Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ΑΡΘΡΙΚΟ ΥΓΡΟ: Εργαστηριακές εξετάσεις

4.   ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΘΡΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ

Ογκος

Φυσιολογικά, οι αρθρώσεις περιέχουν μικρή ποσότητα υγρού, π.χ. το γόνατο περιέχει έως 4 mL υγρού.

Χροιά και διαύγεια

Το φυσιολογικό αρθρικό υγρό είναι άχρωμο και διαυγές. Εάν έχει άλλη  εικόνα, μπορεί να δείχνει διάφορες νοσολογικές καταστάσεις.

Κίτρινο/διαυγές

  • Μη φλεγμονώδης αρθρική συλλογή

Κίτρινο/θολερό

  • Φλεγμονώδης εξεργασία

Λευκό/θολερό

  • Κρύσταλλοι

Ερυθρό, καφεοειδές ή ξανθοχρωματικό

  • Ενδαρθρική αιμορραγία.

Το αρθρικό υγρό μπορεί επίσης να περιέχει διάφορους τύπους εγκλείστων.

Γλοιότητα

Το αρθρικό υγρό, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε πολυμερισμένο υαλουρονικό, έχει μεγάλη γλοιότητα.  Χαμηλή γλοιότητα είναι ένδειξη φλεγμονώδους εξεργασίας.

Η γλοιότητα του αρθρικού υγρού μπορεί να εκτιμηθεί κλινικά με την δοκιμασία «νήματος» :

  • Απομακρύνετε την βελόνα ή το πώμα από την σύριγγα της παρακέντησης και παρατηρείστε την συμπεριφορά του αρθρικού υγρού, όταν εγχέεται σταγόνα – σταγόνα μέσα στον δοκιμαστικό σωλήνα
  • Το αρθρικό υγρό, εάν είναι φυσιολογικό, δημιουργεί ένα «νήμα» μήκους περίπου 5 cm προτού σπάσει, ή προσκολλάται στα τοιχώματα του δοκιμαστικού σωλήνα και δεν κατακάθεται στον πυθμένα του  
  • Εάν έχει μικρή γλοιότητα σχηματίζει μικρότερο νήμα (έως 3 cm) ή τρέχει έξω από την σύριγγα ή στα τοιχώματα του δοκιμαστικού σωλήνα «σαν νερό» (1, 4).

Πήγμα (clotting)

Το αρθρικό υγρό σχηματίζει πήγμα εάν περιέχει ινωδογόνο. Το ινωδογόνο μπορεί να εισδύσει στον αρθρικό θύλακο συνεπεία βλάβης της αρθρικής μεμβράνης ή κάκωσης (3). Η τοποθέτηση μέρους του δείγματος του αρθρικού υγρού σε ηπαρινισμένο δοκιμαστικό σωλήνα μπορεί να αποτρέψει την πήξη του.

Πήγμα βλεννίνης (mucin clot)

Η δοκιμασία πήγματος βλεννίνης (δοκιμασία Rope), εκτιμά την ακεραιότητας του συμπλόκου υαλουρονικού οξέος – πρωτεϊνών (βλεννίνη). Το αρθρικό υγρό, εάν είναι φυσιολογικό, δημιουργεί ένα συμπαγές σχοινοειδές πήγμα με την προσθήκη οξεικού οξέος.

Καλό πήγμα βλεννίνης δείχνει καλή ακεραιότητα του υαλουρονικού. Το πτωχό πήγμα βλεννίνης, αυτό που σπάει εύκολα, συνδέεται με καταστροφή ή διάλυση του υαλουρονικού (2).

(ΕΙΚΟΝΑ 11-8 illustrates the tight clot of normal synovial fluid.)Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες