Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Φαινόμενα Raynaud

 ΡΕΝΩ 'Η... ΣΙΤΡΟΕΝ ; Διαλέξτε...

Συχνά – πυκνά εμείς οι Ρευματολόγοι βλέπουμε ταλαίπωρους ανθρώπους που διαμαρτύρονται ότι τα χέρια ή και τα πόδια τους αλλάζουν χρώμα (ασπρίζουν, κιτρινίζουν, κοκκινίζουν, μπλεδίζουν, μαυρίζουν, γίνονται μπλέ–μαρέν, εμπριμέ ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό χρωμάτων φαντασθείτε), άλλοτε όταν κάνει κρύο (τους χειμερινούς μήνες ή όταν έρθουν σε επαφή με κρύο νερό, πάγο, κ.λ.π.) και άλλοτε στα καλά καθούμενα.

Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως περιπλανιώνται από τον ένα γιατρό στον άλλο, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς έχουν, ενώ άλλοι δηλώνουν με καμάρι ότι έχουν «φαινόμενα Raynaud» (επειδή τους το είπε κάποιος συγγενής ή φίλος ή, ακόμα, και κάποιος γιατρός), και άλλοτε ομολογούν με συστολή (αυτοί που δεν καλοκατάλαβαν την λέξηRaynaud, προφέρεται ρεϊνώ, χωρίς το d στο τέλος) ότι έχουν...«ρενώ» (δηλ. κάτι παρόμοιο με το γνωστό Γαλλικό αυτοκίνητο).

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/RAYNAUD-Renault.gif  http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/RAYNAUD-Citroen.gif

Ρενώ ή Σιτροέν ; Διαλέξτε...(φυσικά διαλέγετε το πρώτο, αν και, λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να καταλήξετε στο δεύτερο

Ετσι, πολύ συχνά οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι περιπλανιώνται ολημερίς κι' ολονυχτίς ανά την Επικράτεια αναζητώντας αγωνιωδώς, ως νέοι Οδησσείς, την Ιθάκη τους σε διάφορους, «ειδικούς» και μη, γιατρούς, όπου συχνά εισπράττουν διαγνώσεις «αρπαγμένες από τα μαλλιά», όπως : «δεν είναι τίποτα, θα περάσει», «είναι ψυχολογικό» ή «σου λείπει το σεξ» (η συνηθισμένη επωδός του γιατρού που δεν ξέρει τι έχει ο άρρωστός του ή βαριέται να ασχοληθεί μαζί του), κ.ο.κ.

Οι περισσότεροι, πάντως, γιατροί ευτυχώς «βαφτίζουν» τις χρωματικές αλλαγές του δέρματος των χεριών/ποδιών σαν «φαινόμενο Raynaud» και παραπέμπουν τον δύστυχο ιδιοκτήτη τους σε μας (στους Ρευματολόγους, δηλαδή) ή και στους Αγγειολόγους για περαιτέρω μαρτύρια και βασανιστήρια.

Αγαπητοί συνάδελφοι (πάσης ειδικότητας)

Εσείς που είστε σφοδρά ερωτευμένοι με το «φαινόμενο Raynaud» και όλη την ώρα το μελετάτε και το πιπιλάτε σαν «καραμέλα»όταν κάποιος συμπολίτης σας σας πεί ότι τα χέρια του αλλάζουν χρώμα, πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσετε ότι άλλο είναι το Ρενώ (Raynaud) και άλλο... το Σιτροέν.

Όταν λοιπόν κάποιος συνάνθρωπος σας πεί ότι βλέπει τα χέρια του να αλλάζουν χρώμα μην βιαστείτε να του δηλώσετε απερίφραστα, περιχαρείς και περήφανοι που το βρήκατε, ότι έχει φαινόμενα Raynaud. Θα κάνετε σχεδόν σίγουρα λάθος, θα τον ανησυχήσετε άδικα και θα τον βάλετε σε περιπέτειες, να ψάχνεται και άκρη να μην βρίσκει.

Ποιες παθήσεις κάνουν αλλαγή του χρώματος των χεριών ;

Οι άνθρωποι λοιπόν που παρουσιάζουν κάποια αλλαγή του χρώματος των χεριών ή/και ποδιών δεν έχουν πάντοτε, όπως πολλοί πιστεύουν, «φαινόμενα Raynaud».

Ο άνθρωπος, εκτός από τις μυριάδες άλλα δεινά που τον ακολουθούν μέχρι την ημερομηνία λήξης της ζωής του, μπορεί να πάθει πολλές και διάφορες μυστήριες, άγνωστης συνήθως αιτιολογίας και προέλευσης, καταστάσεις που προκαλούν την χρωματική αυτή αλλαγή του δέρματος των χεριών/ποδιών, αλλά και άλλων μερών του σώματος, όπως :

 • ·        Τα αυθεντικά φαινόμενα Raynaud
 • ·        Η ακροκυάνωση
 • ·        Το σύνδρομο κυανού δακτύλου
 • ·        Η ερυθρομελαλγία
 • ·        Η κυάνωση που συνοδεύει ισχαιμικές διαταραχές των χεριών/ποδιών
 • ·        Το αυτόματο καλόηθες κυανούν δάκτυλο
 • ·        Τα χείμετλα (χιονίστρες)

Καθένα απ’ αυτά τα αξιοπερίεργα και μυστήρια νοσήματα - φαινόμενα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, μοναδικές σχεδόν κλινικές εκδηλώσεις, πρόγνωση και θεραπεία, αν και μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχουν.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ RAYNAUD (ρεϊνώ, όχι ρενώ)

Τι είναι τα φαινόμενα Raynaud ;

·        Φαινόμενα, πάνω - κάτω, ξέρετε τι είναι. Π.χ. η βροχή είναι ένα (καιρικό) φαινόμενο.

·        Αλλά Raynaud ; Ξέρω, θα μου πείτε, τα Raynaud είναι μάρκα αυτοκινήτου, όπως, π.χ. είναι το Citroen

Αμα κάνεις ανόητη ερώτηση, εισπράττεις και ανόητη απάντηση, λένε οι φίλοι μας, φλεγματικοί Εγγλέζοι.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Maurice-Raynaud.gifAuguste Gabriel Maurice Raynaud (1834–1881). Ο Γάλλος γιατρός που ανακάλυψε και έδωσε το όνομά του στη νόσο Raynaud.

Δυστυχώς, δεν είναι μάρκα αυτοκινήτου, αλλά κάτι χειρότερο :

«Tα φαινόμενα Raynaud συνίστανται σε υπερβολική αγγειακή απάντηση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή συγκινησιακό στρες.

Κλινικά, τα φαινόμενα Raynaud εκδηλώνονται με σαφώς αφοριζόμενες χρωματικές αλλαγές του δέρματος των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών. 

Ο υποκείμενος μηχανισμός πιθανολογείται ότι είναι η ανώμαλη αγγειοσύσπαση των δακτυλικών αρτηριών και των αρτηριολίων του δέρματος, η οποία οφείλεται σε τοπικές διαταραχές της φυσιολογικής αγγειακής απάντησης...».

Πως εκδηλώνονται τα φαινόμενα Raynaud;

Κλινικά τα φαινόμενα Raynaud εκδηλώνονται με διαδοχική διφασική ή τριφασική μεταβολή του χρώματος του δέρματος στις προσβληθείσες περιοχές, δηλ. περνάνε από 2 ή 3 φάσεις :

 • Αρχικά, το δέρμα γίνεται ωχρό - λευκό (1η φάση, αρτηριακού σπασμού)
 • Στη συνέχεια κυανούν (δηλ. αποκτά ένα σκούρο μπλέ χρώμα οφειλόμενο σε αποξυγόνωση της στατικής φλεβικής ροής) (2η φάση - κυάνωσης
 • Και τέλος γίνεται κατακόκκινο (3η φάση - αντιδραστική υπεραιμία μετά από αποκατάσταση της αιματικής ροής).

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/RAYNAUD-Hands-01.gif

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQkeD5RWhBdz3C6Jloa2dqcW57SH_uKpTajqgJL5HwnnKjHxe8h

Αυτά είναι τα φαινόμενα Raynaud, για να πάρετε μίαν ιδέα

Που και πως παρουσιάζονται  τα φαινόμενα Raynaud ;

Τα φαινόμενα Raynaud εμφανίζονται συχνότερα στα δάκτυλα των χεριών και, σπανιότερα, των ποδιών, και, σε μερικές περιπτώσεις, στη μύτη, τα πτερύγια των αυτιών, τις θηλές των μαστών, τα χείλη και την γλώσσα.

Αρχικά, παρουσιάζονται σε ένα μεμονωμένο δάκτυλο των χεριών ή των ποδιών και ύστερα επεκτείνονται και στα άλλα δάκτυλα συμμετρικά και στα 2 χέρια. 

Στα χέρια, η ωχρότητα είναι διάχυτη, αρχίζοντας από το περιφερικό άκρο ενός δακτύλου και σταματάει απότομα στην εγγύς φάλαγγα ή στο ύψος της μετακαρπιοφαλαγγικής άρθρωσης. Συνήθως προσβάλλεται ο δείκτης, ο μέσος και ο παράμεσος, ενώ ο αντίχειρας συνήθως δεν προσβάλλεται. 

Εάν έχει προσβληθεί ο αντίχειρας σημαίνει ότι τα φαινόμενα Raynaud είναι μάλλον δευτεροπαθή, δηλ. από κάτω υπάρχει κάποιο νόσημα που τα τροφοδοτεί.

Εάν οι προσβληθείσες περιοχές ζεσταθούν, η ισχαιμική φάση (λευκή ή κυανή προσβολή) διαρκεί συνήθως 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, το δέρμα κοκκινίζει λόγω αποκατάστασης της φυσιολογικής αιμάτωσης. Οι ισχαιμικές (ωχρές – κυανές) περιοχές διαχωρίζονται από τις μη πάσχουσες με σαφή όρια.

Οι χρωματικές αλλαγές του δέρματος παρουσιάζονται συνήθως με την σειρά που αναφέρθηκε (ωχρότητα – κυάνωση – ερυθρότητα), αλλά όχι πάντοτε. Μόνο 60% των ασθενών με φαινόμενα Raynaud παρουσιάζουν και τις 3 αυτές διαδοχικές μεταβολές (φάσεις) της χροιάς του δέρματος .

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/RAYNAUD-Silicone-breasts.gif

Νέκρωση του ακροδακτύλου : Να που μπορεί να φθάσουν τα φαινόμενα Raynaud εάν δεν ασχοληθείτε μαζί τους

Ο δερματικός αγγειόσπασμος είναι επίσης συχνός και σε άλλες περιοχές, όπως τα πτερύγια των αυτιών, η μύτη, το πρόσωπο, τα χείλη, η γλώσσα, τα γόνατα και οι θηλές των μαστών.

Πόσο διαρκούν τα φαινόμενα Raynaud ;

Οι μεταβολές της χροιάς του δέρματος μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά μέχρι μερικές ώρες, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις, συνήθως συνδρόμου Raynaud, είναι σχεδόν μόνιμες και μικτές (π.χ. ωχροκύανα ή κυανέρυθρα δάκτυλα).

Σε σοβαρές περιπτώσεις, λόγω της κρίσιμης ιστικής ισχαιμίας, αναπτύσσονται συχνά αλλοιώσεις (εξελκώσεις, γάγγραινα), τυπικά στα ακροδάκτυλα των χεριών και των ποδιών, με βαρύτητα εξαρτώμενη από την συνοδό νόσο. Το δέρμα των ραγών των δακτύλων, μετά την επούλωση των ελκών, γίνεται ατροφικό και στιλπνό και παρουσιάζει εντυπώματα (σκληροδακτυλία).

Αλλα συμπτώματα/εκδηλώσεις ;

Οι ασθενείς με ήπια φαινόμενα Raynaud μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα οφειλόμενα σε μειωμένη αιματική ροή ή ισχαιμία, όπως «βελονιές και σουβλιές», μούδιασμα ή/και αδεξιότητα των χεριών και νυγμούς στα χέρια.

Άλλες δυνητικές εκδηλώσεις των φαινομένων Raynaud είναι τηλεαγγειεκτασίες, κυρίως στο πρόσωπο και τις παλάμες, και επιλοιμώξεις εξελκωμένων περιοχών.Οι εκδηλώσεις των μη επιπλακέντων φανομένων Raynaud αναστρέφονται τελείως μετά από την επαναθέρμανση των πασχουσών περιοχών ή την μείωση του στρες.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/RAYNAUD-Winter.gif

Τα φαινόμενα Raynaud είναι συχνότερα τους χειμερινούς μήνες...

Πότε παρουσιάζονται τα φαινόμενα Raynaud ;

Τα φαινόμενα Raynaud, στη τυπική τους μορφή, εκλύονται συνήθως :

 • Όταν ο άρρωστος εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (όταν π.χ. έλθει σε επαφή με κρύο νερό ή αέρα, πάγο, χιόνι, κατεψυγμένα τρόφιμα, κ.λ.π.), ιδιαίτερα όταν μετακινείται από υψηλές, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες
 • Μετά από έντονο ψυχικό ερέθισμα. Συχνά, οι άρρωστοι με φαινόμενα Raynaud, όταν είναι τρομαγμένοι ή νευρικοί εμφανίζουν τις χρωματικές αυτές αλλαγές σε όλο τους το μεγαλείο μποστά στον γιατρό στην πρώτη τους επίσκεψη 
 • Οταν ο άρρωστος κρυώνει σ΄ολόκληρο το σώμα του, ακόμα και αν τα χέρια και τα πόδια του κρατιούνται ζεστά.
 • Μετά από την διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (όταν ο άρρωστος έχει συγκινησιακό στρες ή φοβηθεί ξαφνικά)
 • Μετά την επίδραση άλλων αιτίων, όπως π.χ. φάρμακα, χειρισμός δονητικών ή κρουστικών μηχανημάτων, κ.ά.

Σπάνια, τα φαινόμενα Raynaud δεν συνδέονται με φανερά εκλυτικά αίτια.

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/RAYNAUD-Stres.gif

To στρες και το αγχος πολύ συχνά πυροδοτούν τα φαινόμενα Raynaud

Φαινόμενα Raynaud και δικτυωτή πελίδνωση (livedo reticularis)  

Στη διάρκεια της απάντησης στο κρύο, οι ασθενείς με φαινόμενα Raynaud μπορεί να εμφανίσουν αλλοιώσεις δικτυωτής πελίδνωσης, η οποία χαρακτηρίζεται από ιόχροες κηλίδες ή κυκλοτερές δικτυωτό εξάνθημα εντοπιζόμενο στα άνω και κάτω άκρα. Σε ασθενείς με φαινόμενα Raynaud οι αλλοιώσεις αυτές είναι καλοήθεις και αναστρέφονται πλήρως με την επαναθέρμανση της πάσχουσας περιοχής.

Δικτυωτή πελίδνωση μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε ασθενείς με αγγειίτιδα, αποφρακτική αγγειοπάθεια (οφειλόμενη π.χ. σε αθηρωματικά έμβολα ή θρόμβωση) ή αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αλλά στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι αναστρέψιμη.

Φαινόμενα Raynaud : αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί τους ;

Τα φαινόμενα Raynaud συνήθως είναι αθώα και δεν έχουν κάποια αιτία, αλλά συχνά κρύβουν από κάτω κάποιο ρευματολογικό ή άλλο νόσημα. Εάν δεν τους δώσετε σημασία μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό σπασμό των αγγείων (γιατί αυτός φταίει για την αλλαγή του χρώματος) και θα τρέχετε και δεν θα προλαβαίνετε !

Το πιό σοβαρό απ΄όλα είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν φαινόμενα Raynaudαντιμετωπίζουν την κατάστασή τους ως εξής : 

 • δεν της δίνουν σημασία (γιατί το θεωρούν φυσιολογικό)
 • ξέρουν τι έχουν (γιατί τους το έχουν απλώς πεί κάποιοι άσχετοι, επειδή κι΄αυτοί ή συγγενείς τους έχουν ...Ρενώ),
 • έχουν πάρει διαφορετικές γνώμες από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (που ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, αλλά δεν λένε στον άνθρωπο να ασχοληθεί περισσότερο μαζί τους με τους ειδικούς)

Ασπρίζουν τα χέρια σας στο κρύο ; τρέξτε στο Ρευματολόγο

Με άλλα λόγια, εάν τα χέρια σας όταν τα βάζετε σε κρύο νερό και γενικά τα φέρνετε σε επαφή με κάτι κρύο, π.χ. χιόνι, πάγο, κατεψυγμένα τρόφιμα, κρύα μέταλλα, κλ.π., αλλάζουν χρώμα και γίνονται από ρόδινα, κίτρινα (σαν του πεθαμένου, θεός φυλάξοι) ή μπλε, τρέξτε στο Ρευματολόγο !

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/RAYNAUD-ice.gif

Σύμφωνα με διεθνείς και Ελληνικές στατιστικές, περίπου 1.000.000 - 2.000.000 συμπατριώτες μας έχουν φαινόμενα Raynaud !

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Electrician_0.gif

Εάν είστε ένας απ΄αυτούς, τρέξτε : Οι Ρευματολόγοι σας περιμένουν...Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες