Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ΑΡΘΡΙΚΟ ΥΓΡΟ: Μικροβιολογική εξέταση

7.   ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Διάφοροι λοιμογόνοι παράγοντες (βακτηρίδια, μύκητες, μυκοβακτηρίδια και ιοί) μπορεί να εισδύσουν μέσα στην αρθρική κοιλότητα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μετά από βαθιά διατιτραίνοντα τραύματα ή ρήξη οστεομυελικής εστίας μέσα στις αρθρώσεις. Ακόμα, τα βακτηρίδια μπορεί να εισδύσουν στις αρθρώσεις μετά από αρθροσκόπηση, ενδαρθρικές εγχύσεις κορτικοειδών και προσθετικές χειρουργικές επεμβάσεις (2).

Τι περιλαμβάνει η μικροβιολογική εξέταση του αρθρικού υγρού ;

  • Χρώση κατά Gram
  • Καλλιέργεια για μικρο-οργανισμούς

Χρώση κατά Gram

Η χρώση του αρθρικού υγρού κατά Gram είναι θετική μόνο στο 50% των περιπτώσεων σηπτικής αρθρίτιδας (1, 2), γι΄αυτό και το αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει λοίμωξη της άρθρωσης.

Η χρώση κατά Gram είναι θετική στο 75% των ασθενών με σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, στο 50% των ασθενών με λοίμωξη από Gram (-) βακίλλους και σε <25% των ασθενών με γονοκοκκική αρθρίτιδα (6). 

Σε ασθενείς με σηπτική αρθρίτιδα που έχουν θεραπευθεί με αντιβιοτικά πριν από την αρθροπαρακέντηση, η χρώση κατά Gram μπορεί να είναι αρνητική (7).

Καλλιέργεια αρθρικού υγρού

Καλλιέργειες αρθρικού υγρού πρέπει να γίνονται σ’ όλους τους ασθενείς με υποψία σηπτικής αρθρίτιδας. Εάν η χρώση των δειγμάτων κατά Gram είναι αρνητική για λοιμογόνο παράγοντα, πρέπει να γίνονται καλλιέργειες, τόσο για αερόβιους, όσο και αναερόβιους μικρο-οργανισμούς.

Η ταχεία ανάλυση των μυκητιασικών ή βακτηριδιακών αντιγόνων γίνεται με τις εξής μεθόδους :

  • Latex agglutination
  • Ανοσοηλεκτροφόρηση (counter immunoelectrophoresis)
  • Εξέταση των μεταβολιτών με αέρια χρωματογραφία (gas chromatography) και
  • Δοκιμασία Limulus lysate για βακτηριδιακές ενδοτοξίνες 


Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες