Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Δυσπλασία ισχίου

ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΧΩΡΙΣ... ΕΙΚΟΝΑ

Εάν σας ρωτήσω :

  •  "Ξέρετε τι είναι η δυσπλασία του ισχίου" ;

είμαι σίγουρος ότι θα μου απαντήσετε, αφελώς, πάλι με ερώτηση :

  •  "τι είναι αυτό; τρώγεται" ;

(όταν κάνεις ανόητες ερωτήσεις, παίρνεις και ανόητες απαντήσεις, λένε οι φίλοι μας, φλεγματικοί, Εγγλέζοι).

Η δυσπλασία λοιπόν φίλοι μου του ισχίου, που οι φίλτατοι και άσπονδοι εχθροί μας Ορθοπεδικοί αποκαλούν …χαϊδευτικά και «αβαθείς» κοτύλες, δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραξενιά της φύσης μας, από ένα «κατασκευαστικό» σφάλμα που έχει γίνει στην κοιλιά της μάνας μας και έχει σχέση με την «κοτύλη», την "κούπα" δηλαδή που φιλοξενεί την κεφαλή του ισχίου.

Η «κούπα» λοιπόν αυτή, για άγνωστους λόγους, είναι κακοφτιαγμένη, ρηχή, και έτσι η καημένη κεφαλή του ισχίου δεν θυλακώνει καλά μέσα της, με αποτέλεσμα να βγαίνει, να εξέχει προς τα έξω (προς τα πλάγια), σαν να έχει εξαρθρωθεί.

Αυτή η ανωμαλία, με το πέρασμα του χρόνου, αρχίζει να δημιουργεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις (ένα είδος δηλ. «αρθριτικών»), και σιγά – σιγά πόνο, στην αρχή με την κούραση και την πολύωρη βάδιση και αργότερα, όταν έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, και στην ανάπαυση.

Ο πόνος εντοπίζεται χαρακτηριστικά στο ριζομήριο, στη βάση δηλ. του μηρού (στην ελιά που λέμε κοινώς). Στην κλινική εξέταση, το πάσχον ισχίο παρουσιάζει έναν εντυπωσιακό, αποκαλυπτικό περιορισμό της κινητικότητας, είτε στην έσω, είτε στην έξω, είτε και στις 2 στροφικές κινήσεις.

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/Hip-dysplasia-6-Photo-HOME-PAGE.gif

Περιορισμός έξω στροφής ισχίου (το γόνατο δεν ακουμπάει στην επιφάνεια του εξεταστικού κρεβατιού)

Η απλή ακτινογραφία είναι επίσης αποκαλυπτική : δείχνει την παρεκτόπιση της κεφαλής έξω από την κοτύλη, σ΄όλο της το …μεγαλείο.

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/Hip-dysplasia-11-HOME-PAGE.gif   http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/Hip-dysplasia-8-HOME-PAGE(1).gif

Δυσπλασία ισχίου : οι κεφαλές των ισχίων βγαίνουν προς τα έξω (σαν να έχουν εξαρθρωθεί) (εάν δεν το βλέπετε χρειάζεστε οφθαλμίατρο)

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/HOME-PAGE-Normal-hip_5.gif

Να κι΄ ένα φυσιολογικό ισχίο (αριστερά για σας, δεξιά για μας - για να δείτε την διαφορά) : κοιτάξτε πως η κεφαλή του ισχίου είναι απόλυτα "φωλιασμένη" μέσα στην κοτύλη

Παρ΄όλα, αυτά αγαπητοί φίλοι, ενώ η δυσπλασία του ισχίου είναι ορατή από μακριά (εννοώ στην ακτινογραφία), πολύ συχνά περνάει στο ντούκου, ακόμα και από Ορθοπεδικούς, αλλά και από Ρευματολόγους. Ετσι, πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι άνθρωποι με δυσπλασία του ισχίου να καταλήγουν στα χέρια μας σταλμένοι από Ορθοπεδικούς με το ερώτημα αν έχουν κάποιο μυστηριώδες ρευματολογικό νόσημα.

Σημειώστε ότι η δυσπλασία του ισχίου έχει «προτίμηση» στις γυναίκες  και λιγότερο στους άνδρες, και μπορεί να εκδηλωθεί σε μικρή σχετικά ηλικία, δηλ. ακόμα και γύρω από το 35ο έτος της ηλικίας. Σημειώστε ακόμα ότι υπάρχει κληρονομικότητα στη δυσπλασία του ισχίου, δηλ. εάν ρωτήσεις τον/την άρρωστη σχετικά θα σου πεί ότι και η μητέρα της είχε το ίδιο πράγμα και μάλιστα ότι έχει χειρουργηθεί γι΄αυτό.

Εάν λοιπόν δω νέα σχετικά γυναίκα (δηλ. σε ηλικία που η ιδιοπαθής οστεοαρθρίτιδα είναι σπάνια) με πόνο στο ριζομήριο ή στην έξω πλευρά του ισχίου είναι σχεδόν σίγουρος 100% ότι έχει δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα σε έδαφος συγγενούς δυσπλασίας του ισχίου, και σχεδόν πάντα δικαιώνομαι. Η συγγενής δυσπλασία του ισχίου, όπως και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, δικαιώνει γενικά την ύπαρξη του Ρευματολόγου όταν την ανακαλύπτει, ως νέος Οδυσσέας, μέσα στον χαώδη κόσμο των μυριάδων παθήσεων του σκελετού.

Τι να το κάνεις όμως και αν δικαιώνομαι ; Όπως συμβαίνει συχνά στη Ρευματολογία, μπορεί να βρίσκουμε και να «βαφτίζουμε» περιχαρείς μια πάθηση του σκελετού, εκεί όπου άλλοι «ειδικοί» έχουν αποτύχει, αλλά πολύ συχνά απλώς διαπίστωση κάνουμε : θεραπεία της δυσπλασίας του ισχίου (όπως και σε πολλά άλλα σκελετικά νοσήματα) δεν υπάρχει, τουλάχιστον με φάρμακα.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάθηση αυτή καταλήγουν, αργά ή γρήγορα, στα χέρια του Ορθοπεδικού, δηλ. σε ολική αρθροπλαστική. Πάντως, και μόνο την σωστή διάγνωση να βάλουμε κι΄αυτό καλό είναι, γιατί γλυτώνουμε τον ταλαίπωρο ασθενή μας από περιπλανήσεις από γιατρό σε γιατρό, άσκοπες και άχρηστες θεραπείες και, συχνά επώδυνες, εξετάσεις, κ.λ.π.



Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες