Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ΝΟΣΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΠΥΡΟΦΩΣΦΟΡΙΚΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ: Απεικονιστικές μέθοδοι

4.   ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

4.1   ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ

Χονδρασβέστωση («ασβέστωση χόνδρου») 

Ακτινολογικά, οι εναποθέσεις κρυστάλλων CPPD απεικονίζονται ως στικτές ραδιοπυκνότητες στον ινοχόνδρο, υάλινο ή αρθρικό χόνδρο και, λιγότερο συχνά, στους συνδέσμους και τον αρθρικό θύλακο. 

Οι εναποθέσεις των κρυστάλλων φωσφορικού ασβεστίου μπορεί περιστασιακά να προκαλέσουν σύγχυση, αν και αυτές είναι συνήθως εξασθενημένες και έχουν ακανόνιστο περίγραμμα.  

Χόνδρος

Στη νόσο από εναπόθεση κρυστάλλων CCP προσβάλλονται οι μηνίσκοι του γόνατος (συνήθως αμφοτερόπλευρα), η ηβική σύμφυση, οι τριγωνικοί δίσκοι της άπω κερκιδωλενικής άρθρωσης και ο επιχείλιος χόνδρος της ωμογλήνης και της κοτύλης.

Οι εναποθέσεις των κρυστάλλων CPPD στον υάλινο χόνδρο συχνά απεικονίζονται ως ακτινοπυκνωτικές γραμμές, παράλληλες με την επιφάνεια του υποκείμενου οστού.

Αρθρώσεις

Μεγάλες αρθρώσεις, όπως γόνατα, αγκώνες, ώμοι και ισχία, προσβάλλονται συχνότερα από την νόσο από εναπόθεση κρυστάλλων CPPD, αλλά σχεδόν οποιαδήποτε διάρθρωση μπορεί να προσβληθεί ακτινολογικά.

Οι ασβεστώσειςτου αρθρικού θυλάκου ή του υμένα παρατηρούνται συχνότερα στις μεγάλες αρθρώσεις, όπου ακτινολογικά απεικονίζονται συνήθως περισσότερο εξασθενημένες και διάχυτες, σε σύγκριση με τις ασβεστώσεις του χόνδρου (ΕΙΚΟΝΑ 1).

Ασβεστώσεις οφειλόμενες σε εναποθέσεις κρυστάλλων CPPDμπορεί επίσης να παρατηρηθούν στους θυλάκους, συνδέσμους και τένοντες.

Εκφυλιστικές αλλοιώσεις

Η εναπόθεση κρυστάλλων CPPD συχνά συνδέεται με οστεοαρθρικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις, ακόμα και αν χονδρασβέστωση απουσιάζει.

Η νόσος από εναπόθεση κρυστάλλων CPPD πρέπει να μπαίνει στην σκέψη όταν οι απλές ακτινογραφίες δείχνουν ακτινολογικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις σε αρθρώσεις οι οποίες συνήθως δεν προσβάλλονται από πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα.

Χαρακτηριστικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην νόσο από εναπόθεση κρυστάλλων CCP περιλαμβάνουν υποχόνδριες κύστεις, σχηματισμό οστεοφύτων και κατάτμηση οστών και χόνδρων.

Κατάγματα κόπωσης - οστεονέκρωση

Η εναπόθεση κρυστάλλων CPPD μπορεί ακόμα να προκαλέσει κατάγματα κόπωσης ή οστεονέκρωση, ιδιαίτερα στα γόνατα.

Άλλα ακτινολογικά ευρήματα 

  • Τετραγωνισμός των άκρων των οστών και αγκιστροειδή οστεόφυτα στις ΜΚΦ αρθρώσεις, ιδιαίτερα την 2η και την 3η. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα συχνά στην αιμοχρωμάτωση και την CPPD την συνδεόμενη με την αιμοχρωμάτωση (Martel W et al, 1970).
  • Μεμονωμένη ή ασυνήθιστα εκτεταμένη στένωση κερκιδοκαρπικής ή/και διάσταση της μηνοειδο-σκαφοειδούς άρθρωσης (Resnick D and Niwayama G, 1977)
  • Σοβαρή εκφύλιση της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης, ιδιαίτερα με «περιτυλιγμένη» (wrapped-around) παραμόρφωση της επιγονατίδας στο μηριαίο. Το εύρημα αυτό παρατηρείται στον υπερπαραθυρεοειδισμό με/ή χωρίς εναπόθεση κρυστάλλων CPPD
  • Εντομή ή διάβρωση του φλοιού του περιφερικού άκρου του μηριαίου πάνω από την επιγονατίδα (Lagier R, 1974)
  • Υποχόνδριες κύστεις στις μικρές αρθρώσεις της ΣΣ και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, ασβεστώσεις πολλαπλών μεσοσπονδυλίων δίσκων, φαινόμενο κενού στις ιερολαγόνιες (Martel W et al, 1981)

4.2   ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Λεπτή υπερηχοϊκή ταινία παράλληλη με την επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου
  • Μικρές, στικτές υπερηχοϊκές κηλίδες («στικτός τύπος»), συχνά με ακουστική σκιά, συχνότερα στον ινώδη χόνδρο του καρπού και τους τένοντες (ΕΙΚΟΝΑ 2)
  • Οζώδεις υπερηχοϊκές εναποθέσεις στους θυλάκους 

 

LAST UPDATE 21/4/13Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες