Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ΑΡΘΡΙΚΟ ΥΓΡΟ: Ανοσολογικές εξετάσεις

8.   ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ανοσοσφαιρίνες

Τα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών στο αρθρικό υγρό φυσιολογικά προσεγγίζουν το 10% των επιπέδων τους στον ορό. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ανοσοσφαιρίνες του αρθρικού υγρού είναι αυξημένες και προέρχονται από το περιφερικό αίμα, αλλά και παράγονται τοπικά στον υμένα από πλασματοκύτταρα.

Οι ανοσοσφαιρίνες IgG, IgAκαι IgMπαράγονται ως μέρος της φλεγμονώδους απάντησης και τουλάχιστον ένα τμήμα των IgM και IgG έχει δραστηριότητα ρευματοειδούς παράγοντα.

Ο ρευματοειδής παράγοντας (RF) υπάρχει στον ορό στο 75% περίπου των ασθενών με ΡΑ, ενώ >50% των ασθενών έχει RF στο αρθρικό υγρό.

Οι τίτλοι του RF στο αρθρικό υγρό είναι συνήθως παρόμοιοι με τους τίτλους του στον ορό, αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, ο RF είναι θετικός στο αρθρικό υγρό, αλλά αρνητικός στον ορό. Οι ρευματοειδείς παράγοντες ανευρίσκονται μόνο στη ΡΑ και η αύξηση της δραστηριότητας της νόσου μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα πεντοσιδίνης στο αρθρικό υγρό (25, 98). Πάντως, ο RF, εάν παράγεται μόνο από τους αρθρικούς ιστούς, είναι θετικός στο αρθρικό υγρό, αλλά αρνητικός στον ορό (4). Μπορεί ακόμα να είναι ψευδώς θετικός σε άλλα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (6).

Κρυοκαθιζήματα

Κρυοκαθιζήματα μπορεί να ανευρεθούν στο οστεοαρθρικό υγρό (124). Σε αντίθεση με την ΡΑ, δεν περιέχουν IgM, συνήθως δεν περιέχουν IgG και φαίνεται ότι αποτελούνται κυρίως από μη ειδικές κρυοδιαλυτές πρωτεΐνες.

Λεμφοκίνες

Λεμφοκίνες έχουν ανευρεθεί περιστασιακά στο αρθρικό υγρό ασθενών με ΟΑ. Η παρουσία τους πιθανώς αντανακλά την αυτοάνοση απάντηση στους νεκρωμένους ιστούς της οστεοαρθρικής άρθρωσης.

Μεσολαβητές φλεγμονής

Οι περισσότεροι οστεοαρθρικοί ασθενείς έχουν IL-1b, TNF-a και Il-6 και αύξηση της δραστηριότητας της φωσφολιπάσης α2 στο αρθρικό υγρό (128, 129)

Ο TNF-a ανευρίσκεται επίσης σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αρθρικό υγρό ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπου σχετίζονται με τις οστικές διαβρώσεις. Παρόμοια, σε υψηλά επίπεδα ανευρίσκεται στο αρθρικό υγρό ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθροπάθεια.

Οι συγκεντρώσεις της κινίνης είναι αυξημένες στο αρθρικό υγρό ασθενών με ΟΑ (134).

Συμπλήρωμα

H δραστηριότητα του ολικού συμπληρώματος (CH50) στο αρθρικό υγρό πρέπει να συσχετίζεται με τα επίπεδά του στον ορό. Στις φυσιολογικές αρθρώσεις, τα επίπεδα του CH50 είναι χαμηλά, ενώ σε πάσχουσες αρθρώσεις με αυξημένη πρωτεϊνική διαπερατότητα, παραλληλίζονται με τα επίπεδά του στον ορό.

Το CH50 του αρθρικού υγρού, εάν δεν καταναλώνεται τοπικά, ανέρχεται στο 33-50% των τιμών του στον ορό (25). Σημαντική μείωση των επιπέδων του συμπληρώματος στο αρθρικό υγρό συγκριτικά με το περιφερικό αίμα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ΡΑ και σχετίζεται με ενεργοποίηση από τοπικά ανοσοσυμπλέγματα. Πάντως, μείωση του συμπληρώματος στο αρθρικό υγρό μπορεί να παρατηρηθεί και στη σηπτική και την ουρική αρθρίτιδα (94).

Μείωση των επιπέδων του συμπληρώματος τόσο στο αρθρικό υγρό, όσο και στον ορό μπορεί να παρατηρηθεί στον ΣΕΛ.

Τα επίπεδα του συμπληρώματος στο αρθρικό υγρό γενικά δεν έχουν διαγνωστική αξία Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες