Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ιδιοπαθής αρθροκατάδυση (Protrusio acetabulum)

Εκδηλώνεται συνήθως μετά το 40ό έτος της ηλικίας και, πολύ σπάνια, στην παιδική και εφηβική ηλικία, ιδιαίτερα σε αθλητικά κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από μετατόπιση της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης προς την κοιλότητα της λεκάνης. Φυσιολογικά, η κοτύλη μπορεί να προβάλλει σε μικρό βαθμό μέσα στην πύελο, ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, χωρίς όμως ιδιαίτερη κλινική σημασία. Στην παιδική και εφηβική ηλικία φαίνεται η κάλυψη της μηριαίας κεφαλής από την κοτύλη και η προβολή του πυθμένα της κοτύλης μέσα στην πύελο, όπως επίσης και η ραιβότητα του ισχίου.

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟΚΑΤΑΔΥΣΗ :

     Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα

     Νεανική αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

     Δρεπανοκυτταρική αναιμία

     Σύνδρομο Marfan

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. Η ιδιοπαθής αρθροκατάδυση εκδηλώνεται κατά κανόνα στην ενήλικη ζωή με βαθμιαίο πόνο και περιορισμό της κινητικότητας του ισχίου, συνήθως λόγω ανάπτυξης δευτεροπαθών εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

Ενίοτε παρουσιάζεται και στην παιδική - εφηβική ηλικία με έντονο, οξύ, πόνο, δυσκαμψία και χωλότητα, συνήθως μετά από άμεση κάκωση ή έντονα αθλήματα. Στις περιπτώσεις αυτές, η απλή ακτινογραφία δείχνει την προβολή της κεφαλής του μηριαίου στη λεκάνη.

Άλλοτε όμως προκαλεί ηπιότερα και μεγαλύτερης διάρκειας συμπτώματα, ακτινολογικά ευρήματα τοπικής οστεοπόρωσης και ιστολογική και κλινική εικόνα μη ειδικής χρόνιας υμενίτιδας, ενώ η χαρακτηριστική της εικόνα μπορεί μεν να υπάρχει στην απλή ακτινογραφία, αλλά διαφεύγει της προσοχής και ανακαλύπτεται αργότερα (Friedenberg ZB, 1963). Στους ασθενείς αυτούς η κατάσταση συχνά αποδίδεται σε «ευερέθιστο» ισχίο ή μονοαρθρική NIA.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ : Επώδυνος μυϊκός σπασμός και περιορισμός της κάμψης και της απαγωγής του ισχίου, δηλ. εικόνα ευερέθιστου ισχίου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ : Είναι όλα φυσιολογικά.

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ :

Πρώιμα :

     Διασταύρωση της γραμμής της δακρυϊκής σταγόνας με την γραμμή της κοτύλης

     Προσέγγιση της κεφαλής του μηριαίου στην γραμμή της δακρυϊκής σταγόνας

     Ευδιάκριτη διόγκωση πάνω από την πυελική στεφάνη

Όψιμα : 

     Διεύρυνση της γωνίας CE του Wiberg

     Αύξηση της απόστασης μεταξύ των λαγόνιων ακρολοφιών

     Ελάττωση της διατροχαντήριας και μεσοφυμάτιας απόστασης

     Στένωση του μεσάρθριου διαστήματος (αξονική)

ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ : Μη ειδική φλεγμονώδης αντίδραση, με πάχυνση του αρθρικού υμένα, αύξηση των λαχνών, αυξημένη αγγείωση και τοπικές λεμφοκυτταρικές αθροίσεις (Friedenberg ZB, 1963).

ΕΚΒΑΣΗ : Η νόσος συνήθως εξελίσσεται ταχέως προκαλώντας μόνιμη παραμόρφωση σε σύγκαμψη σε διάστημα ενός έτους, προσβάλλει και το άλλο ισχίο σε διάστημα 18 μηνών και συνήθως οδηγεί σε ολική αρθροπλαστική στην πρώιμη ενήλικη ζωή.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες