Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα : Ιστορικό

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ;

Η ΡΑ είναι μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδης νόσος άγνωστης αιτιολογίας. Η σφραγίδα της είναι η επίμονη συμμετρική πολυαρθρίτιδα (υμενίτιδα), η οποία προσβάλλει τα χέρια και τα πόδια, αλλά και οποιαδήποτε άρθρωση επενδυμένη με υμένα.

Πως παρουσιάζεται η ΡΑ ;

Η ΡΑ παρουσιάζεται συνήθως αθόρυβα. Αλλοτε παρουσιάζεται με συστηματικές εκδηλώσεις, όπως κόπωση, κακουχία, πρωϊνή δυσκαμψία, απώλεια βάρους, χαμηλόβαθμο πυρετό και αρθραλγίες, πριν από την φλεγμονή και διόγκωση των αρθρώσεων. Σε μικρό μόνο ποσοστό (περίπου 10%) παρουσιάζεται απότομα με οξεία υμενίτιδα και εξωαρθρικές εκδηλώσεις (από την καρδιά, τους πνεύμονες, το δέρμα και τους οφθαλμούς).

Οι ασθενείς με ΡΑ μπορεί να έχουν δυσκολία στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής (π.χ. ντύσιμο, ορθοστασία, βάδιση, προσωπική υγιεινή, χρήση των χεριών).

Τι εξέλιξη έχει η ΡΑ ;

Η βαρύτητα της ΡΑ μπορεί να αυξομειώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η χρόνια ΡΑ συνήθως οδηγεί στην προοδευτική καταστροφή των αρθρώσεων και σημαντική μείωση της λειτουργικής ικανότητας.

Αυτόματη ύφεση είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα μετά τους πρώτους 3-6 μήνες. 

Ποιες είναι οι επιπλοκές της ΡΑ ;

Το σύνδρομο ενεργοποίησης των μακροφάγων (macrophage activation syndrome) είναι μία απειλητική για την ζωή επιπλοκή της ΡΑ, η οποία απαιτεί άμεση θεραπεία με μεγάλες δόσεις κορτικοειδών και κυκλοσπορίνη Α.

Η ΑΜΣΣ προσβάλλεται στη ΡΑ, ιδιαίτερα το Α1-Α2, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές. Οι ασθενείς που πρόκειται να υποστούν διασωλήνωση ή χειρισμούς του αυχένα πρέπει να υποβάλλονται σε προσεκτική εκτίμηση της ΑΜΣΣ.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες