ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ : Διαφορική διάγνωση
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ
Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι πολλά και διάφορα (ΠΙΝΑΚΑΣ 2), αν και οι περισσότεροι ασθενείς έχουν «μηχανική» ή μη ειδική χαμηλή οσφυαλγία, δηλ. δεν έχουν νεοπλασματικά, λοιμώδη ή πρωτοπαθή φλεγμονώδη αίτια [Deyo RA, 2001].
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ
|
|
|
Από τους ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία, <5% υποκρύπτει σοβαρά συστηματικά νοσήματα. Πάντως, σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα από την οσφύ, η αξονική/μαγνητική τομογραφία συχνά δείχνει την ύπαρξη δισκοκήλης.
Ποιοι άρρωστοι με οσφυαλγία μπορεί να κρύβουν κάποιο συστηματικό νόσημα ;
-
Καρκινοπαθείς
-
Ηλικία >50 ετών
-
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
-
Διάρκεια πόνου >1 μήνα
-
Πόνος στη διάρκεια της νύχτας
-
Μη ανταπόκριση σε προηγηθείσες θεραπείες
-
Ιστορικό κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος
Πόνος στην ανάπαυση είναι ύποπτος για κακοήθεια ;
ΠΡΟΣΟΧΗ
-
Πόνος που δεν ανακουφίζεται με την ανάπαυση μπορεί να παρατηρηθεί σε ασθενείς με οσφυαλγία οφειλόμενη σε καρκίνο ή λοίμωξη, αν και δεν είναι ειδικός για τις καταστάσεις αυτές.
-
Γι΄αυτό και σκόπιμο είναι να ρωτάμε τον άρρωστο εάν ο πόνος στη μέση του παρουσιάζεται όταν είναι ακίνητος ή όταν μετακινείται στο κρεβάτι.
-
Εάν ο ασθενής πονάει ενώ είναι τελείως ακίνητος στο κρεβάτι τότε πιθανότατα έχει φλεγμονώδη οσφυαλγία (π.χ. φλεγμονώδη ιερολαγονίτιδα) ή κάποιο καρκίνο, ενώ όταν πονάει ή στριφογυρίζει στο κρεβάτι έχει μάλλον «μηχανικού» τύπου οσφυαλγία. Αν και έχω δεί άρρωστο με δισκοκήλη να πονάει στην πλήρη ακινησία (έτσι μου είχε πεί τουλάχιστο).
-
Η πιθανότητα ο άρρωστος να έχει σπονδυλική λοίμωξη είναι μεγαλύτερη σε χρήστες ενέσιμων φαρμάκων, δερματικές λοιμώξεις, ουρολοιμώξεις ή πρόσφατο πυρετό