Ινδομεθακίνη
Η ινδομεθακίνη είναι αποτελεσματική στο 42-55% των ασθενών με ΝΡΑ, ενώ στο 23-34% των περιπτώσεων δεν έχει αποτέλεσμα. Έχει αντιπυρετική δράση στη ΝΡΑ και ισχυρότερη αντιφλεγμονώδη δράση από την ασπιρίνη σε μερικούς ασθενείς, ιδιαίτερα με οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες. Η αναλγητική της δράση είναι σχεδόν ισοδύναμη της ασπιρίνης.
Στη συστηματική ΝΡΑ, σε δόση 2.5 mg/kg/24ωρο, είναι εξίσου αποτελεσματική με την ασπιρίνη (80 mg/kg/24ωρο) στον έλεγχο των αρθρικών εκδηλώσεων και του πυρετού και είναι πιθανώς περισσότερο αποτελεσματική από τα άλλα ΜΣΑΦ στον πυρετό και την περικαρδίτιδα.
Σε δόση 1 mg/kg/24ωρο, η αντιπυρετική της δράση υπερέχει της ακεταμινοφαίνης και του placebo (Brewer EJ, 1968).
Χορηγούμενη εφάπαξ σε δόση 1-1.5 mg/kg πριν από την νυχτερινή κατάκλιση, βελτιώνει σημαντικά την πρωϊνή δυσκαμψία, ενώ μπορεί να συνδυασθεί με πλήρεις δόσεις ασπιρίνης στη διάρκεια της ημέρας (Bhettay E and Thompson EJ, 1978).
ΔΟΣΗ : 1.5-3 mg/kg/24ωρο. Μέγιστη 150 mg/24ωρο. Λόγω του βραχέος της t(1/2) πρέπει να χορηγείται σε 3-4 ημερήσιες δόσεις. Η διάρκεια της αντιπυρετικής δράσης δεν υπερβαίνει συνήθως τις 4-5 ώρες, γι' αυτό και, σε παιδιά με σοβαρό διακοπτόμενο πυρετό, πρέπει να χορηγείται κάθε 4 ώρες.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ : Η ινδομεθακίνη θεωρείται περισσότερο τοξική από τα άλλα ΜΣΑΦ. Μπορεί να αποκρύψει λοιμώξεις και να εξασθενήσει την άμυνα του ξενιστή, με θανατηφόρες συνέπειες (Balduck N et al, 1987; Herson VC et al, 1988). Γι' αυτό και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν ΜΣΑΦ ρουτίνας στα παιδιά, ιδιαίτερα μικρότερης ηλικίας, μπορεί όμως να χορηγηθεί σε ασθενείς με σοβαρή νόσο που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.