Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Artemisia annua (Qinghao)

ARTEMISIA ANNUA (Qinghao)

Κοινή ονομασίαSweet wormwood, sweet annie, sweet sagewort, annual wormwood 

Οικογένεια : Asteraceae

Ιδιότητες

Το Qinghao πρωτοπεριγράφηκε το 2.737 π.Χ. από τον Αυτοκράτορα Shen Nong σε ένα από τα αρχαιότερα βιβλία για βότανα που υπάρχουν στον κόσμο [Yang Shouzhong, 1998]. Οι Δυτικοί γνωρίζουν το φυτό αυτό με το όνομα Sweet Annie ή Sweet Wormwood.

Στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, η Artemisia annua έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο ΣΕΛ και η ΡΑ [Zhang YX and Sun HX, 2009].

Περιγραφή φυτού

Η Artemisia annua είναι ένα διπλοειδές φυτό με χρωμοσωμικό αριθμό 2n=18 [Kreitschiz A and Valles J, 2003]. Φθάνει σε ύψος περίπου τα 2 μέτρα και έχει ένα απλό στέλεχος με εναλλασσόμενα κλαδιά και φύλλα. Τα φύλλα της είναι παρόμοια με φτέρη και έχουν μήκος 2.5-5 εκ. και τα άνθη της, ζωηρό κίτρινο χρώμα με άρωμα παρόμοιο με καμφορά.

File:Artemisia annua detail.jpeg http://fabio-firenzuoli.cucina-naturale.it/files/2013/03/annua.jpg

Μηχανισμός δράσης

H δράση της Artemisia annua στα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να οφείλεται σε τροποποιητικές δράσεις στο ανθρώπινο συμπλήρωμα, στην οξειδωτική έκρηξη των ουδετεροφίλων και τον πολλαπλασιασμό των Τ-λεμφοκυττάρων [Zhu Dayuan, 1987].

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα του Qinghao μπορεί να τροποποιήσει τόσο την κυτταρική, όσο και την χυμική ανοσία [Kroes BH et al, 1995].

Θεραπευτικές δράσεις

Ελονοσία

Η Artemisia annua περιέχει αρτεμεσινίνη (artemesinin) και παράγωγά της (artesunate και artemether), ουσίες που μπορεί να θεραπεύσουν τα ανθεκτικά στη φαρμακευτική θεραπεία στελέχη του Plasmodium malariae (ελονοσίας) [Okafor HU et al, 2010].

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την Artemisia annua ως ανακάλυψη για την πρόληψη της ελονοσίας.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Από το 1979, τόσο το Qinghao όσο και η αρτεμισινίνη, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του ΣΕΛ [Zhong J, 1999].

Η δόση της αρτεμισινίνης που έχει χρησιμοποιηθεί κλινικά για την θεραπεία του ΣΕΛ κυμαίνεται από 0.2-0.6 grημερησίως. Η δόση αυτή αντιστοιχεί σε δόση 20-30 gr Qinghao, η ίδια δηλ. που χρησιμοποιείται για την ελονοσία. Η θεραπεία τυπικά διαρκεί 3 μήνες.

Δισκοειδής λύκος

Το Qinghao έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία του δισκοειδούς λύκου [Zhao Wei Fu and Zhuang Guokang, 1987; Lin ZB, 2005].

Νόσος Lyme

Πολλοί επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν το Qinghao ως εναλλακτική θεραπεία της νόσου Lyme και των λοιμώξεων που συνοδεύουν την νόσο αυτή και άλλες κροτωνογενείς παθήσεις.

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΔΟΣΕΙΣ

http://img.nuvalife.com/supplements/061813-2/1/Herb-Pharm---Artemisia-Annua-Extract-1-oz.jpghttp://eng.helseudsalg.dk/images/kinesisk-malurt-ekstrakt.jpg

Artemisia annua (σταγόνες)

  • Συστατικά : Οινόπνευμα, απεσταγμένο νερό και εκχύλισμα Artemisia annua
  • Δόση : 20-40 σταγόνες μέσα σε λίγο νερό 2-4 φορές ημερησίως

Kinesisk Malurt ekstrakt

  • Εκχύλισμα Artemisia annua, σκόνη Rose hip, ζελατίνη, μαλτοδεξτρίνη και άλατα μαγνησίου από λιπαρά οξέα λαχανικών
  • Ενεργά συστατικά (9 κάψουλες ημερησίως) : 13,5 mg αρτεμισινίνης
  • Δόση: 3 κάψουλες 3 φορές ημερησίως μετά τα γεύματα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Artemisia annua έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από την παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική στην θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων, ιδιαίτερα του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά δεν υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τηςWho is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες