ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ : Αιτιολογία
ΑΙΤΙΑ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑΣ
1. Αυχενικό strain (Cervical strain)
Το αυχενικό μυικό strain προκύπτει σε περιπτώσεις κάκωσης των αυχενικών μυών, η οποία προκαλεί σπασμό των μυών του αυχένα και της ανώτερης ράχης.
Το αυχενικό strain μπορεί ακόμα να είναι αποτέλεσμα μηχανικών στρες της καθημερινής ζωής, όπως η κακή στάση, η μυική τάση από ψυχολογικά στρες ή λανθασμένες συνήθειες στον ύπνο.
Συμπτώματα
-
Πόνος, δυσκαμψία και σφίξιμο στην ανώτερη ράχη ή τους ώμους, που μπορεί να διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες.
2. Αυχενική σπονδύλωση (Cervical spondylosis)
Η αυχενική σπονδύλωση οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις (ρήξη και φθορά) της ΑΜΣΣ.
Οι αλλοιώσεις αυτές προκαλούν στένωση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος, απώλεια του φυσιολογικά τετραγωνισμένου σχήματος των σπονδυλικών σωμάτων και ανάπτυξη οστικών εκβλαστήσεων (άκανθες).
Οι οστικές άκανθες αυξάνουν την πίεση στους περιβάλλοντες ιστούς. Εως 90% των περιπτώσεων συμπίεσης των νεύρων του αυχένα οφείλεται στις οστικές άκανθες.
Συμπτώματα αυχενικής σπονδύλωσης
-
Πόνος στον αυχένα ή αδυναμία, μούδιασμα ή μη φυσιολογική αίσθηση των χεριών ή τους ώμους, πονοκέφαλος, ή περιορισμός κινητικότητας ΑΜΣΣ.
3. Αυχενικός δισκογενής πόνος (Cervical discogenic pain)
Ο πόνος αυτός είναι πιθανώς η συχνότερη αιτία αυχεναλγίας και οφείλεται σε δομικές βλάβες ενός ή περισσότερων αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων.
Συμπτώματα
-
Πόνος στον αυχένα όταν ο ασθενής γυρνάει ή γέρνει στο πλάι το κεφάλι του.
-
Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ο άρρωστος κρατάει τον αυχένα του στην ίδια θέση για πολλές ώρες, όπως στο οδήγημα, στο διάβασμα ή στην εργασία μπροστά στον υπολογιστή.
-
Συχνά υπάρχει σφίξιμο και σπασμός των μυών.
-
Ο δισκογενής πόνος μπορεί επίσης να προκαλεί πόνο ή περίεργο αίσθημα στον βραχίονα ή τον ώμο.
4. Σύνδρομο αυχενικών αποφυσιακών αρθρώσεων (Cervical facet syndrome)
Οι αποφυσιακές αρθρώσεις είναι η συχνότερα προσβαλλόμενη περιοχή σε περιπτώσεις πόνου στον αυχένα και κεφαλαλγίας σε ασθενείς με κάκωση τύπου "μαστιγίου" (Whiplash).
Άλλη αιτία συνδρόμου αυχενικών αποφυσιακών αρθρώσεων είναι η εργασία που απαιτεί επανειλημμένη έκταση του αυχένα (κλίση του κεφαλιού προς τα πίσω).
Συμπτώματα
-
Πόνος στο μέσον ή τις πλευρές του αυχένα.
-
Μερικοί ασθενείς έχουν επίσης πόνο στους ώμους, στη βάση του κρανίου ή στα άνω άκρα.
5. Κάκωση ΤΥΠΟΥ "ΜΑΣΤΙΓΙΟΥ" (Whiplash)
Το σύνδρομο αυχενικού "μαστιγίου" οφείλεται σε κακώσεις του αυχένα που προκαλούν απότομη προς τα εμπρός ή πίσω κίνηση της ΑΜΣΣ. Το συχνότερο αίτιο συνδρόμου "μαστιγίου" είναι τα τροχαία ατυχήματα.
Συμπτώματα
-
Εντονος πόνος, σπασμός και κατάργηση της κινητικότητας της ΑΜΣΣ.
6. Αυχενικός μυοπεριτονιακός πόνος (Cervical myofascial pain)
Ο μυοπεριτονιακός πόνος χαρακτηρίζεται από διάταση και ευαισθησία των μυών. Στον αυχένα, ο μυοπεριτονιακός πόνος αναπτύσσεται μετά από κακώσεις ή συνδέεται με ψυχολογικό στρες, κατάθλιψη ή αϋπνία.
7. Διάχυτη αγκυλωτική υπερόστωση (Diffuse skeletal hyperostosis; DISH)
Η DISH χαρακτηρίζεται από παθολογικές ασβεστώσεις στους συνδέσμους και τους τένοντες κατά μήκος της ΑΜΣΣ, αλλά και τις άλλες μοίρες της ΣΣ. Πολλοί ασθενείς με DISH δεν έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι έχουν δυσκαμψία, κατάργηση της κινητικότητας του αυχένα και πόνο.
8. Αυχενική σπονδυλωτική μυελοπάθεια (Cervical spondylotic myelopathy)
Η αυχενική σπονδυλωτική μυελοπάθεια οφείλεται σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα από εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να προκαλέσει κάκωση ή δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού.
Συμπτώματα
-
Πόνος και περιορισμός της κινητικότητας του αυχένα
-
Νευρολογικές διαταραχές : Μυική αδυναμία, δυσκολία στην βάδιση ή τον συντονισμό των κινήσεων, αδυναμία κένωσης ή ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης και δυσλειτουργία της στύσης.