Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ABATACEPT (ORENCIA) : ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ORENCIA ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

Το ORENCIA είναι θεραπεία έγχυσης για ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα και για παιδιά και εφήβους ηλικίας 6 έως 17 ετών με πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα φάρμακο που ονομάζεται μεθοτρεξάτη. Η δραστική  oυσία του ORENCIA, το abatacept, είναι μια πρωτεΐνη που παρασκευάζεται από κυτταροκαλλιέργειες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία μακροχρόνια εξελισσόμενη συστηματική πάθηση, που εφόσον δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες όπως φθορά των αρθρώσεων, αυξημένη αναπηρία και δυσχέρεια στις καθημερινές ασχολίες. Στα άτομα με  ρευματοειδή αρθρίτιδα το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος προσβάλλει φυσιολογικούς ιστούς του σώματος, επιφέροντας πόνο και διόγκωση των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη των αρθρώσεων. Το ORENCIA μειώνει την προσβολή των φυσιολογικών ιστών από το ανοσοποιητικό σύστημα, παρεμβαίνοντας στα ανοσοκύτταρα (που ονομάζονται Τ-λεμφοκύτταρα), τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το ORENCIA χορηγείται για την θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ενεργού ρευματοειδούς αρθρίτιδας όταν δεν ανταποκρίνεστε αρκετά καλά στην αγωγή με άλλα τροποποιητικά της νόσου φάρμακα μια άλλη ομάδα φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς του TNF.

Πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα

Η πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει μια ή περισσότερες αρθρώσεις σε παιδιά και εφήβους. Το ORENCIA χρησιμοποιείται μετά από μια άλλη ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται  aναστολείς του TNF. Εφόσον δεν ανταποκρίνεστε αρκετά καλά σε αυτά τα φάρμακα, θα σας χορηγηθεί το ORENCIA με μεθοτρεξάτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθής σας αρθρίτιδα. Το ORENCIA χρησιμοποιείται προκειμένου:

 • να επιβραδύνει τη βλάβη στις αρθρώσεις σας
 • να βελτιώσει τη λειτουργικότητα του σώματός σας
 • να βελτιώσει τα σημεία και τα συμπτώματα της πολυαρθρικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας

2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ORENCIA

Μην χρησιμοποιήσετε το ORENCIA

 • Σε περίπτωση αλλεργίας (υπερευαισθησίας) στο abatacept ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό.
 • Σε περίπτωση σοβαρής ή μη ελεγχόμενης λοίμωξης, δεν πρέπει να αρχίζει η θεραπεία με το ORENCIA. Η παρουσία λοίμωξης θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από το ORENCIA.

Προσέξτε ιδιαίτερα με το ORENCIA

 • Σε περίπτωση που έχετε αλλεργικές αντιδράσεις όπως αίσθημα σύσφιξης του θώρακα, συριγμό, σοβαρή ζάλη ή αδιαθεσία, διόγκωση ή εξάνθημα του δέρματος, ενημερώστε αμέσωςτο γιατρό σας.
 • Σε περίπτωση που έχετε οποιοδήποτε είδος λοίμωξης, περιλαμβανομένης μακροχρόνιας ή εντοπισμένης λοίμωξης, ή υποφέρετε συχνά από λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης (π.χ. πυρετό, αίσθημα κακουχίας, προβλήματα στα δόντια). Το ORENCIA επίσης μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματός σας για την καταπολέμηση λοιμώξεων και η θεραπεία μπορεί να σας καταστήσει πιο επιρρεπείς στην απόκτηση λοιμώξεων ή να επιδεινώσει τυχόν λοίμωξη που ήδη έχετε.
 • Σε περίπτωση που είχατε φυματίωση (TB) ή έχετε συμπτώματα φυματίωσης (επίμονο βήχα, απώλεια βάρους, νωθρότητα, ήπιο πυρετό) ενημερώστε το γιατρό σας. Προτού να χρησιμοποιήσετε το ORENCIA, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για φυματίωση ή θα διενεργήσει δερματική εξέταση.
 • Σε περίπτωση που έχετε ιογενή ηπατίτιδα ενημερώστε το γιατρό σας. Προτού να χρησιμοποιήσετε το ORENCIA, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει για ηπατίτιδα.
 • Σε περίπτωση που έχετε καρκίνο. Ο γιατρός σας θα πρέπει να αποφασίσει εάν είναι δυνατή παρά ταύτα η χορήγηση ORENCIA σε σας.
 • Σε περίπτωση που εμβολιασθήκατε πρόσφατα ή σχεδιάζετε να εμβολιασθείτε. Ορισμένα εμβόλια δεν πρέπει να χορηγούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το ORENCIA. Ενημερώστε το γιατρό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε εμβόλιο. Συνιστάται οι ασθενείς με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, εφόσον είναι εφικτό, να έχουν λάβει όλους τους εμβολιασμούς σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες ανοσοποίησης πριν την έναρξη της θεραπείας με ORENCIA.
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε συσκευή μέτρησης γλυκόζης για να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Το ORENCIA περιέχει μαλτόζη, έναν τύπο σακχάρου που μπορεί να δείξει ψευδώς υψηλές μετρήσεις γλυκόζης αίματος με ορισμένους τύπους συσκευών μέτρησης γλυκόζης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει διαφορετική μέθοδο για να μετράτε τα επίπεδα της γλυκόζης σας στο αίμα.

ORENCIA και ηλικιωμένα άτομα

 • Το ORENCIA μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα άνω των 65 χωρίς καμιά αλλαγή της δόσης. Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις λοιμώξεις και τον καρκίνο, το ORENCIA πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σ' αυτόν τον πληθυσμό ασθενών.

ORENCIA και παιδιά

 • Το ORENCIA δεν έχει μελετηθεί σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 6 ετών, επομένως το ORENCIA δε συνιστάται γι' αυτόν τον πληθυσμό ασθενών.

Χρήση άλλων φαρμάκων

 • Παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα, ακόμα και αυτά που δεν σας έχουν χορηγηθεί με συνταγή.
 • Το ORENCIA δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με βιολογικά φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, περιλαμβανομένων των adalimumab, etanercept και infliximab. Η τεκμηρίωση για τη σύσταση συγχορήγησης με το anakinra και το rituximab είναι ανεπαρκής.
 • Το ORENCIA μπορεί να ληφθεί με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως στεροειδή ή αναλγητικά, περιλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφένη ή η δικλοφενάκη.
 • Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για ενημέρωση προτού πάρετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ενώ χρησιμοποιείτε το ORENCIA.

Κύηση και θηλασμός

 • Οι επιδράσεις του ORENCIA στην εγκυμοσύνη δεν είναι γνωστές, επομένως μη χρησιμοποιείτε το ORENCIA εάν είσθε έγκυος εκτός εάν το συστήσει ειδικά ο γιατρός σας. Η εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται κατά το διάστημα χρήσης του ORENCIA. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για κατάλληλες μεθόδους αντισύλληψης ενώ λαμβάνετε ORENCIA και για διάστημα έως και 14 εβδομάδες μετά την τελευταία δόση. Σε περίπτωση που μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια χρήσης του ORENCIA, ενημερώστε το γιατρό σας.
 • Δεν είναι γνωστό κατά πόσο το abatacept, η δραστική ουσία, εισέρχεται στο ανθρώπινο γάλα. Σε περίπτωση που λαμβάνετε ORENCIA πρέπει να διακόψετε το θηλασμό και για διάστημα 14 εβδομάδων μετά την τελευταία δόση.

Οδήγηση και χειρισμός μηχανών

 • Σε περίπτωση που αισθάνεστε κόπωση ή αδιαθεσία μετά τη λήψη του ORENCIA, δεν πρέπει να οδηγήσετε ή να χειρισθείτε οποιοδήποτε μηχάνημα. Δεν είναι γνωστό κατά πόσο το ORENCIA θα επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανών.

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα συστατικά του ORENCIA

 • Το φάρμακο περιέχει 1,5 mmol (ή 34,5 mg) νατρίου ανά μέγιστη δόση 4 φιαλιδίων (0,375 mmol ή 8,625 mg νατρίου ανά φιαλίδιο). Να λαμβάνεται υπόψη από ασθενείς υπό ελεγχόμενη διατροφή σε νάτριο.

3.  ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ORENCIA

Το ORENCIA διατίθεται ως κόνις για διάλυμα προς έγχυση. Αυτό σημαίνει ότι προτού σας δοθεί το ORENCIA, διαλύεται πρώτα σε ύδωρ για ενέσιμα και στη συνέχεια αραιώνεται περαιτέρω με ενέσιμο διάλυμα χλωριούχου νατρίου 9 mg/ml (0,9%). Η συνιστώμενη δόση ORENCIA για ενήλικες με ρευματοειδή αρθρίτιδα βασίζεται στο σωματικό βάρος:

              Δικό σας βάρος                    Δόση                     Φιαλίδια

 • Λιγότερο από 60 kg               500 mg                       2
 • 60 kg – 100 kg                       750 mg                       3
 • Περισσότερο από 100 kg     1.000 mg                      4

Για παιδιά και εφήβους ηλικίας 6 έως 17 ετών με πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα που ζυγίζουν λιγότερο από 75 kg, η συνιστώμενη δόση του abatacept είναι 10 mg/kg. Σε παιδιά που ζυγίζουν 75 kg ή περισσότερο πρέπει να χορηγείται ORENCIA σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα των ενηλίκων.

Πώς χορηγείται το ORENCIA

Το ORENCIA χορηγείται σε μια φλέβα, συνήθως στο βραχίονά σας, για διάστημα 30 λεπτών. Αυτή η διαδικασία αναφέρεται ως έγχυση. Οι επαγγελματίες της υγείας θα σας παρακολουθούν ενώ λαμβάνετε την έγχυση του ORENCIA.

Πόσο συχνά σας χορηγείται το ORENCIA

 • Το ORENCIA πρέπει να σας χορηγηθεί ξανά σε 2 και στη συνέχεια σε 4 εβδομάδες, μετά την πρώτη έγχυση. Στη συνέχεια θα λαμβάνετε μια δόση κάθε 4 εβδομάδες. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τη διάρκεια της θεραπείας και ποια άλλα φάρμακα μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε ενώ λαμβάνετε ORENCIA.

Εάν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη δόση ORENCIA από την κανονική

 • Σε περίπτωση που συμβεί, ο γιατρός σας θα σας παρακολουθήσει για οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα ανεπιθύμητων ενεργειών, και θα αντιμετωπίσει αυτά τα συμπτώματα εφόσον χρειασθεί.

Εάν ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το ORENCIA

 • Σε περίπτωση που χάσετε τη λήψη του ORENCIA στον καθορισμένο χρόνο της, ρωτήστε το γιατρό σας για τον προγραμματισμό της επόμενης δόσης.

Εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το ORENCIA

Η απόφαση για διακοπή του ORENCIA πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας. Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αυτού του προϊόντος ρωτήστε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

4.  ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το ORENCIA μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες με το ORENCIA είναι πονοκέφαλος και ναυτία. Όπως όλα τα φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το ORENCIA μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που ενδεχομένως να απαιτήσουν θεραπεία. Πιθανές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν σοβαρές λοιμώξεις, κακοήθεις νόσους και αλλεργικές αντιδράσεις.

Ενημερώστε το γιατρό σας άμεσα εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Σοβαρό εξάνθημα, κνίδωση ή άλλα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης
 • Οίδημα του προσώπου, των χεριών, των ποδιών
 • Πρόβλημα στην αναπνοή και την κατάποση

Ενημερώστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Σημεία λοίμωξης όπως πυρετός, αίσθημα κακουχίας, προβλήματα στα δόντια, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, επώδυνο δερματικό εξάνθημα, επώδυνες φλύκταινες στο δέρμα, βήχα.

Τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω μπορεί να είναι σημεία των ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατίθενται παρακάτω, οι οποίες όλες έχουν παρατηρηθεί με το ORENCIA σε κλινικές δοκιμές ενηλίκων. Η συχνότητα εμφάνισης πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατίθεται κατωτέρω, καθορίζεται βάση της ακόλουθης σύμβασης:

 • πολύ συχνές: επηρεάζει περισσότερους από 1 χρήστες στους 10
 • συχνές: επηρεάζει 1 έως 10 χρήστες στους 100
 • όχι συχνές: επηρεάζει 1 έως 10 χρήστες στους 1.000
 • σπάνιες: επηρεάζει 1 έως 10 χρήστες στους 10.000
 • πολύ σπάνιες: επηρεάζει λιγότερους από 1 χρήστη στους 10.000
 • μη γνωστές: η συχνότητα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα

Πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες: πονοκέφαλος.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες: λοιμώξεις της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων, ουρολοιμώξεις, επώδυνες φλύκταινες του δέρματος (έρπης), ρινίτιδα, ζάλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, έξαψη, βήχας, ναυτία, διάρροια, δυσφορία στο στομάχι, κοιλιακός πόνος, εξάνθημα, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία και μη φυσιολογικές εξετάσεις ήπατος.

Όχι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες: λοίμωξη των δοντιών, επιμολυσμένο δερματικό έλκος, ονυχομυκητίαση, καρκίνος του δέρματος, χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, χαμηλός αριθμός ερυθροκυττάρων, αλλεργικές αντιδράσεις, άγχος, μούδιασμα, κνίδωση, φλεγμονή των ματιών, ξηροφθαλμία, μειωμένη όραση, αίσθημα παλμών, γρήγορος καρδιακός ρυθμός, αργός καρδιακός ρυθμός, υπόταση, εξάψεις, έλκη του στόματος, αυξημένη τάση για μώλωπες, απώλεια μαλλιών, ξηροδερμία, επώδυνες αρθρώσεις, πόνοι στα άκρα, γριππώδης συνδρομή, αυξημένο βάρος, αντιδράσεις σχετικές με την έγχυση, κατάθλιψη, απουσία εμμήνου ρύσεως, ημικρανία, λοίμωξη νεφρών, ψωρίαση, δυσκολία στην αναπνοή και συσφιγκτικό αίσθημα λαιμού.

Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες: λοίμωξη του αίματος. Ο γιατρός σας πιθανόν επίσης να διενεργήσει εξετάσεις για να εκτιμήσει τις τιμές αίματος.

Παιδιά και έφηβοι με πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα. Παρατίθενται κατωτέρω οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες:

 • Πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες: πονοκέφαλος, ναυτία.
 • Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες: διάρροια, βήχας, λοιμώξεις της μύτης και του λαιμού, πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα.

Εάν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια γίνεται σοβαρή, ή αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

5.  ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ORENCIA

 • Να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το φθάνουν και δεν το βλέπουν τα παιδιά.
 • Να μη χρησιμοποιείτε το ORENCIA μετά την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στην επισήμανση μετά το EXP και στο κουτί μετά τη ΛΗΞΗ. Η ημερομηνία λήξης είναι η τελευταία ημέρα του μήνα που αναφέρεται.
 • Φυλάσσετε σε ψυγείο (2°C - 8°C).
 • Φυλάσσετε στην αρχική συσκευασία για να προστατεύεται από το φως.
 • Μετά από την ανασύσταση και την αραίωση, το διάλυμα της έγχυσης είναι σταθερό επί 24 ώρες σε ψυγείο, αλλά για βακτηριολογικούς λόγους, πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα.
 • Να μη χρησιμοποιείτε το ORENCIA εάν παρατηρήσετε θολά σωματίδια, αποχρωματισμό ή άλλα ξένα σωματίδια στο διάλυμα της έγχυσης.

6. ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τι περιέχει το ORENCIA

 • Η δραστική ουσία είναι το abatacept
 • Κάθε φιαλίδιο περιέχει 250 mg abatacept
 • Μετά την ανασύσταση, κάθε ml περιέχει 25 mg abatacept.
 • Τα άλλα συστατικά είναι μαλτόζη, μονοϋδρικό δισόξινο φωσφορικό νάτριο και χλωριούχο νάτριο.

Εμφάνιση του ORENCIA και περιεχόμενο της συσκευασίας

 • Η κόνις ORENCIA για πυκνό διάλυμα για παρασκευή διαλύματος προς έγχυση είναι λευκή έως υπόλευκη σκόνη που μπορεί να έχει αμιγή ή θρυμματισμένη εμφάνιση.
 • Το ORENCIA διατίθεται σε συσκευασίες 1, 2 ή 3 φιαλιδίων που περιέχουν 1, 2 ή 3 σύριγγες ελεύθερες σιλικόνης, αντίστοιχα. Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Κάτοχος αδείας κυκλοφορίας και παραγωγός

Κάτοχος Αδείας Κυκλοφορίας:
Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG
Uxbridge Business Park
Sanderson Road
Uxbridge UB8 1DH
Ηνωμένο Βασίλειο
Παραγωγός:
Bristol-Myers Squibb S.R.L.
Contrada Fontana del Ceraso
I-03012 Anagni-Frosinone
Ιταλία
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το παρόν φαρμακευτικό προϊόν, παρακαλείστε να απευθυνθείτε στον τοπικό αντιπρόσωπο του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας.
Belgique/België/Belgien
BRISTOL-MYERS SQUIBB BELGIUM S.A./N.V.
Tél/Tel: + 32 2 352 76 11
Luxembourg/Luxemburg
BRISTOL-MYERS SQUIBB BELGIUM S.A./N.V.
Tél/Tel: + 32 2 352 76 11
България
BRISTOL-MYERS SQUIBB
GYÓGYSZERKERESKEDELMI KFT.
Teл.: + 359 800 12 400
Magyarország
BRISTOL-MYERS SQUIBB
GYÓGYSZERKERESKEDELMI KFT.
Tel.: + 36 1 301 9700
Česká republika
BRISTOL-MYERS SQUIBB SPOL. S R.O.
Tel: + 420 221 016 111
Malta
BRISTOL-MYERS SQUIBB S.R.L.
Tel: + 39 06 50 39 61
Danmark
BRISTOL-MYERS SQUIBB
Tlf: + 45 45 93 05 06
Nederland
BRISTOL-MYERS SQUIBB BV
Tel: + 31 34 857 42 22
Deutschland
BRISTOL-MYERS SQUIBB GMBH & CO. KGAA
Tel: + 49 89 121 42-0
Norge
BRISTOL-MYERS SQUIBB NORWAY LTD
Tlf: + 47 67 55 53 50
Eesti
BRISTOL-MYERS SQUIBB
GYÓGYSZERKERESKEDELMI KFT.
Tel: + 372 6827 400
Österreich
BRISTOL-MYERS SQUIBB GESMBH
Tel: + 43 1 60 14 30
40
Ελλάδα
BRISTOL-MYERS SQUIBB A.E.
Τηλ: + 30 210 6074300
Polska
BRISTOL-MYERS SQUIBB POLSKA SP. Z O.O.
Tel.: + 48 22 5796666
España
BRISTOL-MYERS SQUIBB, S.A.
Tel: + 34 91 456 53 00
Portugal
BRISTOL-MYERS SQUIBB FARMACÊUTICA
PORTUGUESA, S.A.
Tel: + 351 21 440 70 00
France
BRISTOL-MYERS SQUIBB SARL
Tél: + 33 (0)810 410 500
România
BRISTOL-MYERS SQUIBB
GYÓGYSZERKERESKEDELMI KFT.
Tel: + 40 (0)21 272 16 00
Ireland
BRISTOL-MYERS SQUIBB PHARMACEUTICALS LTD
Tel: + 353 (1 800) 749 749
Slovenija
BRISTOL-MYERS SQUIBB SPOL. S R.O.
Tel: + 386 1 236 47 00
Ísland
VISTOR HF
Sími: + 354 535 7000
Slovenská republika
BRISTOL-MYERS SQUIBB SPOL. S R.O.
Tel: + 421 2 59298411
Italia
BRISTOL-MYERS SQUIBB S.R.L.
Tel: + 39 06 50 39 61
Suomi/Finland
OY BRISTOL-MYERS SQUIBB (FINLAND) AB
Puh/Tel: + 358 9 251 21 230
Κύπρος
BRISTOL-MYERS SQUIBB A.E
Τηλ: + 357 800 92666
Sverige
BRISTOL-MYERS SQUIBB AB
Tel: + 46 8 704 71 00
Latvija
BRISTOL-MYERS SQUIBB
GYÓGYSZERKERESKEDELMI KFT.
Tel: + 371 67 50 21 85
United Kingdom
BRISTOL-MYERS SQUIBB PHARMACEUTICALS LTD
Tel: + 44 (0800) 731 1736
Lietuva
BRISTOL-MYERS SQUIBB
GYÓGYSZERKERESKEDELMI KFT.
Tel: + 370 5 2790 762

 Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες