Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Αντιδραστική αρθρίτιδα συνδεόμενη με σιγκέλλα

Οι περισσότερες περιπτώσεις ReA οι οποίες πυροδοτούνται από στελέχη σιγκέλλας οφείλονται στη S. flexneri, ενώ μερικές μόνο περιπτώσεις οφείλονται στη S. sonnei και S. dysenteriae (Hannu T et al, 2005). Σε μία επιδημία σε κρουαζιερόπλοιο, 205 επιβάτες εκτέθηκαν στη S. flexneri 2a, αλλά μόνο 5  ανέπτυξαν συμπτώματα ReA, εκ των οποίων οι 4 είχαν θετικό HLA-B27 (Finch M et al, 1986). Σε μία Φινλανδική μελέτη, το 7% των ασθενών με θετικές καλλιέργειες για σιγκέλλα είχαν συμπτώματα ReA και εξ αυτών, το 36% είχε θετικό HLA-B2 (Hannu T et al, 2005).

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. Η εντερική λοίμωξη χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, με/ή χωρίς υδαρή διάρροια, και σπαστικό κοιλιακό πόνο διάρκειας 48-72 ωρών. Μετά από 7-21 ημέρες μπορεί να ακολουθήσει οξεία ολιγοαρθρίτιδα, κυρίως των γονάτων και των ποδοκνημικών. Η αρθρίτιδα δεν είναι μεταναστευτική και διαρκεί μερικές εβδομάδες έως 3-4 μήνες.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ: Αύξηση δεικτών οξείας φάσης. Το Ra test και τα ΑΝΑ είναι αρνητικά. Οι καλλιέργειες είναι θετικές μόνο σε <4% των ασθενών, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος το οποίο μεσολαβεί μεταξύ διάρροιας και αρθρικών ενοχλημάτων.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Βασίζεται στο προσεκτικό ιστορικό, τις αρνητικές καλλιέργειες του αρθρικού υγρού, την ανεύρεση συγκολλητινών έναντι του ορότυπου 2 ή 2α της S. flexneri (Davies NE et al, 1969; Singsen BH et al, 1977) και την απομόνωση του μικρο-οργανισμού στα κόπρανα.

 Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες