Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ : Αυχενική σπονδύλωση

ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΩΣΗ

Τι είναι η αυχενική σπονδύλωση ;

Η αυχενική σπονδύλωση (cervical spondylosis) είναι μια χρόνια εκφυλιστική κατάσταση, η οποία προσβάλλει τα σπονδυλικά σώματα και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους της ΑΜΣΣ, με την μορφή κήλης δίσκου και σχηματισμού άκανθας, όπως και το περιεχόμενο του σπονδυλικού σωλήνα (νευρικές ρίζες ή/και νωτιαίος μυελός). Μερικοί συγγραφείς περιλαμβάνουν επίσης στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και τις αποφυσιακές αρθρώσεις, τους επιμήκεις συνδέσμους και τον ωχρό σύνδεσμο.

Η σπονδύλωση συχνά αναπτύσσεται σε πολλαπλά μεσοσπονδύλια διαστήματα και εξελίσσεται με την ηλικία. Η χρόνια εκφύλιση της ΑΜΣΣ είναι η συχνότερη αιτία προοδευτικής συμπίεσης του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών.

Πότε εμφανίζεται η αυχενική σπονδύλωση ;

Η εκφύλιση της ΑΜΣΣ συνήθως γίνεται ακτινολογικά εμφανής την 4η-5η δεκαετία της ζωής. Είναι πολύ συχνή στις προχωρημένες ηλικίες, χωρίς απαραίτητα να προκαλεί συμπτώματα.

Τι συνέπειες έχει η αυχενική σπονδύλωση ;

Οι σπονδυλωτικές αλλοιώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, των πλάγιων αποφύσεων και του σπονδυλικού τρήματος. Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε μυελοπάθεια, ενώ τα δύο τελευταία, σε ριζοπάθεια. Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες