του καρπού, ο οποίος αποδίδεται σε ρευματικό νόσημα

Πως εκδηλώνεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Κυρίαρχο σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι οι διαλείπουσες αιμωδίες του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του ημίσεως (κερκιδικού) του παραμέσου δακτύλου, δηλ. στις περιοχές οι οποίες νευρώνονται από το μέσο νεύρο, ενώ το μικρό δάκτυλο σπάνια προσβάλλεται, δεδομένου ότι νευρώνεται από το ωλένιο νεύρο. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθούν όλα τα δάκτυλα εάν ταυτόχρονα έχει προσβληθεί και το ωλένιο νεύρο.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-Hand-Symotoms.gif

Οι αιμωδίες εμφανίζονται συνήθως το βράδυ, στη διάρκεια του ύπνου, ώστε οι άρρωστοι ξυπνούν και αιωρούν το χέρι τους έξω από το κρεβάτι ή το τινάζουν δυνατά για να ανακουφισθούν από τα συμπτώματά τους. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή ο άνθρωπος κοιμάται συνήθως κρατώντας τους καρπούς σε κάμψη ή όταν κοιμάται στο ένα πλευρό.

Πόνος

Αλλοτε οι άρρωστοι με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παραπονιούνται για πόνο στους καρπούς ή τα χέρια και δυσκολεύονται να σφίξουν τα δάκτυλά τους. 

Τα συμπτώματα αυτά θυμίζουν περισσότερο επώδυνες παθήσεις των χεριών, όπως αρθρίτιδα, γι΄αυτό και πολύ συχνά οι άρρωστοι αυτοί παραπέμπονται στον Ρευματολόγο με το ερώτημα μήπως έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα ή κάποια άλλη, φλεγμονώδη αρθροπάθεια.

Οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί ακόμα να παραπονιούνται για πόνο ο οποίος ακτινοβολεί στο αντιβράχιο, τον αγκώνα ή ακόμα και τον ώμο. Μερικοί παρουσιάζονται με πόνο στον ώμο, ο οποίος όμως δεν συνοδεύεται από αισθητικές διαταραχές στην περιοχή του καρπού.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-Hand-symptoms-02.gif

Διόγκωση δακτύλων

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αναφέρουν ότι "πρήζονται τα δάχτυλά τους, ιδιαίτερα τις πρωϊνές ώρες, ώστε δυσκολεύονται να βγάλουν την βέρα τους" (όσοι τις φορούν).  

Όταν όμως τους ρωτήσετε επίμονα, θα σας πούν ότι δεν βλέπουν καμμιά ορατή διόγκωση στα χέρια, αλλά απλώς τα αισθάνονται διογκωμένα. Αυτή η διόγκωση που αναφέρουν, αλλά δεν βλέπουν, οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συχνά αποδίδεται σε ρευματικό νόσημα, αποπροσανατολίζοντας από την σωστή διάγνωση.

Αλλα συμπτώματα

Λιγότερο συχνά, οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα έχουν αίσθημα αδεξιότητας και αδυναμίας των χεριών, το οποίο συχνά επιδεινώνεται με τις δραστηριότητες ή τις χειρωνακτικές εργασίες.

Πως καταλαβαίνουμε ότι ο άρρωστός μας έχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Με την νευρολογική εξέταση

Σε περιπτώσεις ΣΚΣ, η νευρολογική εξέταση μπορεί να δείξει διαταραχές της αισθητικότητας στην παλαμιαία επιφάνεια των 3 πρώτων δακτύλων και του κερκιδικού ημίσεος του 4ου δακτύλου.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, όταν χρονίσει και μείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε ατροφία των μυών του θέναρος, με αποτέλεσμα ο άρρωστος να έχει αδυναμία της απαγωγής και της αντιθετικής δύναμης του αντίχειρα. 

Ακόμα, ο άρρωστος έχει αδυναμία των δακτύλων και δυσκολεύεται να πιάσει και να κρατήσει τα αντικείμενα, που συχνά του πέφτουν από τα χέρια του.

Με το ηλεκτρομυογράφημα

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι η "σωτηρία" του γιατρού, γιατί συχνά τον γλυτώνει από τον κόπο να εξετάσει τον άρρωστο, και από την άλλη μεριά θεωρείται η πιό γρήγορη και περισσότερο αξιόπιστη εξέταση για να βάλει κανείς την διάγνωση του ΣΚΣ σ΄ έναν άνθρωπο που παραπονιέται ότι μουδιάζουν τα χέρια του.

Το ηλεκτρομυογράφημα, εάν είναι θετικό, βάζει συνήθως την "σφραγίδα" του βασανιστικού αυτού νοσήματος. Εάν γράφει στο πόρισμα τις "μαγικές" λέξεις "επιβράδυνση της νευρικής αγωγιμότητας", τότε βεβαιωνόμαστε κι΄εμείς για την διάγνωση και δηλώνουμε καταφανώς περίλυποι (αλλά και υπερήφανοι που το βρήκαμε) στον άρρωστό μας ότι "δυστυχώς έχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πρέπει να επισκεφθεί,τι άλλο, τον χειρουργό για τα περαιτέρω...".

 http://www.gruenrekorder.de/gruenrekorder/1/somewhere_on_the_edge-gruen_100_pics/a_very_fine_needle_by_Joe_Stevens.jpg

Ο κλινικός όμως γιατρός είναι μεν εύκολο να πεί στον άρρωστό του "κάνε κι' ένα ηλεκτρομυογράφημα, για να δούμε τι έχεις", αλλά πρέπει να το συστήνει μόνον όταν δεν έχει άλλους τρόπους να βάλει την διάγνωση, γιατί το άτιμο πονάει πολύ (μερικοί άνθρωποι δεν το αντέχουν και το παρατάνε), είναι ακριβό και δεν είναι πάντα αξιόπιστο.

Οφείλω να βγάλω το καπέλο στους φίλους μας Ορθοπεδικούς, γιατί πολλοί απ΄ αυτούς βάζουν την διάγνωση του συνδρόμου, και χειρουργούν ακόμα, μόνο με βάση τα συμπτώματα ή και την κλινική εξέταση, χωρίς να υποχρεώσουν τον άρρωστό τους να κάνει την μαρτυρική αυτή εξέταση.

Πονάει μεν, αλλά χρειάζεται...

Πάντως, η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι το ηλεκτρομυογράφημα πρέπει να γίνεται σε κάθε άνθρωπο που μουδιάζουν επίμονα τα χέρια του, αφ΄ενός γιατί η κλινική εξέταση συχνά είναι αρνητική για ΣΚΣ, και αφ΄ετέρου γιατί συχνά το μούδιασμα των άνω άκρων είναι σύμπτωμα πολλών και ποικίλων νευρολογικών νοσημάτων των χεριών, του αυχένα (π.χ. αυχενική ριζαλγία, "παγιδευτικές νευροπάθειες", σύνδρομο θωρακικής εξόδου), του εγκεφάλου και γενικώς συστηματικών νοσημάτων.

Μπορεί ο άρρωστος με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα να έχει αρνητικό ΗΜΓ ;

Ένα παράδοξο, σχετικά συχνό, φαινόμενο είναι ο άρρωστος με συμπτώματα και κλινικά ευρήματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα να έχει αρνητικό ΗΜΓ. Δηλαδή, φυσιολογικό ΗΜΓ δεν σημαίνει ότι ο άρρωστος δεν έχει ΣΚΣ. Απλώς είναι πολύ ήπιο (αρχόμενο) ή πολύ βαρύ.

Πως μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι ο άρρωστος με αρνητικό ΗΜΓ έχει πράγματι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να κάνουμε ένα υπερηχογράφημα ή, καλύτερα, μια μαγνητική τομογραφία ή στον καρπιαίο σωλήνα. Ενας άλλος τρόπος είναι να κάνουμε μια ένεση με τοπικό αναισθητικό μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

Εάν ο ασθενής έχει όντως ΣΚΣ, η έγχυση του αναισθητικού μέσα στον καρπιαίο σωλήνα ανακουφίζει από τα συμπτώματα.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-injection.gif

Η ένεση αναισθητικού μέσα στον καρπιαίο σωλήνα βοηθάει στη διάγνωση του ΣΚΣ

Χρειάζονται οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις ;

Συχνά – πυκνά, έρχονται άρρωστοι με διαπιστωμένο ΣΚΣ, όπου κανείς δεν τους έχει συστήσει να κάνουν έναν στοιχειώδη ρευματολογικό ή άλλο έλεγχο.  

Αλλοτε, ο γιατρός διαπιστώνει μεν με την κλινική εξέταση ή/και με το ΗΜΓ ότι ο άρρωστός του έχει ΣΚΣ και τον στέλνει στον χειρουργό, χωρίς να κάνει τον κόπο να του συστήσει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ακόμα, πολλοί χειρουργοί ανοίγουνε τον καρπιαίο σωλήνα των αρρώστων τους χωρίς να έχουν κάνει τίποτα απ΄όλ΄αυτά – ακόμα ούτε και ΗΜΓ : βάζουν την διάγνωση μόνο από τα συμπτώματα και μετά χειρουργούν.

Ποια είναι η ιδανική προσέγγιση για την διάγνωση - θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ; 

Πρώτα - πρώτα να βάλουμε την διάγνωση...

Η διάγνωση του ΣΚΣ, όπως θα δούμε παρακάτω, βασίζεται κυρίως στα κλινικά συμπτώματα και σημεία και στο ηλεκτρομυογράφημα. 

Ενα χαρακτηριστικό, κλασικό σημείο του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι ότι ο άρρωστος με ΣΚΣ ξυπνάει το βράδυ από τον ύπνο γιατί τα χέρια του είναι μουδιασμένα και τα τινάζει για να ξεμουδιάσουν (σημείο τινάγματος). 

Το σημείο αυτό, εάν υπάρχει, θα έλεγα ότι είναι διαγνωστικό του ΣΚΣ, γιατί δεν υπάρχει άλλο νόσημα που να το κάνει. 

Εάν ο άρρωστος έχει χαρακτηριστικά συμπτώματα και κλινικά ευρήματα, αλλά αρνητικό ηλεκτρομυογράφημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές διαγνωστικές μεθόδους, όπως τα υπέρηχα, η MRI και η αξονική τομογραφία.

Μετά, να ψάξουμε μήπως υπάρχει κάποιο αίτιο/αίτια που το δημιουργεί... 

Υστερα πρέπει να βρούμε μήπως υπάρχει κάποια αιτία, κάποια πάθηση που να δικαιολογεί τα συμπτώματα του αρρώστου, δηλ. να ξεκαθαρίσουμε εάν το ΣΚΣ είναι πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές.

Καταστάσεις - παθήσεις που σχετίζονται με ΣΚΣ :

  1.   Συστηματικά αίτια

·        Αιματολογικά νοσήματα (αιμορροφιλία, λευχαιμία, πολλαπλούν μυέλωμα)

·        Μεταβολικά  νοσήματα (αμυλοείδωση, μεγαλακρία, σακχαρώδης διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός/υποθυρεοειδισμός)

·        Ρευματικά  νοσήματα (δερματομυοσίτιδα, μη ειδική τενοντοελυτρίτιδα καμπτήρων, οστεοαρθρίτιδα, ουρική ή ψευδουρική αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκληρόδερμα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)

·        Λοιμώξεις (λοιμώξεις από παρβοϊό, μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση), νόσος Lyme, σηπτική αρθρίτιδα) 

2.   Τοπικά αίτια

·        Αμεσες κακώσεις (κάταγμα Colles, παρεκτόπιση των οστών του καρπού)

·        Ανατομικές ανωμαλίες (ανώμαλοι τένοντες καμπτήρων – μύες, θρόμβωση αρτηρίας, οστικές ανωμαλίες, παραμονή μέσης αρτηρίας, πάχυνση του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού, συγγενής μικρός καρπιαίος σωλήνας)

·        Καλοήθεις τοπικοί όγκοι (αγγειακές δυσπλασίες, αιμαγγείωμα, γάγγλια, κύστεις, λιπώματα, νευρώματα)

·        Αύξηση όγκου καρπιαίου σωλήνα (οίδημα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, φλεγμονές π.χ. τενοντοελυτρίτιδα, υπερτροφία υμένα)

3.   Αλλα :

·        Ακτινοθεραπεία, αλκοολισμός, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, νεφρική ανεπάρκεια και αιμοδιύλιση, παχυσαρκία, σαρκοείδωση, σύνδρομο Charcot-Marie-Tooth τύπου 1, φάρμακα (κορτιζόνη, οιστρογόνα, αντισυλληπτικά)

... Τέλος, να αποφασίσουμε αν το ΣΚΣ είναι πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές

Αφού λοιπόν αποκλείσουμε τα συχνότερα οργανικά αίτια που συνδέονται με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (π.χ. υπερθυρεοειδισμός, ρευματικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, κ.λ.π.) με τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις ή/και απεικονιστικές μεθόδους,

τότε μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο στα μη οργανικά αίτια (π.χ. αλκοολισμός, εμμηνόπαυση, παχυσαρκία, φάρμακα, εγκυμοσύνη) ή να καταλήξουμε, με σχετική σιγουριά, ότι το ΣΚΣ είναι ιδιοπαθές, άγνωστης δηλ. αιτιολογίας, και να πάψουμε να ασχολούμαστε μ΄αυτό και να προχωρήσουμε για τα περαιτέρω.

Μερικοί «βαφτίζουν» σαν ΣΚΣ κάθε άνθρωπο που υποφέρει από πόνο, αιμωδία, οίδημα ή/και καύσο στη κερκιδική πλευρά των χεριών ή/και των καρπών. Όταν όμως ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα, η πηγή του προβλήματος συνήθως δεν είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ψάξουμε για άλλα αίτια που προκαλούν τα συμπτώματα αυτά, όπως επικονδυλίτιδα του αγκώνα, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, αυχενική ριζαλγία, κ.ά.

 http://www.posmc.com/wp-content/uploads/2013/08/thoracicoutlet_300.jpg

Σύνδρομο θωρακικής εξόδου : Κάνει μουδιάσματα στα χέρια που μπορεί να αποδοθούν σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ;

Δεν υπάρχει ομοφωνία για την διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Η διάγνωση γίνεται με βάση τα τυπικά συμπτώματα που αναφέρθηκαν, τα κλινικά ευρήματα και τις ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες.

Εάν οι μελέτες αυτές είναι φυσιολογικές, τότε είτε δεν υπάρχει ΣΚΣ, είτε είναι πολύ ήπιο.

Ποιά είναι η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ; 

Η θεραπεία του ΣΚΣ είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Εχουν αποτέλεσμα οι συντηρητικές θεραπείες στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Οι συντηρητικές (μη χειρουργικές) θεραπείες είναι αποτελεσματικές σε ασθενείς με ήπιο έως μέτριας βαρύτητας ΣΚΣ. Μπορούν να γίνουν σε ασθενείς χωρίς μυική αδυναμία ή ατροφία και ηλεκτρομυογραφικές ενδείξεις απονεύρωσης, αλλά με ήπιες μόνον ανωμαλίες των μελετών της νευρικής αγωγιμότητας.

Συστάσεις σε ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

·        Να αποφεύγουν τις επανειλημμένες κινήσεις των χεριών και ιδιαίτερα τις βαριές χειρωνακτικές εργασίες, ιδιαίτερα την χρήση δονητικών – κρουστικών εργαλείων (π.χ. τριβεία, συμπιεστές)

·        Να τροποποιήσουν τις εργασιακές/περιβαλλοντικές συνθήκες (ανάπαυση καρπού, χρήση ποντικιού με βάση) 

·        Να αποφεύγουν ή να περιορίσουν την κατανάλωση καφφεΐνης, νικοτίνης και οινοπνεύματος

·        Να κάνουν συχνά διαλείμματα, εάν γράφουν πολύ σε υπολογιστές

·        Να χρησιμοποιούν, αντί για πληκτρολόγιο, εναλλακτικές μεθόδους (ψηφιακή πένα, αναγνώριση φωνής, υπαγόρευση σε μαγνητόφωνο) 

·        Να αποφεύγουν το στατικό ποδήλατο, την ποδηλασία ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση φορτίζει τους καρπούς 

Θεραπευτική προσέγγιση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Νάρθηκες

Σε ασθενείς με ήπιο έως μέτριο συμπτωματικό ΣΚΣ διάρκειας ≤10 μηνών η αρχική θεραπεία εκλογής είναι οι νυχτερινοί νάρθηκες του καρπού σε ουδέτερη θέση.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-Splint.gif

Νυχτερινός νάρθηκας καρπού για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Κορτιζόνη

Οι ασθενείς με ήπιο έως μέτριας βαρύτητας συμπτωματικό σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που δεν ανταποκρίνονται ή δεν αντέχουν τους νάρθηκες, συνιστάται να θεραπεύονται με ενέσεις κορτιζόνης μέσα στον καρπιαίο σωλήνα ή κορτιζόνη από το στόμα.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-Injections.gif

Ενεση κορτιζόνης με αναισθητικό μέσα στον καρπιαίο σωλήνα : Μπορείνα ανακουφίσει από τα συμπτώματα για πολλά χρόνια...

Η θεραπεία με κορτιζόνη από το στόμα δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 4 εβδομάδες, λόγω των κινδύνων της μακροχρόνιας κορτιζονοθεραπείας.

Άλλες θεραπείες

Σε ασθενείς με ήπιο έως μέτριο ΣΚΣ που αρνούνται θεραπεία με κορτιζόνη μπορεί να γίνει κινητοποίηση των οστών του καρπού ή γιόγκα, αν και οι πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των 2 αυτών μεθόδων είναι περιορισμένες και χαμηλής ποιότητας.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Τα ΜΣΑΦ δεν φαίνεται να ανακουφίζουν σημαντικά από τα συμπτώματα του ΣΚΣ και έχουν σοβαρές επιπλοκές, γι΄αυτό και γενικά δεν συνιστώνται για την μακροχρόνια θεραπεία του ΣΚΣ.

Χειρουργική θεραπεία 

Σε ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό ΣΚΣ ανθεκτικό στις συντηρητικές θεραπείες συνιστάται χειρουργική αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.

Η χειρουργική επέμβαση φαίνεται ότι ανακουφίζει μακροχρόνια από τα συμπτώματα του ΣΚΣ περισσότερο από τους νάρθηκες ή τις ενέσεις κορτιζόνης.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-Arnica.gif

Αρνικα : ανακουφίζει από τον μετεγχειρητικό πόνο στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες με βότανα και φυσικές ουσίες

·        Η άρνικα μπορεί να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο σε ασθενείς με ΣΚΣ

·        Η κουρκούμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ΣΚΣ, δεδομένου ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις, χωρίς επιπλοκές

·        Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να προλάβουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

·        Το λινέλαιο μπορεί να μειώσει τον νευροπαθητικό πόνο και να βελτιώσει την λειτουργικότητα σε ασθενείς με ΣΚΣ

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και κύηση

Το ΣΚΣ μπορεί να δημιουργηθεί στη διάρκεια της κύησης, ιδιαίτερα στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν βαθμιαία μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Στις γυναίκες που εμφανίζουν ΣΚΣ στη διάρκεια της κύησης συνιστώνται νυχτερινοί νάρθηκες του καρπού. Χειρουργική αποσυμπίεση σπάνια ενδείκνυται στη διάρκεια της κύησης, γιατί το ΣΚΣ συχνά υποχωρεί πλήρως μετά τον τοκετό.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-and-pregnancy.gif

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ

Μπορούμε να αφήσουμε το ΣΚΣ χωρίς θεραπεία ;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα πρέπει να θεραπεύεται σε όλες τις περιπτώσεις γιατί, εάν παραμείνει για πολλά χρόνια (όπως συμβαίνει στους ηλικιωμένους), μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του νεύρου, δηλ. σε μη αναστρέψιμη αιμωδία, μυική ατροφία και αδυναμία.

Ποιά είναι η θεραπεία σε μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις ;

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα : μέτριας έως μεγάλης βαρύτητας σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που έχει διαγνωσθεί κλινικά ή/και ηλεκτρομυογραφικά = χειρουργείο.

Γιατί μερικές φορές το χειρουργείο δεν έχει αποτέλεσμα και τα συμπτώματα υποτροπιάζουν ;

Ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις στον καρπιαίο σωλήνα γενικά πάνε πολύ καλά, μερικές φορές δεν έχουν καλό αποτέλεσμα, λόγω διαφόρων παραγόντων που δεν σχετίζονται με τα νεύρα, την ανατομία της περιοχής ή τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης .

Εάν ο άρρωστος συνεχίζει να έχει πόνο στο χέρι μετά την επέμβαση πιθανότατα έχει κάποιο άλλο νόσημα που αποδόθηκε κατά λάθος σε ΣΚΣ και τον οδήγησε σε χειρουργική επέμβαση.

Εχει καλό αποτέλεσμα η χειρουργική θεραπεία σε διαβητικούς ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Στους διαβητικούς, η επέμβαση στον καρπιαίο σωλήνα φαίνεται ότι ανακουφίζει λιγότερο από τα συμπτώματα από τους μη διαβητικούς.

Πάντως, μερικές μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει διαφορά μεταξύ διαβητικών και φυσιολογικών ατόμων, άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι η βελτίωση δεν είναι τόσο μεγάλη στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Εάν θεραπεύσουμε το εκλυτικό αίτιο (π.χ. παχυσαρκία) το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα θα βελτιωθεί ;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ακόμα και αν διορθώσουμε το αίτιο (εάν βέβαια υπάρχει) που έχει δημιουργήσει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (π.χ. παχυσαρκία, αλκοολισμός), ή αντίστοιχα θεραπεύσουμε την πάθηση που υπάρχει κάτω απ' αυτό (π.χ. την ρευματοειδή αρθρίτιδα), θα βελτιωθούν τα συμπτώματα ή η εξέλιξη της βασανιστικής αυτής πάθησης.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CTS-surgery.gif

Χειρουργείο : Μοιραία κατάληξη για τον άρρωστο με σύνδρομο καρπαίου σωλήνα

Δηλ., με άλλα λόγια, είτε βρούμε την αίτια, είτε όχι, ο άρρωστος με μέτριο/βαρύ σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δεν γλυτώνει το χειρουργείο. Το μόνο κέρδος από την ιστορία αυτή είναι ότι μπορεί να αποκαλύψει κάποια πάθηση που ο άρρωστος ίσως να αγνοούσε.

Ποιός είναι ο σκοπός της χειρουργικής θεραπείας ; 

Η βασική αρχή της χειρουργικής επέμβασης στο ΣΚΣ είναι η αύξηση του όγκου του καρπιαίου σωλήνα μετά από διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού για να απελευθερωθεί η πίεση που ασκείται πάνω στο μέσο νεύρο.

Από τις διαθέσιμες χειρουργικές μεθόδους προτιμότερη είναι η ενδοσκοπική χειρουργική αποσυμπίεση, γιατί επιτρέπει στον άρρωστο να αποκατασταθεί ενωρίτερα και να επιστρέψει γρηγορότερα στην εργασία του.

Χρειάζεται χειρουργική επέμβαση στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στη διάρκεια της κύησης ;

Στις εγκύους, το ΣΚΣ συχνά υποχωρεί πλήρως μετά τον τοκετό, γι΄ αυτό και δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ - ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ

Προς τα απανταχού θύματα της ...Ωραίας Ελένης 

 http://astrofart.files.wordpress.com/2011/03/troja2.jpg

Ω, εσείς, ταλαίπωροι, δύστυχοι και αφελείς Ελληνες πολίτες, 

·        εσείς που πηλαλάτε αγκομαχώντας στους χειρουργούς αυθωρεί και παραχρήμα όταν η ...Ωραία Ελένη σας έχει κυριεύσει απρόσκλητη, μοιραία και αδυσώπητη,

·        και πορεύεστε ακάθεκτοι, αμετάπειστοι και αποφασισμένοι να συναντήσετε το πεπρωμένο σας, δηλ. το χειρουργικό τραπέζι,

·        κάντε μια επίσκεψη στο Ρευματολόγο. Ο κόπος σας μπορεί να σας αποζημιώσει.

 http://s3.amazonaws.com/i20/photos/164/medium.jpg?1364589044%22

·        Βέβαια, δεν ισχυρίζομαι ότι ο Ρευματολόγος μπορεί να σας γλυτώσει από το χειρουργείο (αν είναι στη μοίρα σας),

·        αλλά είναι ίσως ο μόνος που θα μπορέσει να σας βρεί (αν βέβαια υπάρχει) κάποια πάθηση από κάτω που τροφοδοτεί τον νυχτερινό σας εφιάλτη,

·        τουλάχιστον έτσι για να ξέρετε, για να μην πάτε σαν το σκυλί στ' αμπέλι...

Μια ωδή αφιερωμένη στα θύματα της Ωραίας Ελένης 

Το πεπρωμένο...φαγείν αδύνατον

 Ω, εσείς, ταλαίπωροι, δύστυχοι και αφελείς πολίτες,

άπειροι, αθώοι, αλλά κι’ ένοχοι, Ελληνες συμπολίτες,

 

εσείς που μ’ αδημονία ψάχνετε να βρείτε μία λύση

όταν η κόρη η τρανή την μοίρα σας την κάλεσε,

όπως τα χρόνια τα παλιά τον πόλεμο προκάλεσε,

της Τροίας τα απόρθητα τα τείχη για να ρίξει,

 

εσείς, ωραίοι Ελληνες, θύματα γυναίκας άρπαγης,

μοιραίας κι αδυσώπητης που νύχτα αποφάσισε

τα χέρια να μουδιάσει, τα δάχτυλα να πρήξει,

 

πριχού, αθώοι και άπειροι, το μαύρο σας το χρήμα

που χρόνια το φυλάγατε στα βάθη του σπιτιού σας

στο χειρουργό να δώσετε τα χέρια σας να φτιάξει

κι’ από το φοβερό το μούδιασμα για να σας απαλλάξει,

 

εσείς, ωραίοι, αθώοι Ελληνες, παιδιά της Αλαμάνας,

σπόροι γόνιμης γής, πρόθυμης παραμάνας,

πριχού το πεπρωμένο σας να συναντήσετε

στου χειρουργού τα χέρια, χωρίς κανένα λόγο,

κάντε μια επίσκεψη και στον Ρευματολόγο.

 

Ξέρει από ρεύματα κι΄αυτός, τα φώτα του θα δώσει

σα νάναι ηλεκτρολόγος κι ο κόπος σας, νάστε σίγουρος,

μπορεί και να σας σώσει. 

 

(Τάδε έφη Ζαρατούστρα...)

 

 http://www.movpins.com/big/MV5BMTg0ODA0NjQxMl5BMl5BanBnXkFtZTcwMzg5MTQyMw/troy-(2004)-large-picture.jpg

Της Τροίας τα τείχη τα απόρθητα...

(Ποιητής από το πρόχειρο, που μοιάζει με αγριόχοιρο...).

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/CARPAL-TUNNEL-SYNDROME-Wild-pig.gif



Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες