Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Uncaria guianensis (Cat's claw)

UNCARIA GUIANENSIS

Οικογένεια : Rubiaceae

Γένος : Uncaria

Κοινή ονομασία : Cat’claw («νύχι της γάτας»)

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το Cat’s Claw είναι μια ξυλώδης τροπική άμπελος, η οποία ευδοκιμεί στα τροπικά δάση και στις ζούγκλες της Νότιας Αμερικής και της Ασίας. Το όνομά της οφείλει σε μια σειρά μικρών αγκαθιών που υπάρχουν στη βάση του και που μοιάζουν με τα νύχια της γάτας.

Το Cat’s Claw αναφέρεται και ως «το ιερό χορτάρι του τροπικού δάσους» και χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς, κυρίως για τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές φυλές ιθαγενών του Περού, όπου χρησιμοποιείται τουλάχιστον εδώ και 2 χιλιετίες, έγινε γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο μόλις την δεκαετία του 1970 για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Παραδοσιακά, το φυτό χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό και για την θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, του έλκους, των γαστρεντερικών διαταραχών και του καρκίνου.

Το 1993 διαπιστώθηκε ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με AIDS. Ακόμα, έχει χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων και ως αντισυλληπτικό.

Περιγραφή φυτού

Το Cat's claw είναι μία μεγάλη, ετήσια ξυλώδης άμπελος, ένα είδος αναρριχητικού φυτού. Εχει λευκά αμφιφυλόφιλα άνθη, απλά φύλλα, και ελλειπτικά έως επιμήκη και αγκιστροειδή αγκάθια στην βάση των φύλλων παρόμοια με νύχια της γάτας. Οι καρποί του έχουν μορφή ελλειπτικής κάψουλας, με πολλούς μικρούς σπόρους. Φυτρώνει επάνω και γύρω από δένδρα, φθάνοντας σε ύψος ακόμα και τα 30 μέτρα.

http://www.jaymun.com/research/Cats-Claw.jpgCats claw

ΕΙΔΗ CAT’S CLAW 

Υπάρχουν δύο είδη cat’s claw, η Uncaria tomentosa και η Uncaria guianensis, τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη Νότια Αμερική για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Η Uncaria guianensis έχει ισχυρότερες αντιοξειδωτικές δράσεις από την Uncaria tomentosa, αν και οι συγκεντρώσεις του αλκαλοειδούς του οξινδολίου στην τελευταία είναι μεγαλύτερες κατά 35 φορές, in vitro.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ CAT’S CLAW

Τα φύλλα και τα στελέχη της Uncaria tomentosa περιέχουν τα εξής τετρακυκλικά αλκαλοειδή :

 • Ρυγχοφυλλίνη (rhynchophylline)
 • Ισορυγχοφυλλίνη (isorhynchophylline)
 • Μιτραφυλλίνη (mitraphylline)
 • Ισομιτραφυλλίνη (isomitraphylline)
 • Διϋδροκορυνανθεΐνη (dihydrocorynantheine)
 • Χιρσουτίνη (hirsutine) και χιρσουτεΐνη (hirsuteine) (αλκαλοειδή της ινδόλης)

O φλοιός της αμπέλου της U. tomentosa, όσο και της U. guianensis περιέχει επίσης τα πεντακυκλικά αλκαλοειδή :

 • Πτεροποδίνη (pteropodine)
 • Ισοπτεροποδίνη (isopteropodine)
 • Σπεσιοφυλλίνη ουνκαρίνη F (speciophylline uncarine F)
 • Ισομιτραφυλλίνη (isomitraphylline)

Ακόμα, στον φλοιό και τις ρίζες του cat’claw έχουν ανιχνευθεί τα αλκαλοειδή ρινοχοφυλλίνη (rhynochophylline) και το ισομερές της, η ισορινοφυλλίνη (isorhynophylline). Τα αλκαλοειδή αυτά είναι μέρος των φυσικά υπαρχόντων χημικών ουσιών στο cat'claw.  

Ο φλοιός του cat'claw περιέχει αλκαλοειδή του οξινδολίου (τα οποία ουσιαστικά απουσιάζουν στην U. guianensis) [Ganzera M et al, 2001] :

 • Πολυφαινόλες [φλαβονοειδή, προανθοκυανιδίνες και ταννίνες]
 • α-γλυκοσίδες κινοβικού οξέος (quinovic acid α-glycosides)
 • Πεντακυκλικά αλκαλοειδή
 • Στερόλες

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ  ΔΡΑΣΗΣ CAT’S CLAW

Δράση στον IGF-1

Το cat’s claw διεγείρει την παραγωγή του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα Ι (IGF-I), ο οποίος προάγει την αποκατάσταση του χόνδρου.

Αναστολή COX-1 και COX-2

Η προθεραπεία με ένα υδρο-αλκοολικό εκχύλισμα Uncaria tomentosa (500 μg/ml) αναστέλλει την COX-1 και την COX-2 μέσω αναστολής της ενεργοποίησης του NF-κB στα Jurkat T κύτταρα [Aguilar JL et al, 2002].

Εκκαθάριση ελεύθερων ριζών

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του εκχυλίσματος της U. tomentosa και U. guianensis δεν φαίνεται να εξαρτώνται από το περιεχόμενο σε αλκαλοειδή, δοθέντος ότι και τα 2 αυτά είδη της Uncaria είναι ισχυροί εκκαθαριστές ελεύθερων ριζών [Sandoval M et al, 2000, Sandoval M et al, 2002].

Χονδροπροστατευτικές δράσεις

Η U. guianensis σε συνδυασμό με Lepidium meyenii έχει χονδροπροστατευτικές ιδιότητες. Η δράση αυτή επάγεται εν μέρει μέσω αυξο-ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1 σε χονδροκύτταρα διεγερμένα από IL-1β [Miller MJ et al, 2006].

Δράσεις στους μεσολαβητές της φλεγμονής

Uncaria αναστέλλει την γονιδιακή έκφραση της επαγόμενης από την λιποπολυσακχαρίδη iNOS, την παραγωγή TNF-α, PGE2 και NO και τον κυτταρικό θάνατο μέσω αναστολής της ενεργοποίησης του NF-κB [Sandoval-Chacón M et al, 1998; Allen-Hall L et al, 2010].

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οστεοαρθρίτιδα

Μελέτη Piscoya Iet al, 2001

Είδος μελέτης: 45 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα των γονάτων

Θεραπευτικό σχήμα: 30 ασθενείς πήραν U. guianensis, και 15, πλασέμπο

Αποτέλεσμα: H θεραπεία με εκχύλισμα Uncaria guianensis επί 4 εβδομάδες εμείωσε σημαντικά τον πόνο τον συνδεόμενο με τις καθημερινές δραστηριότητες, όχι όμως και τον πόνο στην ανάπαυση ή στη διάρκεια της νύχτας [Piscoya J et al, 2001].

Συμπέρασμα μελέτης Piscoya J et al, 2001 : Το cat’s claw είναι αποτελεσματικό στην οστεοαρθρίτιδα . Εχει αποτελεσματική αντιοξειδωτική δράση και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ικανότητάς του να αναστέλλει τον TNF-aκαι, σε μικρότερο βαθμό, την παραγωγή  PGE2

Μελέτη Miller MJ et al, 2005

Είδος μελέτης: Διπλή – τυφλή μελέτη 107 ασθενών με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος διάρκειας 8 εβδομάδων.

Θεραπευτικό σχήμα: Οι ασθενείς της μελέτης ακολούθησαν μία από τις εξής θεραπείες :

 • Sierrasil 3 g ημερησίως
 • Sierrasil 2 g ημερησίως
 • Sierrasil 2 gημερησίως + Vincaria(εκχύλισμα cat’s claw) 100 mg ημερησίως ή
 • placebo.

Το Sierrasil (Sierra Sü Health Inc, Beaverton, Oregon), είναι ένα φυσικό προϊόν προερχόμενο από την ορεινή περιοχή Sierra των ΗΠΑ και περιέχει μεταλλικά στοιχεία

Αποτέλεσμα: Οι ασθενείς που θεραπεύθηκαν με τον συνδυασμό του Sierrasil με Vincaria είχαν βελτίωση του VAS score και του δείκτη WOMAC, συγκριτικά με πλασέμπο, και χρησιμοποίησαν φάρμακα διαφυγής λιγότερο κατά 28-23% [Miller MJ et al, 2005].

Μελέτη Mehta Κ et al, 2007

Είδος μελέτης: Πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλή – τυφλή μελέτη 95 ασθενών με ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα.

Θεραπευτικό σχήμα: Οι ασθενείς της μελέτης έλαβαν είτε θειική γλυκοζαμίνη (1.5 gr/24ωρο), είτε κάψουλες Reparagen 1.8 gr ημερησίως (Rainforest Nutritionals, Inc, Raleigh, NC, USA). Οι κάψουλες Reparagen περιείχαν 300 mg Vincaria και 1.5 gr  Lepidium meyenii, ενός λαχανικού από τα όρη των Ανδεων με δυνητικότητα ενεργοποίησης του IGF-I.

Αποτέλεσμα : Το Reparagen και η θειική γλυκοζαμίνη βελτίωσαν σημαντικά τον πόνο, την δυσκαμψία και την λειτουργικότητα [Mehta K et al, 2007].

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Μελέτη Mur E et al, 2002

Είδος μελέτης: Τυχαιοποιημένη, φάσης ΙΙ, διάρκειας 52 εβδομάδων, σε 40 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα θεραπευόμενους με σουλφασαλαζίνη ή υδροξυχλωροκίνη.

Θεραπευτικό σχήμα: Στην 1η φάση (24 εβδομάδες, διπλή – τυφλή, πλασέμπο – ελεγχόμενη) οι ασθενείς της μελέτης έλαβαν εκχύλισμα Uncaria tomentosa ή πλασέμπο. Στην 2η (28 εβδομάδες) όλοι οι ασθενείς έλαβαν το εκχύλισμα.

Αποτέλεσμα: Η θεραπεία με εκχύλισμα Uncaria tomentosa στην 1η φάση συνοδεύθηκε από μείωση του αριθμού των επώδυνων αρθρώσεων, συγκριτικά με πλασέμπο. Οι ασθενείς που έπαιρναν το εκχύλισμα της Uncaria tomentosa στην 2η φάση είχαν μείωση του αριθμού των επώδυνων και διογκωμένων αρθρώσεων και του δείκτη Ritchie συγκριτικά με τις τιμές μετά από 24 εβδομάδες ή πλασέμπο [Mur E et al, 2002].

Συμπέρασμα μελέτης Mur E et al, 2002 : Το εκχύλισμα της Uncaria tomentosa είναι σχετικά ασφαλές και μειώνει, αν και σε μέτριο μόνο βαθμό, τον αριθμό των ευαίσθητων αρθρώσεων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα θεραπευόμενους με σουλφασαλαζίνη ή υδροξυχλωροκίνη

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Το cats’ claw είναι ασφαλές στα πειραματόζωα και ατοξικό, in vitro [Williams JE, 2001; Sandoval M et al, 2002].

Σε μερικές περιπτώσεις, τα ακατέργαστα εκχυλίσματα του cat’claw μπορεί να προκαλέσουν ήπια ναυτία και διάρροια, κεφαλαλγία και ζάλη [Piscoya J et al, 2001]. 

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ - ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 • Επειδή το cat’claw έχει εμμηναγωγό δράση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην κύηση.
 • Το cat’claw πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με νεφρολογικά προβλήματα 
 • Το cat’claw μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα μεταβολιζόμενα μέσω του κυττοχρώματος P450, όπως βαρφαρίνη, οιστρογόνα και θεοφυλλίνη 

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

ΔΟΣΕΙΣ

Κάψουλες : 2 κάψουλες 2-3 φορές ημερησίως, κατά προτίμηση με τα γεύματα

Τέϊο : 2 φλυτζάνια τσαγιού ημερησιως

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Cat’s claw είναι ένα βοτανικό σκεύασμα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο φλοιός του θεωρείται ωφέλιμος στη θεραπεία της αρθρίτιδας, της θυλακίτιδας, του λύκου, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και των γαστρεντερικών νοσημάτων

Πάντως, χρειάζονται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες σε πειραματόζωα και in vitro μοντέλα και περισσότερες μακροπρόθεσμες, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες και σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για να προσδιορισθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της Uncaria tomentosa στα ρευματικά νοσήματα.

 Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες