Παρκολούθηση θεραπείας με ΜΣΑΦ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΜΣΑΦ
- Κλινικός και παρακλινικός έλεγχος μετά 1-2 εβδομάδες στα παιδιά που παίρνουν ΜΣΑΦ για πρώτη φορά
- Επανεξέταση κάθε 2-3 μήνες κατά το πρώτο 6μηνο και μετά κάθε 6 μήνες για το υπόλοιπο της θεραπείας, με γενική αίματος, αιμοπετάλια, ουρία-κρεατινίνη, αλκαλική φωσφατάση, SGOT, SGPT, γGT, χολερυθρίνη, Κ+ και Να+ ορού και γενική ούρων.
Εάν ένα ΜΣΑΦ αντικατασταθεί από κάποιο άλλο λόγω αναποτελεσματικότητας ή δυσανεξίας, η παρακολούθηση του νέου ΜΣΑΦ γίνεται με την ίδια διαδικασία.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ :
- Τα καλύτερα ανεκτά ΜΣΑΦ στα παιδιά είναι τα παράγωγα του προπιονικού οξέος, μολονότι μερικά απ΄αυτά (π.χ. η ιμπουπροφαίνη, η τολμετίνη, κ.ά.) μπορεί να προκαλέσουν αναιμία λόγω βαθμιαίας πτώσης της Hb και του Ht.
- Στα παιδιά, οι συχνότερες επιπλοκές των ΜΣΑΦ, όπως και στους ενήλικες, προέρχονται από το ΓΕΣ. Γενικά όμως είναι ήπιες και σπάνια σοβαρές, ώστε να απαιτήσουν οριστική διακοπή του φαρμάκου, εκτός της ασπιρίνης. Εάν η επιπλοκή δεν είναι σοβαρή ή ενοχλητική, η θεραπεία μπορεί να συνεχισθεί στην ίδια ή μικρότερη δόση, συνήθως χωρίς προβλήματα. Εάν όμως οι επιπλοκές είναι σοβαρές (π.χ. καταστολή μυελού, ηπατοτοξικότητα), το ΜΣΑΦ πρέπει να διακόπτεται οριστικά.
- Εάν ένα ΜΣΑΦ αποδειχθεί τοξικό μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο, παρόμοιας χημικής σύνθεσης, χωρίς αυτό να συνοδευθεί από τοξικότητα. Π.χ. Η ιμπουπροφαίνη, αν αποδειχθεί τοξική, μπορεί να αντικατασταθεί από φαινοπροφαίνη ή ναπροξένη, χωρίς να προκύψουν επιπλοκές, αν και όλα αυτά τα σκευάσματα είναι παράγωγα του προπιονικού οξέος.