Μεμβράνη φλοιού αυγού (Eggshell membrane)
ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΦΛΟΙΟΥ ΑΥΓΟΥ (Eggshell membrane)
Ιδιότητες
Η φυσική μεμβράνη του φλοιού του αυγού (Natural Eggshell Membrane – NEM) είναι ένα διαιτητικό συμπλήρωμα, το οποίο περιέχει γλυκοζαμινογλυκάνες και πρωτεΐνες απαραίτητες για την διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και του συνδετικού ιστού.
Συστατικά ΝΕΜ
- Γλυκοζαμινογλυκάνες (θειική δερματάνη και θειική χονδροϊτίνη)
- Δεσμοσίνη και ισοδεσμοσίνη
- Θειωμένες γλυκοπρωτεΐνες, περιλαμβανομένων των εξοζαμινών, όπως η γλυκοζαμίνη
- Κολλαγόνο (κυρίως τύπου Ι)
- Λυσυλ οξειδάση
- Λυσοζύμη
- Οβοτρανσφερρίνη
- Σιαλικό οξύ
- Υαλουρονικό οξύ
Με βάση τα συστατικά και σύμφωνα με in vitro και in vivo τοξικολογικές μελέτες, η μεμβράνη του φλοιού του αυγού θεωρείται κατάλληλη για κατανάλωση από τον άνθρωπο [Ruff KJ et al, 2012].
Δράσεις μεμβράνης φλοιού αυγού
Σε καλλιέργειες μονοπυρήνων κυττάρων του περιφερικού αίματος η NEM (R) εμείωσε τα επίπεδα της IL-6, της IL-10, του IFN-γ και του TNF-α αίματος, η NEM-AQ εμείωσε την παραγωγή IL-10 και αύξησε τα επίπεδα της IL-6 και του TNF-α, ενώ η NEM-IVD εμείωσε σημαντικά την παραγωγή TNF-α (Benson KF et al, 2012).
Αποτελεσματικότητα
Σε μία ανοιχτή – σημασμένη μελέτη 39 ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, η συμπληρωματική χορήγηση ΝΕΜ σε δόση 500 mg ημερησίως εφάπαξ επί 4 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά την ευλυγισία των αρθρώσεων και εμείωσε σημαντικά τον πόνο (Ruff KJ et al, 2009).
Σε άλλη τυχαιοποιημένη, διπλή – τυφλή, πλασέμπο – ελεγχόμενη μελέτη [Osteoarthritis Pain Treatment Incorporating NEM(R)] 67 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος που πήραν ΝΕΜ 500 mg ημερησίως per os επί 8 εβδομάδες είχαν σημαντική μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων, συγκριτικά με placebo (Ruff KJ et al, 2009).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
-
Σύμφωνα με 2 κλινικές μελέτες, η συμπληρωματική χορήγηση φυσικής μεμβράνης φλοιού του αυγού βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας
-
Επομένως, η μεμβράνη του φλοιού του αυγού είναι πιθανώς μία νέα αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για την θεραπεία του πόνου και της δυσκαμψίας που προκαλούν τα νοσήματα των αρθρώσεων και του συνδετικού ιστού
-
Πάντως, οι σχετικές μελέτες, αν και ενθαρρυντικές, είναι πολύ περιορισμένες και έχουν γίνει σε μικρό μόνο αριθμό ασθενών, γι’ αυτό και χρειάζονται περισσότερες υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένες μελέτες