Πληκτροδακτυλία (finger clubbing)
ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑ
Μια σημαντική, αλλά παραμελημένη, εκδήλωση πολλών και ποικίλων νοσημάτων.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
«Δείξε μου τα νύχια σου να σου πω τι έχεις». Κάπως έτσι θα έλεγε ο Ιπποκράτης πριν από 2.500 τόσα χρόνια, αναφερόμενος στη διόγκωση των τελικών φαλάγγων των χεριών (πληκτροδακτυλία) που είχε παρατηρήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία, σε ασθενείς με εμπύημα (εξ ου και όνυχες ή δάκτυλα του Ιπποκράτη).
Εκτοτε, η πληκτροδακτυλία (digitalή fingerclubbing) έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με πολλά και ποικίλα νοσήματα (καρδιαγγειακά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, γαστρεντερικά, πνευμονικά, κ.ά.), μεταξύ αυτών και την παχυδερμοπεριόστωση (ή πρωτοπαθή υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια), μια γενοδερμάτωση την οποία σπάνια απαντά ο Ρευματολόγος στη καθημέρα πράξη, αλλά πρέπει να έχει υπόψη του γιατί υποδύεται ρευματικό νόσημα και ιδιαίτερα ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η πληκτροδακτυλία μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με την κλινική εξέταση, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι και φυσιολογικά, κατά τα άλλα, άτομα, μπορεί να έχουν πληκτροδακτυλία, χωρίς να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πραγματικής πληκτροδακτυλίας, πρέπει να υποβάλουμε τον ασθενή μας σε πολλές και ποικίλες κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο υποκείμενου νοσήματος, που μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό (π.χ. καρκίνος του πνεύμονα).
Ιπποκράτης ο Κώος
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η πληκτροδακτυλία χαρακτηρίζεται κλινικά από βολβώδη ομοιόμορφη διόγκωση των μαλακών ιστών των τελικών φαλάγγων ενός ή περισσότερων δακτύλων των χεριών ή/και των ποδιών, με συνακόλουθη απώλεια της φυσιολογικής γωνίας μεταξύ της επιφάνειας και της κοίτης του όνυχα.
Η ακροπάχεια (acropachy) είναι εναλλακτικός όρος της πληκτροδακτυλίας.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Η πληκτροδακτυλία μπορεί να είναι :
- Ιδιοπαθής (ή κληρονομική) ή
- Δευτεροπαθής σε πολλές και ποικίλες υποκείμενες νοσολογικές καταστάσεις σε διάφορα οργανικά συστήματα.
Από πλευράς εντόπισης, μπορεί να είναι :
- Αμφοτερόπλευρη ή
- Ετερόπλευρη και να περιλαμβάνει ένα μόνο δάκτυλο.
Η πληκτροδακτυλία είναι εκδήλωση της παχυδερμοπεριόστωσης (PDP), η οποία χαρακτηρίζεται από παχυδερμία, πληκτροδακτυλία των χεριών και περιοστίτιδα και απαντάται σε αυξημένη συχνότητα στους άρρενες [Castori M et al, 2005].
Η κληρονομική πληκτροδακτυλία μεταβιβάζεται συνήθως με αυτοσωμικό επικρατή χαρακτήρα κληρονομικότητας με ατελή διεισδυτικότητα και ποικίλη έκφραση, αν και σε μερικές οικογένειες με PDPκληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο και Χ-φυλοσύνδετο χαρακτήρα.
Σε μία μεγάλη Πακιστανική οικογένεια με μεμονωμένη συγγενή πληκτροδακτυλία βρέθηκε μία μετάλλαξη του γονιδίου HPGDτο οποίο κωδικοποιεί την nicotinamide (NAD)+ – εξαρτώμενη 15- hydroxyprostaglandin δεϋδρογενάση [3]
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
Συχνότητα
Η ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής πληκτροδακτυλία είναι σπάνια, ενώ η συχνότητα της δευτεροπαθούς πληκτροδακτυλίας εξαρτάται από το υποκείμενο νόσημα
Η πρωτοπαθής πληκτροδακτυλία έχει περιγραφεί στο 89% των ασθενών με παχυδερμοπεριόστωση.
Από τους ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, το 65% έχει κλινικά πληκτροδακτυλία. Στους ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωσ, η συχνότητα της πληκτροδακτυλίας είναι μεγαλύτερη σ΄αυτούς που έχουν αυξημένη υπερπλασία των λείων μυικών ινών του πνεύμονα.
Πληκτροδακτυλία έχει ακόμα αναφερθεί στο 29% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και συχνότερα σε πάσχοντες από μη - μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (35%), παρά με μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (4%).
Εχει ακόμα περιγραφεί στο 1/3 των ασθενών από την Ουγκάντα με πνευμονική φυματίωση [Ddungu H et al, 2006], στο 28% των ασθενών με νόσο Crohn, στο 15% των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και στο 8%, με πρωκτίτιδα.
Φυλή
Η φυλετική προτίμηση της δευτεροπαθούς πληκτροδακτυλίας εξαρτάται από την φυλετική επίπτωση της υποκείμενης νόσου.
Φύλο
Η προτίμηση της δευτεροπαθούς πληκτροδακτυλίας στο φύλο εξαρτάται από την επίπτωση της υποκείμενης νόσου.
ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑΣ
Ο ειδικός παθοφυσιολογικός μηχανισμός της πληκτροδακτυλίας παραμένει άγνωστος. Οι μεταβολές του μεγέθους και της διαμόρφωσης των δακτύλων στην πληκτροδακτυλία είναι αποτέλεσμα μεταβολών της κοίτης του όνυχα.
Φυσιολογικά, η ρίζα του όνυχα αναπαύεται επάνω στο οστούν της περιφερικής φάλαγγας. Στη πληκτροδακτυλία, η ρίζα του όνυχα διαχωρίζεται από το οστούν με συνδετικό ιστό και οίδημα, γι΄ αυτό και, όταν συμπιεσθεί η ονυχιαία πλάκα, ο όνυχας μετακινείται πάνω στο οστούν.
Η υπερπλασία και το οίδημα του συνδετικού ιστού οδηγούν σε κατάργηση της φυσιολογικής γωνίας μεταξύ δέρματος και ονυχιαίας πλάκας και αυξημένη ελαστικότητα και μαλάκυνση της βάσης του όνυχα, γι΄αυτό και ο όνυχας φαίνεται σαν να «κολυμπάει σε ένα μαξιλάρι».
Προοδευτικά, η σύνδεση του όνυχα με το οστούν χαλαρώνει και το ελεύθερο άκρο της ονυχιαίας πλάκας γίνεται ορατό ή ψηλαφάται σαν οριζόντια παρυφή πάνω από την ραχιαία επιφάνεια του δακτύλου.
Οσο η πληκτροδακτυλία εξελίσσεται, ο όγκος του τελικού τμήματος των δακτύλων μπορεί να αυξηθεί λόγω αύξησης του αγγειακού συνδετικού ιστού και μεταβολών της ποιότητας του αγγειακού συνδετικού ιστού, αν και μερικές περιπτώσεις συνδέεται με οστικές άκανθες στις τελικές φάλαγγες.
Η αυξημένη κυρτότητα των ονύχων παρουσιάζεται αργότερα απ΄ ό, τι η υπερπλασία των ιστών της βάσης του όνυχα ή η κατάργηση της φυσιολογικής γωνίας μεταξύ περιφερικής φάλαγγας και όνυχα.
Η αυξημένη κύρτωση των ονύχων δεν είναι ειδική της πληκτροδακτυλίας, αν και ολόκληρος ο όνυχας αποκτά μία αυξημένη κυρτότητα. Μόνο αργότερα, όταν ολόκληρη η περιφερική φάλαγγα διογκωθεί και γίνει βολβώδης, μπορεί να δώσει την εικόνα «πλήκτρου τυμπάνου».
ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑΣ
Η πληκτροδακτυλία είναι συνήθως επίκτητη και συνδέεται με πολλές και ποικίλες καταστάσεις και νοσολογικές οντότητες, αλλά μπορεί να είναι και συγγενής ή οικογενής. Η επίκτητη πληκτροδακτυλία συνήθως αναστρέφεται, εάν η συνδεόμενη κατάσταση θεραπευθεί με επιτυχία.
Κλινικά, η πληκτροδακτυλία μπορεί να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη και η ασύμμετρη, ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη και να εντοπίζεται μόνο στα πόδια. Εάν είναι ασύμμετρη, μπορεί να υπάρχει μειωμένη περιοχική αιματική άρδευση οφειλόμενη σε εντοπισμένη αγγειακή νόσο.
Ετερόπλευρη πληκτροδακτυλία των άνω άκρων μπορεί να οφείλεται σε ανωμαλίες του αορτικού τόξου, ανεύρυσμα της αορτής ή της υποκλειδίου, πνευμονική υπέρταση με ανοιχτό βοτάλειο πόρο και αρτηριοφλεβώδες ανεύρυσμα ή συρίγγιο του βραχιονίου. Σπάνια, ετερόπλευρη πληκτροδακτυλία έχει περιγραφεί σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα παρεκτόπιση του ώμου και όγκο του Pancoast.
Πληκτροδακτυλία των ποδιών, αλλά όχι των χεριών, είναι ένδειξη στένωσης της αορτής.
Πληκτροδακτυλία ενός μόνο δακτύλου παρατηρείται σε κακώσεις του μέσου νεύρου και, σπάνια, στη σαρκοείδωση.
Υποτροπιάζουσα πληκτροδακτυλία μπορεί να παρατηρηθεί στη διάρκεια της κύησης σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες.
Ο αιτιοπαθογενετικός μηχανισμός της πληκτροδακτυλίας είναι άγνωστος. Πιθανολογείται ότι οι διαταραχές ορισμένων, κυρίως ορμονικών, παραγόντων αποτελούν το έναυσμα της διαδικασίας η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη της πληκτροδακτυλίας.
Παράγοντες συνδεόμενοι με την παθογένεση της πληκτροδακτυλίας
Αιμοπεταλιακός αυξητικός παράγοντας ((platelet-derivedgrowthfactor; PDGF)
Σε ασθενείς με υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια (ΗΟΑ), η πληκτροδακτυλία πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα τοπικής απελευθέρωσης αιμοπεταλιακού αυξητικού παράγοντα (PDGF). Ο PDGFαυξάνει την διαπερατότητα των τριχοειδών, οδηγώντας σε υπερπλασία του συνδετικού ιστού και του περιοστέου (Dickinson CJ and Martin JF, 1987).
Ο παράγοντας αυτός πιθανολογείται ότι, απελευθερούμενος από θρόμβους αιμοπεταλίων ή μεγακαρυοκυττάρων, φθάνει μέσω της κυκλοφορίας στο τριχοειδικό δίκτυο των ακροδακτύλων σε ασθενείς με νοσήματα συνδεόμενα με αυξημένη παραγωγή ή αιμοπεταλιακούς θρόμβους (π. χ. ενδοκαρδιακή διαφυγή αίματος από τα δεξιά προς τα αριστερά, βρογχογενές καρκίνωμα, υποξεία βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, ανεύρυσμα υποκλείδιας αρτηρίας, χρόνια φλεγμονώδης εντεροπάθεια) [Dickinson CJ and Martin JF, 1987].
Ηπατικός αυξητικός παράγοντας (HGF)
Αύξηση των επιπέδων του ηπατικού αυξητικού παράγοντα (HGF) έχει ανευρεθεί σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και πληκτροδακτυλία, συγκριτικά με τους ασθενείς χωρίς πληκτροδακτυλία, ένδειξη ότι η HGF παίζει ρόλο στην παθογένεση της πληκτροδακτυλίας (Hojo S et al, 1997).
Αυξητική ορμόνη(GH)– εκλυτική ορμόνη αυξητικής ορμόνης(GHRH)
Το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα μπορεί να συνοδεύεται από έκτοπη παραγωγή GHRHαπό τον όγκο και αύξηση των επιπέδων της GH στον ορό, τα οποία εξαφανίζονται μετά την αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου (Nomori H et al, 1994; Mito K et al, 2001).
Αγγειοδιασταλτικοί παράγοντες
Η ροή του αίματος στις πληκτροδακτυλικές αλλοιώσεις είναι αυξημένη λόγω διαστολής των περιφερικών αγγείων των ακροδακτύλων. Επειδή η πληκτροδακτυλία σχετίζεται με κυανωτικές καρδιοπάθειες, πιθανολογείται ότι η αυξημένη αυτή αγγειοδιαστολή οφείλεται στην ύπαρξη ενός αγγειοδιασταλτικού παράγοντα στην κυκλοφορία του αίματος. Π. χ. οι ασθενείς με τετραλογία του Fallotμε σημαντική διαφυγή αίματος παρουσιάζουν πληκτροδακτυλία σε αυξημένη συχνότητα. Εάν η διαφυγή του αίματος παρεμποδισθεί με χειρουργική επέμβαση, η πληκτροδακτυλία βελτιώνεται.
Ακόμα, πληκτροδακτυλία περιορισμένη στα πόδια έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με όψιμο μη θεραπευθέντα ανοιχτό αρτηριακό πόρο, όπου το αίμα από την πνευμονική αρτηρία παρακάμπτει τους πνεύμονες και διαφεύγει στην κατιούσα αορτή.
Εάν δεν υπάρχει διαφυγή αίματος, ο υποτιθέμενος αγγειοδιασταλτικός παράγοντας πιθανώς παράγεται από τους πνευμονικούς ιστούς ή διέρχεται μέσω της πνευμονικής κυκλοφορίας χωρίς να απενεργοποιείται.
Ενοχοποιούμενοι αγγειοδιασταλτικοί παράγοντες είναι η φερριτίνη, οι προσταγλανδίνες, η βραδυκινίνη, τα αδενινονουκλεοτίδια και η 5-υδροξυτρυπταμίνη.
Νευρολογικές διαταραχές
Η πληκτροδακτυλία ενδέχεται να σχετίζεται με την λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου, δοθέντος ότι απαντάται σε αυξημένη συχνότητα σε ασθενείς με παθήσεις οργάνων νευρούμενων από το πνευμονογαστρικό και μπορεί να υφεθεί μετά από βαγοτομή.
Πάντως, η πληκτροδακτυλία δεν παρατηρείται στα νευρολογικά νοσήματα και σε παθήσεις οργάνων μη νευρούμενων από το πνευμονογαστρικό.
Υποξία
Η αύξηση της υποξίας μπορεί να ενεργοποιεί τοπικούς αγγειοδιασταλτικούς παράγοντες, αυξάνοντας την αιματική ροή στο περιφερικό τμήμα των δακτύλων. Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, η πληκτροδακτυλία δεν συνδυάζεται με υποξία και πολλά νοσήματα με αξιοσημείωτη υποξία δεν συνδέονται με πληκτροδακτυλία.
Κληρονομικότητα
Η κληρονομικότητα και η προδιάθεση μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της πληκτροδακτυλίας.
Η κληρονομική πληκτροδακτυλία περιλαμβάνει την ιδιοπαθή κληρονομική πληκτροδακτυλία και την πληκτροδακτυλία την συνδεόμενη με παχυδερμοπεριόστωση. Και οι 2 αυτοί τύποι πληκτροδακτυλίας έχουν αυτοσωμική επικρατή κληρονομικότητα, με ατελή διεισδυτικότητα.
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΑ ΜΕ ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑ Πνευμονικά νοσήματα Τα πνευμονικά νοσήματα είναι η συχνότερη αιτία πληκτροδακτυλίας, ιδιαίτερα οι πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς κακοήθεις όγκοι των βρόγχων ή των πνευμόνων, όπως και οι όγκοι του υπεζωκότα, του μεσοπνευμονίου, του θύμου και του θωρακικού τοιχώματος, τα χρόνια διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και οι χρόνιες πνευμονικές λοιμώξεις. Πληκτροδακτυλία συνήθως δεν παρατηρείται σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά νοσήματα ή άσθμα. Η παρουσία της σε πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι ένδειξη υποκείμενου κακοήθους νοσήματος. Σε ασθενείς με πνευμονικά νοσήματα συνήθως συνοδεύεται από κυάνωση. Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ένα από τα συχνότερα αίτια πληκτροδακτυλίας. Σε ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ή ηπατοπνευμονικό σύνδρομο, η πληκτροδακτυλία είναι πτωχός προγνωστικός δείκτης, υποδεικνύοντας την ανάγκη για μεταμόσχευση πνεύμονα. Πνευμονική φυματίωση Η πληκτροδακτυλία είναι ασυνήθιστη σε ασθενείς με μη επιπλακείσα πνευμονική φυματίωση, αλλά έχει παρατηρηθεί έως 25% των ασθενών με επιπροστεθείσα βρογχιεκτασία ή χρόνια σπηλαιοποίηση. Σπανιότερα, έχει περιγραφεί σε ασθενείς με παραμορφώσεις του θώρακα, αορτικό ανεύρυσμα με συμπίεση των πνευμόνων και νευρογενείς όγκους του διαφράγματος. Καρκίνος πνεύμονα Πληκτροδακτυλία έχει αναφερθεί στο 29% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και συχνότερα σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό, παρά με μικροκυτταρικό, καρκίνο του πνεύμονα (Sridhar KS et al, 1998). Καρδιαγγειακά νοσήματα Τα καρδιαγγειακά νοσήματα έρχονται δεύτερα κατά σειρά συχνότητας ανάμεσα στα αίτια της πληκτροδακτυλίας και της υπερτροφικής οστεοαρθροπάθειας. Οι συγγενείς κυανωτικές καρδιοπάθειες και οι λοιμώδεις ενδοκαρδίτιδες συνδέονται συχνά με πληκτροδακτυλία. Ηπατικά νοσήματα - φλεγμονώδεις εντεροπάθειες Οι ασθενείς με χρόνια ηπατικά νοσήματα έχουν μεγαλύτερη συχνότητα πληκτροδακτυλίας. Πληκτροδακτυλία χωρίς κυάνωση είναι συχνή σε πάσχοντες από φλεγμονώδεις εντεροπάθειες και κίρρωση του ήπατος. Αλλα νοσήματα Η πληκτροδακτυλία συνδέεται συχνά με υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια. Σε αντίθεση όμως με τους άλλους τύπους πληκτροδακτυλίας, η συνδεόμενη με την ΗΟΑ είναι επώδυνη. ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΙΤΙΑ ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑΣ Αίτια πρωτοπαθούς ή ιδιοπαθούς πληκτροδακτυλίας
Αίτια δευτεροπαθούς πληκτροδακτυλίας Πνευμονικά νοσήματα
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Γαστρεντερικά νοσήματα
Δερματοπάθειες
Νεφρικά νοσήματα
Κακοήθη νοσήματα
Ενδοκρινολογικά νοσήματα
Διάφορες καταστάσεις
1. Αίτια συμμετρικής πληκτροδακτυλίας Πνευμονικά νοσήματα
Χρόνιες λοιμώξεις
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Ηπατικά – γαστρεντερικά νοσήματα Ηπατικά
Γαστρεντερικά Χρόνιες λοιμώξεις
Χρόνιες φλεγμονές
Νεοπλάσματα
Διάφορα Ενδοκρινικά νοσήματα
Χρόνιες λοιμώξεις
Συγγενή νοσήματα
Ιδιοπαθή νοσήματα
Νεοπλάσματα
Εκθεση σε τοξίνες
2. Αίτια ασύμμετρης πληκτροδακτυλίας Ετερόπλευρη
Αμφοτερόπλευρη
Πληκτροδακτυλία ποδιών (χωρίς πληκτροδακτυλία χεριών)
3. Καταστάσεις συνδεόμενες με ετερόπλευρη πληκτροδακτυλία
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Η πληκτροδακτυλία συνήθως αναπτύσσεται προοδευτικά, γι΄αυτό και πολύ συχνά οι ασθενείς αγνοούν την ύπαρξή της. Πάντως, μερικοί αναφέρουν διόγκωση των ακροδακτύλων, η οποία μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη ή να περιλαμβάνει ένα μόνο δάκτυλο. Η πληκτροδακτυλία τυπικά είναι ανώδυνη, αν και σπάνια παρουσιάζεται με πόνο στα ακροδάκτυλα. Ενας ασθενής είχε ύφεση της πληκτροδακτυλίας μερικές ημέρες μετά την αντικατάσταση της αορτικής και μιτροειδικής βαλβίδας οφειλόμενης σε λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα [Ozdemir B et al, 2009] . Η πληκτροδακτυλία είναι συνήθως ανώδυνη και αμφοτερόπλευρη. Ο ασθενής μπορεί να αγνοεί την βαθμιαία διόγκωση των ακροδακτύλων των χεριών ή των ποδιών του, μέχρις ότου αντιληφθεί ότι έχει πληκτροδακτυλία. Οι ασθενείς με κληρονομική πληκτροδακτυλία μπορεί να έχουν οικογενειακό ιστορικό πληκτροδακτυλίας ή πληκτροδακτυλία για πολλά χρόνια, χωρίς συμπτώματα ή σημεία υποκείμενου νοσήματος. Στις οξείες περιπτώσεις, η πληκτροδακτυλία μπορεί να γίνει αντιληπτή επειδή αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό και συνοδεύεται από ήπιες ενοχλήσεις. Η πληκτροδακτυλία παρατηρείται συνήθως στον αντίχειρα και τον δείκτη των χεριών, και αργότερα στα άλλα δάκτυλα. Μπορεί να αναγνωρισθεί δύσκολα, εκτός εάν ο εξεταστής παρατηρήσει τα χέρια (και τα πόδια) με προσοχή. Hπληκτροδακτυλία των δακτύλων των ποδιών διαπιστώνεται πιο δύσκολα απ΄ό,τι των χεριών, δοθέντος ότι τα ακροδάκτυλα από την φύση τους έχουν κάπως βολβώδη όψη. Η πραγματική πληκτροδακτυλία των ποδιών συνήθως αναγνωρίζεται ευκολότερα στο μεγάλο δάκτυλο. Ακόμα, μπορεί να γίνει ευκολότερα αντιληπτή εάν γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με πληκτροδακτυλία των ποδιών συνήθως έχουν και πληκτροδακτυλία στα χέρια. ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑΣ Σε προχωρημένα στάδια, όταν πλέον οι ράγες των δακτύλων έχουν αποκτήσει μορφολογία «πλήκτρου τυμπάνου», η πληκτροδακτυλία είναι εμφανής. Σε πρώιμα όμως στάδια, η διάγνωση της πληκτροδακτυλίας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Η πληκτροδακτυλία μπορεί να διαγνωσθεί με βάση ορισμένα κλινικά σημεία :
1. Αναλογία βάθους φαλάγγων (GP1) Στα φυσιολογικά δάκτυλα, το βάθος των περιφερικών φαλάγγων (DPD) είναι μικρότερο από το βάθος των μεσοφαλαγγικών αρθρώσεων (IPD). Η μέτρηση της διαμέτρου των φαλάγγων γίνεται με διαβήτη, κατά προτίμηση στον δείκτη. Ο διαβήτης δεν πρέπει να συμπιέζει το δέρμα. Αναλογία DPD : IPD >1.0 είναι ενδεικτική πληκτροδακτυλίας (ΕΙΚΟΝΑ 4).
ΕΙΚΟΝΑ 4. Προσδιορισμόςαναλογίας βάθους φαλάγγων. DPD = distal phalangeal depth. IPD = interphalangeal depth. Η αναλογία DPD:IPDστον δείκτη είναι η αναλογία του βάθους των φαλάγγων 2. Δακτυλικός δείκτης (digital index) Μετρά 2 διαφορετικές διαμέτρους στην κοίτη των ονύχων (ΝΒ) και στην άπω φαλαγγοφαλαγγική (DIP) καθενός από τα 10 δάκτυλα (ΕΙΚΟΝΑ 3). Το άθροισμα και των 10 αναλογιών (NB : DIP) προσδιορίζει τον δακτυλικό δείκτη (digital index). Δακτυλικός δείκτης ≥10.2 είναι ένδειξη πληκτροδακτυλίας. Πάντως, αν και αναλογία NB : DIP≥1.0 σε κάθε μεμονωμένο δάκτυλο είναι ενδεικτική πληκτροδακτυλίας, το άθροισμα και των 10 αναλογιών είναι περισσότερο ειδικό της πληκτροδακτυλίας
Φυσιολογικός όνυχας (αριστερά) Πληκτροδακτυλικός όνυχας (δεξιά) ΕΙΚΟΝΑ 3. Προσδιορισμός δακτυλικού δείκτη. DIP= διάμετρος άπω φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης, NB= διάμετρος κοίτης όνυχα. Ο δακτυλικός δείκτης ισούται με το άθροισμα της αναλογίας NB:DIPσε όλα τα 10 δάκτυλα 3. Σημείο «επιπλέοντα όνυχα» («Floatingnail» sign) Φυσιολογικά, όταν συμπιέζεται η ρίζα της ονυχιαίας πλάκας, ο όνυχας παραμένει σταθερά ακίνητος στη θέση του. Στην πληκτροδακτυλία όμως μετακινείται περισσότερο ελεύθερα επάνω στο οστούν και δίνει σπογγώδες αίσθημα. Το αίσθημα αυτό οφείλεται σε αύξηση του ινοαγγειακού ιστού μεταξύ του όνυχα και της φάλαγγας. Το δέρμα στη βάση του όνυχα μπορεί ακόμα να είναι λείο και γυαλιστερό. 4. Σημείο (ή δοκιμασία) Schamroth Με την δοκιμασία αυτή μπορεί εύκολα να διακριθεί η πραγματική πληκτροδακτυλία από ψευδο-πληκτροδακτυλικές καταστάσεις. Ο Schamroth, ενώ έπασχε ο ίδιος από υποξεία βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, παρατήρησε το σημείο αυτό σαν ένα από τα πρωϊμότερα σημεία πληκτροδακτυλίας. Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι το παράθυρο επανεμφανίσθηκε 2 μήνες μετά την αποθεραπεία της ενδοκαρδίτιδας. Φυσιολογικά, οι άνθρωποι που δεν έχουν πληκτροδακτυλία, παρουσιάζουν ένα παράθυρο σχήματος αδάμαντος στην βάση της κοίτης των ονύχων όταν η ραχιαία επιφάνεια των ονύχων δύο αντίθετων δακτύλων (π.χ. των δεικτών) εφάπτεται μεταξύ τους. Η περιφερική γωνία που σχηματίζεται μεταξύ των 2 αντίθετων ονύχων φυσιολογικά είναι πολύ στενή. Σε ασθενείς όμως με πληκτροδακτυλία το παράθυρο αυτό εξαφανίζεται και η περιφερική γωνία αυξάνεται σε βαθμό ανάλογο με την βαρύτητα της πληκτροδακτυλίας (EIKONA 2).
Θετικό σημείο Schamroth
ΕΙΚΟΝΑ 2. ΣημείοSchamroth. (A) Αρνητικό. Παράθυρο σχήματος αδάμαντος μεταξύ των δακτύλων. (B) Θετικό.Το παράθυρο μεταξύ των δακτύλων απουσιάζει . |
5. Σημείο περιγράμματος (προφίλ)
Όταν παρατηρούμε το περίγραμμα των ονύχων, η γωνία η οποία σχηματίζεται από την εγγύς πτυχή του όνυχα και την ονυχιαία πλάκα (γωνία Lovibond) τυπικά δεν υπερβαίνει τις 160ο.
Στην πληκτροδακτυλία, η γωνία αυτή επιπεδώνεται και αυξάνεται ανάλογα με την βαρύτητα της πληκτροδακτυλίας. Εάν η γωνία αυτή υπερβαίνει τις >180°, υπάρχει οριστική πληκτροδακτυλία. Εάν είναι μεταξύ 160-180° μπορεί να δείχνει πρώιμα στάδια πληκτροδακτυλίας ή ψευδο-πληκτροδακτυλία.
ΕΙΚΟΝΑ. Σημείο «προφίλ» (Lovibond) (κόκκινη γραμμή). Τροποποιημένο σημείο «προφίλ» (κίτρινη γραμμή). Υπονυχιαία γωνία (πράσινη γραμμή). Δακτυλικός δείκτης (μαύρη γραμμή). Φυσιολογικός όνυχας (αριστερά). Πληκτροδακτυλικός όνυχας (δεξιά)
Φυσιολογικός αντίχειρας Αντίχειρας με πληκτροδακτυλία
Η κατάργηση της γωνίας μεταξύ του όνυχα και της κοίτης του είναι το πρωϊμότερο σημείο πληκτροδακτυλίας και η πλέον σταθερή εκδήλωσή της.
ΕΙΚΟΝΑ. Σημείο προφιλ. Φυσιολογικά, η γωνία μεταξύ ονυχιαίας πλάκας και του δέρματος του υπερκείμενου της περιφερικής φάλαγγας ανέρχεται περίπου σε 160ο. Στην πληκτροδακτυλία, η υπερπλασία του ιστού κάτω από την ονυχιαία πλάκα αυξάνει την γωνία αυτή >160ο.
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Ακτινολογικά ευρήματα
Τα ακτινολογικά ευρήματα της πληκτροδακτυλίας ποικίλλουν και περιλαμβάνουν καταστροφή, υπερπλασία ή απουσία αλλοιώσεων του οστού της περιφερικής φάλαγγας.
Ο τύπος των αλλοιώσεων εξαρτάται από τον τύπο και την διάρκεια της υποκείμενης νοσολογικής οντότητας. Η οστική καταστροφή πιθανώς κυριαρχεί στα δάκτυλα των ασθενών με συγγενή κυανωτική καρδιοπάθεια, ενώ η υπερπλασία, σε πληκτροδακτυλία δευτεροπαθώς σε πνευμονικές καταστάσεις. Αλλοτε αναπτύσσεται πρώιμα υπερτροφία, η οποία αργότερα, όσο η διαδικασία χρονίζει, μετατρέπεται σε οστεόλυση.
Σπινθηρογράφημα οστών
Το σπινθηρογράφημα των οστών με τεχνήτιο Tc 99mδείχνει αυξημένη κατακράτηση του ραδιοϊσοτόπου στις κοίτες των πληκτροδακτυλικών ονύχων, οφειλόμενη πιθανώς σε αύξηση της αιματικής άρδευσης και στις αλλοιώσεις των πέριξ μαλακών ιστών.
Θερμογραφία
Μπορεί να δείξει αύξηση της θερμοκρασίας στις περιφερικές φάλαγγες, η οποία μπορεί να αποδοθεί σε αύξηση της αιματικής ροής δευτεροπαθώς στην αγγειοδιαστολή [Rush PJ et al, 1992].
Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων
Σε περιπτώσεις πληκτροδακτυλίας μπορεί να δείξει αύξηση του σήματος στο περιφερικό τμήμα των πληκτροδακτυλικών δακτύλων, ένδειξη αυξημένου μεταβολισμού της γλυκόζης [WardRWetal, 1995]. Οι αλλοιώσεις αυτές δεν παρατηρούνται σε ακροδάκτυλα με φυσιολογική μορφολογία.
Η αύξηση του σήματος ενισχύει την άποψη ότι η πληκτροδακτυλία δημιουργείται από την παρουσία ενός παράγοντα (αυξητικός παράγοντας των αιμοπεταλίων) ο οποίος αυξάνει τον κυτταρικό μεταβολισμό.
ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
- Ελάττωση της πυκνότητας της θεμέλιας ουσίας της κοίτης των ονύχων
- Πρωτόγονοι ινοβλάστες με μεγάλο πυρήνα και βασεόφιλο κυτταρόπλασμα
- Αύξηση του αριθμού και διάσπαρτα εξωαγγειακά λεμφοκύτταρα, και, λιγότερο συχνά, μέτρια αύξηση των ιστικών ηωσινοφίλων στην κοίτη του όνυχα
- Πάχυνση του περιοστέου της κοίτης του όνυχα
- Πύκνωση και πάχυνση του στρώματος των κολλαγόνων ινιδίων
- Αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων των αγγείων
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η έγκαιρη διάγνωση και διαφορική διάγνωση της πληκτροδακτυλίας είναι ζωτικής σημασίας, γιατί η πληκτροδακτυλία μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση σοβαρού υποκείμενου νοσήματος.
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η πρόωρη πληκτροδακτυλία πρέπει να διακρίνεται από πολλές άλλες ανωμαλίες των ακροδακτύλων, όπως :
(1) Αυξημένη κυρτότητα των ονύχων, ένα φυσιολογικό εύρημα στους ενήλικες (ιδιαίτερα μαύρους)
(2) Χρόνια παρονυχία, στην οποία οι μαλακοί ιστοί της βάσης του όνυχα φλεγμαίνουν και διογκώνονται, και
(3) Παρονυχίδες ή αποστήματα της τελικής φάλαγγας που προκαλούν διόγκωση της παλαμιαίας επιφάνειας των ακροδακτύλων
Σε καμμία από τις καταστάσεις αυτές, πάντως, δεν μεταβάλλεται η βασική γωνία μεταξύ όνυχα και τελικής φάλαγγας.
Νευροϊνωμα ακροδακτύλου
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία της πληκτροδακτυλίας.
Η θεραπεία της υποκείμενης παθολογικής κατάστασης μπορεί να μειώσει την πληκτροδακτυλία ή, δυνητικά, να την αναστρέψει εάν γίνει έγκαιρα.
ABSTRACT
Digital clubbing was fisrt described 2.000 years ago by Hippocrates in patients with empyema.
Clubbing is a clinically descriptive term, referring to the bulbous uniform swelling of the soft tissue of the terminal phalanx of one or more digits of the hands or/and feet with subsequent loss of the normal angle between the nail and the nail bed.
Clubbing is one of the most interesting finding in clinical Medicine, because it is associated with a large number of underlying pulmonary, cardiovascular, neoplastic, psychiatric, infectious, hepatobiliary, mediastinal endocrine and gastrointestinal diseases. Finger clubbing also may occur, without evident underlying disease, as an idiopathic form or as a Mendelian dominant trait.
Digital clubbing is classified into primary (ie, idiopathic, hereditary) and secondary forms. It may be symmetric bilaterally or unilaterally or involve a single digit.
Clubbing is one of the most striking feature of pachydermoperiostosis, a rare genodermatosis characterized by pachydermia, digital clubbing, periostosis and an excess of affected males.
Clubbing can be identified by Schamroth sign and, more accurately, by measuring the Lovibond angle and the distal phalangeal to interphalangeal depth ratio.