Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;
Ναι και κάνω ελέγχους
30%
Όχι δεν διατρέχω
21%
Δεν γνωρίζω
49%
Σύνολο ψήφων: 2413

Ενημερωτικές εκπομπές

Βότανα - Φυσικές ουσίες
See video
Τι είναι ο Ρευματολόγος
See video
Πόνοι στις αρθρώσεις
See video
Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα
See video
Έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα;
See video
Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθροπάθεια
See video

Ο,τι λάμπει δεν είναι... χρυσός (3)

Συχνά-πυκνά βλέπω ανθρώπους, κυρίως άνδρες μεγάλης ηλικίας, που έχουν καταπονήσει τα χέρια τους πολλά χρόνια με σκληρές δουλειές με μόνιμη, μη ανατασσόμενη, σύγκαμψη των αγκώνων.

Ο άρρωστος συχνά δεν έχει συνειδητοποιήσει πως και πότε έχει γίνει η παραμόρφωση αυτή, γιατί έχει εξοικειωθεί με αυτήν με το πέρασμα του χρόνου. Αλλοτε, γνωρίζει ότι έχει δυσκολία στο άνοιγμα των αγκώνων εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, γιατί δεν έχει πόνο.

Στις περιπτώσεις αυτές η σύγκαμψη οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης του αγκώνα, οι οποίες συνήθως είναι τόσο έντονες και βαριές, ώστε περιβάλλουν την άρθρωση σαν ένα οστέινο κέλυφος και παρεμποδίζουν την έκτασή του, αλλά είναι ανώδυνες.

Παρ΄ όλ΄ αυτά, θεωρείται και θεραπεύεται σαν ρευματοειδής αρθρίτιδα, γιατί είναι γνωστό ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί τέτοιου είδους συγκάμψεις των αγκώνων, όπως και άλλων αρθρώσεων.

Εδώ, η διάκριση από την ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν είναι δύσκολη :

1.  Η διαπίστωση της δυσκολίας στην έκταση των αγκώνων γίνεται χωρίς να έχουν προηγηθεί εκδηλώσεις φλεγμονής (θερμότητα, οίδημα μαλακών μορίων, ύδραρθρος) (όπως αναφέρει ο άρρωστος).

2.  Παρόμοια, η κλινική εξέταση δεν δείχνει σημεία υμενίτιδας : η άρθρωση είναι ξερή, στεγνή και, κυρίως τελείως άκαμπτη και σταματάει απότομα, χωρίς ελαστικότητα, στο ακραίο εύρος της έκτασης, έχει δηλ. όλα τα κλινικά χαρακτηριστικά της οστεοαρθρίτιδας

3.  Η απλή ακτινογραφία αποκαλύπτει τα τεράστια οστεόφυτα που περιβάλλουν την άρθρωση, με στένωση του μεσάρθριου διαστήματος, χωρίς όμως διαβρώσεις ή καταστροφή της άρθρωσης, αλλοιώσεις τυπικές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Θα μου πείτε, βέβαια, ότι μπορεί να είναι «δευτεροπαθής εκφυλιστική αρθροπάθεια στο έδαφος προηγηθείσας ρευματοειδούς αρθρίτιδας». Ναι μεν, αλλά που είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ; Εχουμε πεί ότι ρευματοειδής αρθρίτιδα χωρίς «αρθρίτιδα» δεν υπάρχει. Ετσι όμως κι΄ αλλοιώς, απλή διαπίστωση κάνουμε. Θεραπεία δεν υπάρχει.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες