Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Tinospora cordifolia

TINOSPORA CORDIFOLIA

Οικογένεια : Menispermaceae

Κοινή ονομασία : Guduchi ή Amrita

Η Tinospora cordifolia είναι μία ποώδης άμπελος, ιθαγενής των τροπικών περιοχών των Ινδιών, του Myanmar και την SriLanka. Θεωρείται ότι αυξάνει την μακροβιότητα και την ζωτικότητα και χρησιμοποιείται από την Αγιουβερδική Ιατρική για διάφορες καταστάσεις συνδεόμενες με φλεγμονή και αλλεργίες, νευρολογικές παθήσεις και μεταβολισμό της γλυκόζης [Saha S and Ghosh S, 2012; Sharma U et al, 2012], αλλά και στη θεραπεία των εντερικών παθήσεων και της διάρροιας, του πυρετού και των ηπατικών νοσημάτων (ίκτερος και ηπατοτοξικότητα) και ως αφροδισιακό [Chandrasekaran CV et al, 2009]. 

Αν και τα φύλλα και οι ρίζες του περιέχουν θεραπευτικά συστατικά,  το κύριο θεραπευτικό συστατικό του φυτού είναι το ώριμο στέλεχός του (εναέρια μέρη).

Περιγραφή φυτού

Η Tinospora cordifolia είναι ένας λείος αναρριχώμενος θάμνος και ευδοκιμεί σε φυλλοβόλα και ξηρά δάση. Τα φύλλα έχουν σχήμα καρδιάς. Ο φλοιός είναι χυμώδης, κρεμώδης και έχει χρώμα λευκό έως γκρί, με βαθιές σχισμές διάστικτες με φακίδες. Εχει μακριές, λεπτές, εναέριες ρίζες και συχνά αναπτύσσεται σε δένδρα μάνγκο ή neem. Τα άνθη είναι κίτρινα και οι καρποί έχουν πυρήνα και κοκκινίζουν όταν ωριμάζουν.

http://2.bp.blogspot.com/-o3rIcw97r18/UFNhInNTOEI/AAAAAAAAAnM/912UcaNUQpE/s320/Giloe.jpghttp://3.bp.blogspot.com/-bUdtLZDMaNs/UFNhZKbjWTI/AAAAAAAAAnU/UHhyysj_Kpw/s1600/tinospora.jpg

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σε μία τυχαιοποιημένη, τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη, 121 ασθενείς με ενεργό ΡΑ ακολούθησαν τις εξής θεραπείες επί 24 εβδομάδες (Chopra A et al, 2012) :

1.  Δύο σκευάσματα Ayurvedic + υδροξυχλωροκίνη

2.  Πολυβοτανικό σκεύασμα (εκχύλισμα Tinospora cordifolia και Zingiber officinale)

3.  Μονοβοτανικό σκεύασμα (Semecarpus anacardium).

H ανάλυση των αποτελεσμάτων δεν έδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ των θεραπευτικών ομάδων. Οι ασθενείς που ακολούθησαν την θεραπεία με πολυβοτανικό και μονοβοτανικό σκεύασμα και την υδροξυχλωροκίνη επέτυχαν απάντηση ACR 20 44%, 36% και 51%, αντίστοιχα. Αρκετές παράμετροι αποτελεσματικότητας βελτιώθηκαν σημαντικά στους ασθενείς που θεραπεύθηκαν με υδροξυχλωροκίνη και πολυβοτανικό σκεύασμα, χωρίς διαφορές μεταξύ των ομάδων, αν και το πολυβοτανικό σκεύασμα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από το μονοβοτανικό .

Συμπέρασμα μελέτης Chopra A et al, 2012 : Σύμφωνα με την προκαταρκτική αυτή μελέτη το πολυβοτανικό Αγιουβερδικό φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Σε μία άλλη τυχαιοποιημένη, διπλή – τυφλή ελεγχόμενη μελέτη διάρκειας 6 μηνών σε 440 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, το εκχύλισμα 4 βοτάνων (Tinospora cordifolia, Zingiber officinale, Emblica officinalis και Boswellia serrata) εμείωσε σημαντικά τον πόνο και βελτίωσε την λειτουργικότητα στον ίδιο βαθμό με την γλυκοζαμίνη (2 gr/24ωρο) και την σελεκοξίμπη (200 mg/24ωρο) [Chopra A et al, 2013].

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

ΔΟΣΗ

  • 2 κάψουλες 2 φορές ημερησίως με τα γεύματα 


Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες