Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Tripterygium wilfordii

TRIPTERYGIUM WILFORDII (Tripterygium Wilfordii Hook Τ2)

Οικογένεια : Celastraceae

Άλλες ονομασίες : Chinese Thunder God, Thunder God Vine, lei gong teng, yellow vine wood, Gelsemium elegans, vegetable insecticide, red medicine.

Ιδιότητες

Το Tripterygium wilfordii (TwHF) έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από 2. 000 χρόνια από την παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (Chou WC et al, 1995). Οι πολυγλυκοσίδες τουTripterygium Wilfordii HookΤ2 έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους Κινέζους για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Tripterygium Wilfordii Hook είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ΡΑ, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθροπάθεια και άλλοι τύποι αρθρίτιδας (Setty AR and Sigal LH, 2005). Ακόμα, το TwHF έχει μελετηθεί στην θεραπεία του καρκίνου, της χρόνιας ηπατίτιδας, της πολυκυστικής νεφροπάθειας, διαφόρων δερματικών νοσημάτων, ως αντισυλληπτικό, κ.α.

Περιγραφή φυτού

Το Κινέζικο βότανο Lei Gong Teng προέρχεται από τις ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη του φυτού Tripterygium wilfordii Hook f.

Το Tripterygium wilfordii Hook είναι μία φυλλοβόλος αναρριχώμενη άμπελος που φθάνει σε ύψος τα 12 μέτρα με καφέ, γωνιώδη, χνουδωτά κλαδιά. Τα φύλλα της έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα, ωχροκίτρινες ελαφριές τρίχες, οδοντωτό περίγραμμα με αιχμηρές κορυφές, σχήμα ωοειδές έως ελλειπτικό, μήκος 5-15 εκ. και πλάτος 2.5-7 εκ. Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα, αρωματικά και λευκωπά και μικρά σε μέγεθος με 5 πέταλα και ανοίγουν τον Σεπτέμβριο. Οι καρποί είναι τρίφτεροι, καφε- κόκκινοι και έχουν μήκος περίπου 1.5 εκ.

  

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1.   Σαπωνίνες

 • Wilforgine, wilforgine-B, wilfordine, wilfornine, wilfortrine, wilforzine, wilfortrine-D, wilformine, wilfordinic acid, neowilforine, hydroxywilfordii acid.
 • Celacinnine, celafurine, celabenzine, celallocinnine.
 • Triptofordinine A-1, A-2,  triptofordin D-1, D-2, E , triptofordin A, B, C-1 C-2 , triptofordin F-1, F-2, F-3, F-4.

2.   Διτερπενική ομάδα

 • Triptolide, tripdiolide, triptonide, tripterolide.
 • Triptolidenol, tripnolide, neotriptophenolide, triptophenolide methyl ether, isoneotrip-tophenolide, hypolide methyl ether.
 • Triptonoterpene, triptonoterpene methyl ether, triptonoterpenol 12-ydroxy-abieta-8, 11, 13 -trien-3-one, 11-hydroxy-14-methoxy-abieta-8, 11-hydroxy-14-methoxy-abieta-8,11,13-trien-3-one.

3.   Τετρα-τριτερπενική ομάδα

 • Wilforlide A, wilforlide B.
 • Tritotriterpenoid lactone, tretotriterpenic acid A, tritotriterpenic acid B, tritotriterpenic acid C, 3-epikatonic acid, polpunonic acid, triptodihydroxy acid methyl ester, tripterine.
 • 3, 24-dioxofridelan-29-oic acid, salaspermic acid.

4.   Βιλφορνίδη (Wilfornide)

5.   1, 8-διϋδροξυ-4-υδροξυμεθυλανθρακινόνη

6.   Syringareisno

7.   Αλλα συστατικά :

 • Δουλσιτόλη
 • Γλυκόζη
 • Ταννίνη

8.  Ιχνοστοιχεία :

 • Σίδηρος
 • Μαγγάνιο
 • Ψευδάργυρος
 • Χαλκός
 • Σελήνιο

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

ToTwHF περιέχει περισσότερα από 70 συστατικά, όπως διτερπένια, τριτερπένια, γλυκοσίδες και αλκαλοειδή, εκ των οποίων το 95% είναι τερπενοειδή.

Οι ανοσοκατασταλτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις των εκχυλισμάτων της ρίζας του TwHF, τόσο in vitro, όσο και in vivo, οφείλονται στην τριπτολίδη (το κύριο ενεργό συστατικό), την τριπδιολίδη και την τριπτονίδη.

Η τριπτολίδη έχει ανοσοκατασταλτικές, χονδροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις in vivo και είναι αποτελεσματική τόσο στα ζώα, όσο και σε ανθρώπους με φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα [Lipsky PE and Tao XL, 1997; Asano K et al, 1998; Tao X et al, 2001; Tao X et al, 2002].

Ακόμα, η τριπτολίδη αναστέλλει την παραγωγή ΝΟ μειώνοντας την γονιδιακή μεταγραφή της επαγώγιμης συνθάσης του νιτρικού οξειδίου σε ενεργοποιημένα περιτονιακά μακροφάγα [Wang B et al, 2004].

Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις της τριπτολίδης επιτυγχάνονται μέσω αναστολής της παραγωγής ΝΟ και της έκφρασης του iNOS μέσω αναστολής της ενεργοποίησης του NF-κB και της JunN-τελικής κινάσης (JNK) και του πολλαπλασιασμού των λεμφοκυττάρων [Zhang N et al, 2004], και μειορύθμισης της επαγόμενης από τον TNF-α COX-2 και της παραγωγής PGE2 [Shao XT et al, 2004].

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΣΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Δράσεις στους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές

 • Εχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις στο οίδημα των ώτων από κροτονέλαιο και των ποδιών από καραγενάνη και στο airpuchμοντέλο της οξείας φλεγμονής μετά από διέγερση με καραγενάνη, στα πειραματόζωα [Li LZ et al, 1986;Tao X et al, 1999]. Στα ζώα αυτά, το εκχύλισμα του TwHF μειώνει σημαντικά τον όγκο του εξιδρώματος του air pouch, τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και ιδιαίτερα των ουδετεροφίλων στο αίμα και τις συγκεντρώσεις των μεσολαβητών της φλεγμονής (PGE2, ΤNF-a, νιτρώδη) στο εξίδρωμα, μειώνοντας παράλληλα την αυτόματη παραγωγή τους από τα εξιδρωματικά κύτταρα.
 • Αναστέλλει την παραγωγή PGE2 και την λιπο-οξυγονάση και μειορυθμίζει την έκφραση του γονιδίου της COX-2 στην περιοχή της φλεγμονής
 • Αναστέλλει την επαγόμενη από την LPS παραγωγή PGE2 παρόμοια με την δεξαμεθαζόνη [Tao X et al, 1998].
 • Αναστέλλει την ΜΜΡ3 και ΜΜΡ13 μπλοκάροντας την μεταγραφή του mRNA [Sylvester J et al, 2001].
 • Αναστέλλει την παραγωγή ΝΟ, την δραστηριότητα του iNOS και την έκφραση του iNOS-mRNA στα χονδροκύτταρα ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα [Guo W et al, 2001]

Η τριπτολίδη καταστέλλει την έκφραση της COX-2  και τις πρόδρομες μορφές της ΜΜΡ1 και ΜΜΡ3 και αναστέλλει την παραγωγή PGE2 και ΝΟ και την δραστηριότητα της λιπο-οξυγονάσης [Tao X et al, 1998; Lin N et al, 2001].

Η μεταγραφή των γονιδίων για την iNOS και την COX-2 ενεργοποιείται από τον NF-κβ. Το εκχύλισμα της TwHF και η τριπτολίδη αναστέλλουν την σύνδεση του NF-κβ στο DNA ή την μετα-ενεργοποίηση του NF-κβ [Chang DM et al, 1997; Sylvester J et al, 2001].

Το ανοσιακό σύστημα του εντερικού βλεννογόνου, περιλαμβανομένων των παϋέρειων πλακών, είναι πιθανώς ένας από τους πρωτογενείς στόχους της ανοσοκατασταλτικής δραστηριότητας της τριπτολίδης [Zhou J et al, 2006; Xiao C et al, 2006].

Προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες

Το εκχύλισμα του TwHF καταστέλλει την παραγωγή TNF-a, IL-2, IFN-γ, IL-6 και IL-8 από τα Τ λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα, σε απάντηση σε διέγερση από αντιγόνα και μιτογόνα [Luk JM et al, 2000]. Η καταστολή της παραγωγής IL-2 οφείλεται σε αναστολή της έκφρασης του mRNAτης IL-2 και στην προαγωγή της αποδόμησης του mRNA της IL-2 [Qiu D et al, 1999].

Η τριπτολίδη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των Τ κυττάρων και την παραγωγή TNF-a, IL-1, IL-2, IL-3, IL-4, IL-5, IL-6 και IL-8 από ενεργοποιημένα Τ λεμφοκύτταρα [Sylvester J et al, 2001; Lin N et al, 2001; Zhou HF et al, 2003].

Η τριπτολίδη αναστέλλει  την προκαλούμενη από την LPS παραγωγή των προφλεγμονωδών πρωτεϊνών MTP 1a, MTP 1b, MCP 1, TARC, RANTES από τα δενδριτικά κύτταρα, όπως και την TP 10 πιθανώς μέσω αναστολής της ενεργοποίησης του NFkB και φωσφορυλίωσης του Stat3 [Liu Q et al, 2006].

Μόρια συγκόλλησης

Το εκχύλισμα TwHF αναστέλλει την έκκριση και έκφραση του ICAM-1, του VCAM 1 και της σελεκτίνης Ε από ενεργοποιημένους ανθρώπινους υμενικούς ινοβλάστες ή από ενδοθηλιακά κύτταρα ανθρώπινου ομφάλιου λώρου [Chang DM et al, 1999], όπως και την παραγωγή των μορίων επιφανείας CD18, CD11c και CD14 [Tao XL et al, 1991; Luk JM et al, 2000].

Χυμικές ανοσιακές απαντήσεις

Σε ποντικούς, το εκχύλισμα TwHF αναστέλλει τον σχηματισμό αντισωμάτων έναντι των ερυθρών αιμοσφαιρίων προβάτου [Li LZ et al, 1986].

Τόσο το εκχύλισμα TwHF, όσο και η τριπτολίδη, μειώνουν τους τίτλους των αντισωμάτων έναντι του κολλαγόνου σε ποντικούς/ αρουραίους με αρθρίτιδα επαγόμενη από κολλαγόνο τύπου ΙΙ (CIA) [Gu WZ et al, 1992; Gu WZ et al, 1998].

Η θεραπεία των ασθενών με ΡΑ με εκχύλισμα TwHF επί 12 εβδομάδες μειώνει σημαντικά την παραγωγή IgM και IgG ρευματοειδούς παράγοντα από μη διεγερμένα ή διεγερμένα από μιτογόνο pokeweed μονοπύρηνα κύτταρα του περιφερικού αίματος [Tao XL, 1988].

Invitro, το εκχύλισμα TwHF αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό και την παραγωγή ανοσοσφαιρινών από μονοπύρηνα κύτταρα του περιφερικού αίματος διεγερμένα από μιτογόνο pokeweed ή καθαρμένα ανθρώπινα Β κύτταρα σε απάντηση σε διέγερση με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, ένδειξη ότι προσβάλλει άμεσα την λειτουργία τόσο των Β-, όσο και των Τ-κυττάρων [Ye WH et al, 1990; Lee GI et al, 1995].

Πολλαπλασιασμός κυττάρων και απόπτωση

Το εκχύλισμα της TwHF αναστέλλει ισχυρά τον πολλαπλασιασμό των Τ- και Β- κυττάρων [Tao X et al, 1995;Lee GI et al, 1995] και προκαλεί απόπτωση ορισμένων Τ κυτταρικών τύπων [Ho IJ et al, 1999].

Η τριπτολίδη επίσης προκαλεί απόπτωση ορισμένων Τ κυτταρικών τύπων και των δενδριτικών κυττάρων μέσω διαδοχικής φωσφορυλίωσης της p38 MAPκινάσης και ενεργοποίησης της κασπάσης 3 [Yang Y et al, 1998; Liu Q et al, 2004] και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των Τ- και Β-κυττάρων [Tong KK et al, 1999].

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΜΕΝΙΚΟΥΣ ΙΝΟΒΛΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΟΚΥΤΤΑΡΑ

Δράσεις εκχυλίσματος TwHF

 • Αναστέλλει την παραγωγή PGE2 από IL-1b διεγερμένους RASFs (ρευματοειδείς υμενικούς ινοβλάστες) και την COX-2  πρωτεΐνη και την έκφραση του mRNA με τρόπο παρόμοιο με την δεξαμεθαζόνη.
 • Καταστέλλει την επαγόμενη από την IL-1b δραστηριότητα του NFκΒ χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την δραστηριότητα της AP 1 (activating protein 1) [Maekawa K et al, 1999].
 • Αναστέλλει την επαγόμενη από LPS παραγωγή χημειοκινών από τους RASFs [Liu NT et al, 2006] και προκαλεί απόπτωση των RASFs αυξάνοντας την δραστηριότητα της κασπάσης 3 [Kusunoki N et al, 2004].

Δράσεις τριπτολίδης

 • Προκαλεί απόπτωση [Kusunoki N et al, 2004] και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των RASFs και καταστέλλει την παραγωγή PGE2 καταστέλλοντας εκλεκτικά την γονιδιακή έκφραση και την παραγωγή COX-2 από τους RASFs [Liu H  et al, 2000; Lin N et al, 2001].
 • Καταστέλλει την παραγωγή και την γονιδιακή έκφραση του VEGF, της MMP1, MMP3 και MMP9 και αυξάνει εκείνη των ιστικών αναστολέων της MMP1 και MMP2 [Lin N et al, 2001].
 • Αναστέλλει την έκφραση της IL-8 και των υποδοχέων της σε διεγερμένους από phorbol 12-myristate 13-acetate (PMA) ρευματοειδείς υμενικούς ινοβλάστες (RASF) (Mao XD et al, 2009)
 • Εμποδίζει την παραγωγή της MMP-13 από την IL-1 σε ανθρώπινο και βόειο χόνδρο. Παρόμοια, το εκχύλισμα του TwHF και η τριπτολίδη καταστέλλουν την επαγόμενη από την IL-1, την IL-17 και τον TNF-a έκφραση της ADAMTS-4 σε βόεια χονδροκύτταρα [Liacini A et al, 2005]

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Το TwHF καταστέλλει διάφορες ανοσιακές και φλεγμονώδεις απαντήσεις, in vivo. Eχει επίσης μελετηθεί εκτεταμένα σε πειραματικά μοντέλα ρευματοειδούς αρθρίτιδας [Tao X and Lipsky PI, 2000], όπως η κολλαγονο - επαγόμενη αρθρίτιδα (CIA), σε ποντικούς [Gu WZ et al, 1992] και η αρθρίτιδα από ανοσοενισχυτικό, σε αρουραίους [Yu KT et al, 1994].

Δράσεις στην κολλαγονο-επαγόμενη αρθρίτιδα

Η τριπτολίδη βελτιώνει τις εκδηλώσεις της αρθρίτιδας, την βαρύτητα της ιστοπαθολογικής εικόνας και την in vivo κυτταρο- επαγόμενη ανοσία στο κολλαγόνο, καθυστερεί την έναρξη της CIA, προκαλεί απόπτωση των υμενοκυττάρων σε αρουραίους με CIA και μειώνει την έκφραση του TNF-a, IL-6, NFκΒ και COX-2 στον χόνδρο ποδιών αρουραίων με CIA [Gu WZ and Brandwein SR, 1998;Tu S et al, 2006; Xiao C et al, 2009].

Το εκχύλισμα TwHF μειώνει την συχνότητα και βαρύτητα της CIAσε ποντικούς, όπως και τους τίτλους των αντισωμάτων έναντι του κολλαγόνου [Gu WZ et al, 1992; Zhou J et al, 2006]. Η συχνότητα και βαρύτητα της αρθρίτιδας μειώνονται ακόμα και όταν η per os χορήγηση καθυστερεί μέχρι 3 εβδομάδες μετά την ανοσοποίηση με κολλαγόνο [Gu WZ et al, 1992], ένδειξη ότι TwHF έχει προληπτική, όσο και θεραπευτική, δράση.

Το εκχύλισμα TwHF αναστέλλει την ικανότητα των κυττάρων των βουβωνικών λεμφαδένων να παράγουν IL-2 και IFN-γ και την παραγωγή IL-1bκαι TNF-a από τα μακροφάγα [Asano K et al, 1998].

Σε ποντικούς η τριπτολίδη αναστέλλει την διαφοροποίηση των Th17 κυττάρων και καταστέλλει την κολλαγονο-επαγόμενη αρθρίτιδα [Wang Y et al, 2008].

Το εκχύλισμα TwHF μειώνει σημαντικά το αρθριτικό σκορ, καθυστερεί την έναρξη της αρθρίτιδας και μειώνει την συχνότητά της και την έκφραση του TNF-α, IL-6, COX-2 και NF-κB στον αρθρικό χόνδρο (Xiao C et al, 2009).

Το TwHF όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα, αλλά και αναστέλλει την παραγωγή IL-6, IL-8 και TNF-a στον ορό και την έκφραση της IL-6, IL-8, TNF-a και NF-kappaB στους φλεγμαίνοντες υμενικούς ιστούς (Zhang Y et al, 2013).

Δράσεις στην αρθρίτιδα από ανοσοενισχυτικό

H τριπτολίδηαναστέλλει σημαντικά την έκφραση της MCP-1 και MCP-1a και του RANTES σε επίπεδο mRNA [Wang Y et al, 2006].

Toεκχύλισμα TwHF μειορυθμίζει τα επίπεδα έκφρασης του RANKL στον υμένα και το υποχόνδριο και δοκιδώδες οστούν [Luo B et al, 2006].

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε ασθενείς με σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet, οι γλυκοσίδες του TwHF μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της IL-1beta, του TNF-a και της IFN-γ στον ορό [Song Q et al, 2010].

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αποτελεσματικότητα στη ρευματοειδη αρθρίτιδα

Wu YJ et al, 2001

Είδος μελέτης : Παρατήρηση αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του TwHF σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη σε 70 ασθενείς με ΡΑ.

Θεραπευτικό σχήμα : 35 ασθενείς θεραπεύθηκαν με 15 mg ΜΤΧ per os/εβδομάδα (ομάδα ελέγχου) και άλλοι 35, με 10 mg TwHF ημερησίως + 7.5 mg MTX κάθε εβδομάδα (ομάδα TwHF).

Αποτέλεσμα: Ο συνδυασμός της μεθοτρεξάτης με TwHF ήταν περισσότερο αποτελεσματικός και καλύτερα ανεκτός από την μεθοτρεξάτη μόνη της [Wu YJ et al, 2001].

Tao X et al, 2001

Είδος μελέτης : Ανοιχτή–σημασμένη μελέτη αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εκχυλίσματος TwHF φάσης Ι σε 13 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αποτέλεσμα : Η θεραπεία με εκχύλισμα TwHF βελτίωσε τα συμπτώματα της νόσου (Tao X et al, 2001).

Tao X et al, 2002

Είδος μελέτης : Προοπτική, διπλή – τυφλή, πλασέμπο – ελεγχόμενη μελέτη 35 ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Θεραπευτικό σχήμα : Εκχύλισμα TwHF σε δόσεις 180 ή 360 mg ημερησίως επί 20 εβδομάδες.

Αποτέλεσμα : Το TwHF βελτίωσε τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περισσότερο από πλασέμπο (Tao X et al, 2002)

Cibere J et al, 2003

Είδος μελέτης : Τυχαιοποιημένη, διπλή–τυφλή, πλασέμπο– ελεγχόμενη μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων σε 61 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Θεραπευτικό σχήμα : Τοπικό σκεύασμα TwHF.

Αποτέλεσμα : Η θεραπεία με TwHF βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα (Cibere J et al, 2003).

Li YS et al, 2006

Είδος μελέτης : Μελέτη αποτελεσματικότητας και τοξικότητας της γλυκύρριζας σε 121 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα θεραπευόμενους με TwHF.

Θεραπευτικό σχήμα : Οι ασθενείς της μελέτης διακρίθηκαν σε 2 ομάδες : Η 1η έλαβε αφέψημα TwHF και γλυκύρριζας και η 2η (ομάδα ελέγχου), μόνο δισκία TwHF.

Αποτέλεσμα: Η συνολική αποτελεσματικότητα στην 1η ομάδα ήταν 89.8% και στην ομάδα ελέγχου 79.6%, με ασήμαντες διαφορές μεταξύ των ομάδων. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο στην 1η, παρά την 2η, ομάδα όσον αφορά την μείωση του δείκτη των διογκωμένων αρθρώσεων και την αύξηση της μέσης δύναμης λαβής και οι επιπλοκές, λιγότερες (Li YS et al, 2006).

Goldbach-Mansky R et al, 2009

Είδος μελέτης : Τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη 121 ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Θεραπευτικό σχήμα : Εκχύλισμα TwHF (60 mg3 φορές ημερησίως), ή σουλφασαλαζίνη (1 gr 2 φορές ημερησίως).

Αποτέλεσμα :  Οι ασθενείς που θεραπεύθηκαν με TwHFείχαν σημαντική βελτίωση της απάντησης ACR, μείωση των επιπέδων της IL-6 και, αν και όχι στατιστικά σημαντική, μικρότερη ακτινολογική επιδείνωση (Goldbach-Mansky R et al, 2009).

Zhang W et al, 2010

Είδος μελέτης : 166 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Θεραπευτικό σχήμα : Εκχύλισμα TwHF(T2) (20 mg bid ή tid) σε συνδυασμό με MTX (10-12.5 mg/εβδομάδα), επί 12 μήνες.

Αποτέλεσμα : Η συνδυασμένη αυτή θεραπεία εμείωσε τον αριθμό των ευαίσθητων και διογκωμένων αρθρώσεων, την πρωϊνή δυσκαμψία, τους δείκτες φλεγμονής (ΤΚΕ και CRP) και βελτίωσε την δραστηριότητα της νόσου (Zhang W et al, 2010).

Συστηματικές αναλύσεις - ανασκοπήσεις

Canter PH et al, 2006

Σύμφωνα με ανασκόπηση 2 τυχαιοποιημένων μελετών, το εκχύλισμα Tripterygium wilfordii βελτιώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά συνδέεται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, γι΄ αυτό και η χρήση του δεν συνιστάται (Canter PH et al, 2006).

Jiang Q et al, 2009

Σύμφωνα με άλλη συστηματική ανασκόπηση 7 τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων μελετών, το TwHF ελαττώνει τον αριθμό των διογκωμένων αρθρώσεων και τα επίπεδα της CRP στον ορό εξίσου με τα DMARDs, αλλά δεν καθυστερεί τις οστικές αλλοιώσεις και έχει περισσότερες επιπλοκές από αυτά (Jiang Q et al, 2009).

Bao J and Dai SM, 2011

Σύμφωνα με προκλινικές μελέτες το εκχύλισμα της ρίζας του TwHF αναστέλλει την έκφραση των προφλεγμονωδών κυτταροκινών, τους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές, τα μόρια συγκόλλησης και τις μεταλλοπρωτεϊνάσες της θεμέλιας ουσίας από τα μακροφάγα, λεμφοκύτταρα, υμενικούς ινοβλάστες και χονδροκύτταρα. Προκαλεί απόπτωση των λεμφοκυττάρων και των υμενικών ινοβλαστών και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό τους.

Σύμφωνα με μερικές προοπτικές, διπλές–τυφλές ελεγχόμενες μελέτες και μελέτες συγκριτικές με πλασέμπο/σουλφασαλαζίνη βελτιώνει την δραστηριότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περισσότερο από πλασέμπο/σουλφασαλαζίνη και καθυστερεί την ακτινολογική πρόοδο των αλλοιώσεων.

Πορφύρα Henoch-Schonlein

Είδος μελέτης : Αναδρομική μελέτη 425 παιδιών με πορφύρα Henoch-Schonlein διάρκειας 4 εβδομάδων, τα οποία θεραπεύθηκαν με σουκκινική νατριούχο υδροκορτιζόνη (HCSS), ώσεις μεθυλπρεδνιζολόνης μόνες τους (MP) ή σε συνδυασμό με γλυκοσίδη tripterygium (TG).

Αποτέλεσμα : Η HCSS είχε καλύτερο αποτέλεσμα σε ασθενείς με ήπια νόσο Henoch-Schonlein, η MP, σε ασθενείς με μέτριας έντασης νόσο και η MP σε συνδυασμό με TG, σε ασθενείς με σοβαρή νόσο (Deng F et al, 2010).

Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθροπάθεια

Είδος μελέτης : 12 ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθροπάθεια (περιγραφή περιπτώσεων) θεραπεύθηκαν με 60 mg εκχυλίσματος TwHF ημερησίως.

Αποτέλεσμα : Μετά από 3 και 6 εβδομάδες θεραπείας το TwHF βελτίωσε σημαντικά τους δείκτες BASDAI, BASFI και BAS-G (Ji W et al, 2010).

Νόσος Αδαμαντιάδη - Behcet

Είδος μελέτης : 30 ασθενείς με νόσο Αδαμαντιάδη – Behcetθεραπεύθηκαν με 30 mgTwHF ημερησίως per os επί 3 μήνες.

Αποτέλεσμα : Δέκα ασθενείς είχαν σημαντική κλινική βελτίωση, 16, βελτίωση και 4, καμία βελτίωση (συνολικός βαθμός βελτίωσης 86. 5%), και σημαντική μείωση των επιπέδων της IL-1b, TNF-a, IFN-γ, ΤΚΕ και CRP στον ορό [Song Q et al, 2010].

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ TRIPTERYGIUM WILFORDII

 • Δερματικά εξανθήματα
 • Ξηροστομία
 • Ανορεξία
 • Διαταραχές εμμηνορυσίας στις γυναίκες και ορμονικές διαταραχές, στους άνδρες
 • Προσωρινή ολιγοσπερμία (Lue Y et al, 1998), η οποία αποκαθίσταται μετά την διακοπή του φαρμάκου (Qian SZ et al, 1988).

Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να μειωθούν όταν το TwHF χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα ή όταν ο εξωτερικός φλοιός των ριζών αφαιρείται χωρίς το εσωτερικό ξύλο των ριζών.

Εχει αναφερθεί ένα περιστατικό σαρκώματος Kaposi σε έναν ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έπαιρνε 2 grσκόνης TwHF ημερησίως (470 mcg τριπτολίδης) επί 10 χρόνια [Grzegorzewska AE, et al , 2012].

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Toεκχύλισμα του Tripterygium wilfordii έχει ανοσοκατασταλτικές, χονδροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι΄αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό DMARDσε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ανθεκτική στη συμβατική θεραπεία [Bao J and Dai SM, 2011, Jiang Q et al, 2009, Zhang W et al, 2010].

Πάντως, λόγω έλλειψης πληροφοριών από υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένες μελέτες, πρέπει να γίνουν περισσότερες καλοσχεδιασμένες μελέτες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλειά του.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες