Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Επικονδυλίτιδα έσω κονδύλου του αγκώνα (Golfer's elbow)

Η επικονδυλίτιδα του έσω κονδύλου του αγκώνα (ΜΕ) αποτελεί κάκωση από υπέρχρηση, παρατηρούμενη στην έκφυση του καμπτήρα - πρηνιστή μυός, στην περιοχή του πρόσθιου έσω επικόνδυλου του βραχιονίου. Η ME είναι η συχνότερη αιτία πόνου στην έσω πλευρά του αγκώνα, αν και η επικονδυλίτιδα του έξω κονδύλου του αγκώνα είναι συχνότερη σε αναλογία 5/1.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Η ME οφείλεται στην επανειλημμένη χρήση των καμπτήρων – πρηνιστών μυών, ιδιαίτερα με δυνάμεις βλαισότητας στον έσω επικόνδυλο.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν μετά από οξεία κάκωση. Αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε ΜΕ είναι η υπερβολική περιστροφική ώθηση της μπάλας στο τέννις, η έντονη χειραψία, ακατάλληλες τεχνικές βολής στο μπέϊζμπολ, ακατάλληλη αιώρηση στο γκόλφ και η χρήση κατσαβιδιού ή σφυριού.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η ME χαρακτηρίζεται από πόνο στον έσω επικόνδυλο, ο οποίος επιδεινώνεται με την κάμψη του καρπού και τον πρηνισμό, ακόμα και την χειραψία.

Μπορεί να υπάρχει ιστορικό οξείας κάκωσης (π.χ. πέταγμα μπάλας, δυνατό σέρβις στο τέννις, χτύπημα του γκαζόν με το μπαστούνι του γκόλφ).

Εως 50% των ασθενών με ΜΕ παραπονείται για περιστασιακή ή συνεχή αιμωδία ή/και αίσθημα «γαργαλήματος» το οποίο ακτινοβολεί στο 4ο και 5ο δάκτυλο, ένδειξη προσβολής του ωλένιου νεύρου.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κλινικά, παρατηρείται ευαισθησία στην ψηλάφηση στην πρόσθια επιφάνεια του έσω επικόνδυλου του αγκώνα. Τυπικά, ο πόνος αναπαράγεται με τον υπό αντίσταση πρηνισμό ή την κάμψη του καρπού. Σε μερικές περιπτώσεις, η περιοχή της ευαισθησίας επεκτείνεται προς την μάζα του εγγύς στρογγύλου πρηνιστή μυός, 2,5 περίπου εκ. περιφερικά του επικόνδυλου.

Μπορεί να υπάρχουν σημεία ωλένιας νευρίτιδας (ελάττωση της αισθητικότητας στην κατανομή του ωλένιου νεύρου, θετική δοκιμασία κάμψης του αγκώνα και θετικό σημείο Tinel). Σε βαρύτερες περιπτώσεις, η ελάττωση της αισθητικότητας συνδέεται με αδυναμία, ακόμα και ατροφία, των αυτόχθονων μυών.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες