Θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη
ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ ΛΑΓΟΝΟΨΟΪΤΗ (Iliopsoas bursitis)
Η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη είναι ένα από τα αίτια πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου.
Τι είναι ο θύλακος του λαγονοψοΐτη ;
Ο θύλακος του λαγονοψοΐτη είναι ο μεγαλύτερος θύλακος του ανθρώπινου σώματος. Εκτείνεται από τον βουβωνικό σύνδεσμο προς τα επάνω έως τον ελάσσονα τροχαντήρα προς τα κάτω και περιστοιχίζεται από τα μηριαία αγγεία (προς τα μέσα) και το μηριαίο νεύρο (προς τα έξω). Οριοθετείται από την μυοτενοντώδη συμβολή του λαγονοψοΐτη μυός (προσθίως) και τον ινώδη θύλακο του ισχίου (οπισθίως).
Το 10% των ανθρώπων έχει μια ανωμαλία στο πρόσθιο τμήμα του θυλάκου του ισχίου, η οποία του επιτρέπει να επικοινωνεί με την άρθρωση του ισχίου.
Σε τι χρησιμεύει ο θύλακος του λαγονοψοΐτη ;
Διαχωρίζει τον μυ ή τον τένοντα από το οστούν και διευκολύνει την κίνηση μειώνοντας την τριβή μεταξύ του πρόσθιου τμήματος του θυλάκου του ισχίου με τον λαγονοψοΐτη.
Οταν είναι σε φυσιολογική κατάσταση τα τοιχώματά του συμπίπτουν. Σε μερικές περιπτώσεις όμως διογκώνεται και περιέχει υγρό, προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα.
Συνδέεται με άλλα νοσήματα
Η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη συνδέεται με αρθρίτιδες του ισχίου (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, κ.ά.), κακώσεις από υπέρχρηση (π.χ. τρέξιμο), σηπτική αρθρίτιδα ή οξείες κακώσεις. Λοίμωξη του θυλάκου είναι σπάνια.
Ποιοι παθαίνουν συχνότερα θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη ;
Η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη παρατηρείται συνήθως σε άτομα που παίρνουν μέρος σε εκπαίδευση δύναμης, κωπηλασία, ανηφορικό τρέξιμο και ανταγωνιστικό στίβο.
Με ποιο μηχανισμό δημιουργείται ;
Όταν το ισχίο είναι σε κάμψη, ο λαγονοψοΐτης μυς και το πρόσθιο τμήμα του θυλάκου απομακρύνονται από την άρθρωση του ισχίου. Εάν το ισχίο υπερεκταθεί απότομα, ο μυς και ο θύλακος της άρθρωσης δέχονται απότομα μεγάλη πίεση, τραυματίζοντας τον θύλακο του λαγονοψοΐτη.
Η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη σχετίζεται με την τενοντίτιδα του μυός αυτού, οπότε η φλεγμονή του ενός, λόγω της άμεσης γειτονίας τους, οδηγεί σε φλεγμονή και του άλλου. Η αιτιολογία και θεραπεία των 2 αυτών καταστάσεων είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Και οι 2 αυτές καταστάσεις αποκαλούνται «σύνδρομο λαγονοψοΐτη» (iliopsoas syndrome).
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη είναι αποτέλεσμα επινέμησης της φλεγμονής της άρθρωσης του ισχίου στον θύλακο του λαγονοψοΐτη. Ο τύπος αυτής της θυλακίτιδας παρατηρείται κυρίως σε νέους ενήλικες και συχνότερα στις γυναικες, παρά τους άνδρες.
Με ποια συμπτώματα παρουσιάζεται ;
Η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως πολλά ενδογενή νοσήματα του ισχίου (π.χ. υμενίτιδα, ρήξεις επιχείλιου χόνδρου, άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής).
Ο πόνος εντοπίζεται στην πρόσθια – έσω πλευρά του μηρού και μπορεί να αντανακλάται στο γόνατο, κνήμη και ράχη. Παρουσιάζεται συνήθως στη διάρκεια της βάδισης ή σε ειδικές θέσεις, όπως με τα πόδια σταυρωμένα, στην κάμψη του ισχίου (παθητική και υπό αντίσταση) και στην έσω στροφή ή παθητική υπερέκταση. Χειροτερεύει με τις δραστηριότητες και υποχωρεί με την ανάπαυση.
Αλλα συμπτώματα
- Δυσκαμψία του ισχίου με την ανάπαυση ή τις πρωϊνές ώρες
- Ευαισθησία στο άνω τμήμα του τετρακεφάλου
- Αίσθημα «πιασίματος» στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου
Κλινικά ευρήματα
- Πόνος στην πρόσθια – έσω πλευρά του μηρού με την κάμψη και έσω στροφή του ισχίου
- Πόνος στην προσαγωγή με το ισχίο σε κάμψη. Η κάμψη είναι ελαφρώς επώδυνη στο τέλος του ROM. Μερικές φορές ο πόνος είναι αισθητός στο τέλος του ROM όταν γίνεται έκταση ή προσαγωγή του ισχίου
- Θετική δοκιμασία Thomas
- Ψηλαφητή ή/και ακουστή αναπήδηση
- Ευαισθησία στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου κάτω από το μέσο του βουβωνικού συνδέσμου και επί τα εκτός της μηριαίας αρτηρίας
- Ψηλαφητή μάζα ή ορατό οίδημα (οφειλόμενο στον φλεγμαίνοντα θύλακο) στην περιοχή του ριζομηρίου, επί τα εκτός των μηριαίων αγγείων. Οι σφυγμοί της μηριαίας αρτηρίας μπορεί να μεταδίδονται μέσω της μάζας αυτής.
Είναι αόρατη στην απλή ακτινογραφία
Η απλή ακτινογραφία μπορεί να δείξει άλλα προβλήματα του ισχίου, όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, κλ.π.., ενώ η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη είναι αόρατη στην απλή ακτινογραφία.
Εχει νόημα η μαγνητική τομογραφία ;
Η MRIμπορεί να ξεχωρίσει την θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη από άλλες παθήσεις της περιοχής, όπως όγκους, κήλες, αιματώματα και ανευρύσματα.
369. MRI : Θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη (βέλος)
Άλλες απεικονιστικές μέθοδοι
- Υπερηχογράφημα
- Αξονική τομογραφία
- Αρθρογράφημα
370. Υπερηχογράφημα : Θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη
Δύσκολη η διάγνωση...Μοιάζει με άλλες παθήσεις του ισχίου
Η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη διαγιγνώσκεται δύσκολα, γιατί τα συμπτώματά της είναι άτυπα και μπορεί να αποδοθούν σε άλλες παθήσεις της περιοχής του ισχίου.
Η προσεκτική και εν τω βάθει ψηλάφηση του μηριαίου τριγώνου ή επί τα εκτός της μηριαίας αρτηρίας προκαλεί πόνο στον φλεγμαίνοντα θύλακο.
371. Μηριαίο τρίγωνο
Η έκταση με το ισχίο σε κάμψη, απαγωγή και έξω στροφή μπορεί να προκαλέσει ακουστή «αναπήδηση». Η ψηλάφηση του ριζομηρίου μπορεί να είναι επώδυνη.
Διαφορική διάγνωση
Αρθροπάθειες που μπορεί να προκαλέσουν διάταση
- Ασηπτη νέκρωση
- Κροτούν ισχίο
- Λαχνοοζώδης υμενίτιδα
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ουρική αρθρίτιδα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Σηπτική αρθρίτιδα
- Τραύμα
- Υμενική χονδρωμάτωση
- Χονδρασβέστωση
Διαφορική διάγνωση πρόσθιου πόνου στο ισχίο
- Ξένα σώματα
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ουρική αρθρίτιδα
- Ρήξη επιχείλιου χόνδρου
- Σηπτική αρθρίτιδα
- Φλεγμονώδης υμενίτιδα
Μηριαίο
- Ασηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής
- Κάταγμα κόπωσης
- Λοίμωξη
- Μηροκοτυλιαία προστριβή
- Ογκοι
Λεκάνη
- Ηβική οστεΐτιδα
- Κάταγμα ισχίου
- Κάταγμα κόπωσης
Μύες, τένοντες, θύλακοι
- Θυλακίτιδα και τενοντίτιδα λαγονοψοΐτη
- Strain λαγονοψοΐτη
- Strain ορθού μηριαίου
- Διάταση λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Παθήσεις μέσου και ελάσσονος γλουτιαίου
- Χαλάρωση θυλάκου ισχίου η οποία προκαλεί αστάθεια (λόγω τραυματικής παρεκτόπισης ή υπέρχρησης)
Αγγεία
- Ανεύρυσμα
- Αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία
Πυελικές μάζες
- Γαστρεντερικές παθήσεις (π.χ. κήλη)
- Ουροποιογεννητικές παθήσεις (π.χ. λιθίαση ουρητήρα)
Νεύρα
- Παγίδευση θυροειδούς νεύρου
- Παραισθητική μηραλγία
- Αναφερόμενος από την ΟΜΣΣ (Ο1, Ο2)
Ποια είναι η θεραπεία ;
Συντηρητική θεραπεία
Ανάπαυση, διάταση των καμπτήρων μυών του ισχίου, ασκήσεις ενδυνάμωσης των στροφέων του ισχίου, φυσιοθεραπεία. και ΜΣΑΦ.
Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα, παρακέντηση και ένεση με τοπικό αναισθητικό και κορτικοστεροειδές μέσα στον θύλακο του λαγονοψοΐτη κάτω από υπερηχογραφική καθοδήγηση.
Χειρουργική επέμβαση
Εάν η θυλακίτιδα είναι ανθεκτική στη θεραπεία (θυλακεκτομή ή υμενεκτομή, πιθανώς με απελευθέρωση του τένοντα του λαγονοψοΐτη).