Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Σύνδρομο καύσου των ποδιών

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΥΣΟΥ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ (Burning feet syndrome; BFS)

Το σύνδρομο «καύσου των ποδιών»(BFS), γνωστό επίσης ως σύνδρομο Grierson-Gopalan, χαρακτηρίζεται από σοβαρό καύσο και νυγμούς, υπεραισθησία και αγγειοκινητικές αλλοιώσεις στα πόδια, οι οποίες οδηγούν σε υπερβολική εφίδρωση.

Το BFS μπορεί ακόμα να προσβάλλει τους οφθαλμούς, προκαλώντας σκοτώματα και αμβλυωπία. Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών.

Ιστορικά, το BFS έχει καταγραφεί σε υποσιτιζόμενους πληθυσμούς,  όπως σε υποσιτισμένους Αφρικανούς στις αρχές του 20ού αιώνα [Stannus HS, 1911], σε εργαζόμενους στις φυτείες της Νότιας Αμερικής το 1920 [Sharples LR, 1929] και στην διάρκεια του λιμού στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο [Peraita M, 1946]

Hμεγαλύτερη επιδημία BFSκαταγράφηκε σε αιχμαλώτους πολέμου από τους Ιάπωνες στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στη Νοτιο-Ανατολική Ασία και την Απω Ανατολή [ChurchillMH, 1945; Page JA, 1946; CruickshankEK, 1946; SimpsonJ, 1946]. 

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Το BFS, αν και δεν είναι γνωστό κατά πόσον έχει εποχιακές διακυμάνσεις, έχει αναφερθεί κυρίως στην Ασία και την Απω Ανατολή στην διάρκεια των θερμών καλοκαιρινών μηνών [Cruickshank EK, 1946; Simpson J, 1946; Harrison GF, 1946].

Το BFSείναι συχνότερο σε άτομα ηλικίας >50 ετών, αν και μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ

Δεν υπάρχει ειδική αιτιολογία του BFS. ToBFS μπορεί να εμφανισθεί μεμονωμένα ή ως μέρος διαφόρων μη σχετιζόμενων κλινικών καταστάσεων. Με βάση τον υποκείμενο μηχανισμό, τα διάφορα αίτια του BFS μπορούν να διακριθούν στις εξής κατηγορίες (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΑΙΤΙΑ BFSΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

Αγγειακά νοσήματα :

ØΑποφρακτική αγγειακή νόσος (αρτηριοσκλήρυνση, σύνδρομο Raynaud)

ØΦλεβική ανεπάρκεια

Γενετικά - κληρονομικά

ØΝοσήματα κληρονομούμενα κατά τον επικρατή χαρακτήρα

Διατροφικά

ØΑνεπάρκεια βιταμίνης Β

ØΣύνδρομο δυσαπορρόφησης

ØΧρόνιος αλκοολισμός

Μεταβολικά/ενδοκρινικά

ØΝεφρική ανεπάρκεια (αιμοδιύλιση)

ØΣακχαρώδης διαβήτης

ØΥποθυρεοειδισμός

Περιφερικές νευροπάθειες

ØΣύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα

ØΝευροπάθειες συνδεόμενες με διάφορα νοσήματα (οζώδης πολυαρτηρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, αλκοολισμός, όγκοι, χωροκατακτητικές εξεργασίες του νωτιαίου μυελού)

ØΤραυματική συμπιεστική νευροπάθεια

ØΠαγίδευση και συμπίεση νεύρων ΣΣ (σπονδυλική στένωση)

Λοιμώξεις

ØHIV/AIDS

ØΛεϊσμανίαση

Διάφορα

ØΝόσος Charcot-Marie-Tooth

Ø«Πόδι του αθλητή» (athlet’sfoot)

ØΠολλαπλή σκλήρυνση

ØΣύνδρομα σύμπλοκου περιοχικού πόνου (CRPS)

ØΣύνδρομο Gitelman

ØΦάρμακα (θαλιδομίδη, ισονιαζίδη)

ØΧημειοθεραπεία

ØΧρόνια νόσος των ορέων

ØΧρόνιες νεφροπάθειες

Διατροφικά αίτια

Το BFSυποστηρίζεται ότι οφείλεται συνήθως σε ανεπάρκεια βιταμινών, όπως :

Øριβοφλαβίνης[Gopalan C, 1946; Simpson J, 1946]

Øνικοτινικού οξέος [Cruickshank EK, 1946]

Øθειαμίνης [Harrison GF, 1946] και

Øπυριδοξίνης[Golden RL et al, 1970].

Οι περισσότεροι ασθενείς με BFS έχουν ενδείξεις ανεπάρκειας της ριβοφλαβίνης [Lai CS and Ransome GA, 1970].

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β πιθανώς οδηγεί σε διαταραχή του κυτταρικού μεταβολισμού στους ιστούς, προκαλώντας άθροιση ενδιάμεσων μεταβολιτών, οι οποίοι, με την σειρά τους, προκαλούν ανώμαλη και υπερβολική διέγερση ή μειώνουν τον ουδό του πόνου και της θερμοκρασίας στις απολήξεις των περιφερικών αισθητικών νεύρων [Gopalan C, 1946].

Πιστεύεται ακόμα ότι το BFS είναι μία πρώιμη κλινική φάση της σχετιζόμενης με ανεπάρκεια της βιταμίνης Β νευροπάθειας, πριν τα νευρολογικά σημεία και συμπτώματα της νευροπάθειας εμφανισθούν [Mathur JG, 1980].

Άλλες καταστάσεις συνδεόμενες με ανεπάρκεια βιταμινών, όπως ο χρόνιος αλκοολισμός και η χρόνια αιμοδιύλιση, σχετίζονται με BFS οφειλόμενο πιθανώς σε διατροφικές ανεπάρκειες [Mathur JG, 1980].

Μεταβολικά ή ενδοκρινικά αίτια

Ο καύσος των ποδιών είναι συχνό ενόχλημα στους διαβητικούς.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι εκδήλωση νευροπάθειας των μικρών ινών ή αυτόνομων νευροπαθειών σχετιζόμενων με τον διαβήτη [Oka K et al, 1983] και συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με την βαρύτητα και διάρκεια του διαβήτη.

Οι μικρές αμύελες ίνες Cμπορεί να εμφανίζουν λειτουργικές ή οργανικές ανωμαλίες [Galer BS et al, 1991]. Η δυσλειτουργική φάση ενδέχεται να προηγηθεί της οργανικής δομικής βλάβης και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν, χωρίς να υπάρχουν σημεία έκδηλης νευροπάθειας.

Ο καύσος των ποδιών απαντάται επίσης σε άλλα ενδοκρινικά νοσήματα, όπως ο υποθυρεοειδισμός, αν και ο παθογενετικός μηχανισμός στις περιπτώσεις αυτές δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως.

Κληρονομικότητα

Μερικά οικογενή νοσήματα με αυτοσωμική επικρατή κληρονομικότητα συνδέονται με BFS [Dyck PJ et al, 1983]. Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από αμφοτερόπλευρο συμμετρικό πόνο, χωρίς μυική αδυναμία, ατροφία ή παραμορφώσεις των ποδιών.

Εχουν περιγραφεί 68 συγγενείς σε μια Γερμανική οικογένεια με κληρονομική αισθητική και αυτονομική νευροπάθεια (Stogbauer Fetal, 1999). Τα συμπτώματα εμφανίσθηκαν στην ηλικία των 20 - 40 ετών, χωρίς νευρολογικές ανωμαλίες. Η βιοψία του γαστροκνήμιου νεύρου έδειξε πρωτοπαθή αισθητική νευροπάθεια με σημαντική απώλεια των αμύελων ινών.

Μηχανικά αίτια

Το BFS μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις μηχανικής συμπίεσης των περιφερικών νεύρων, όπως στο σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα.  

Η παγίδευση νεύρων λόγω μονονευροπάθειας του ισχιακού νεύρου και οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να προκαλέσουν καύσο στα πόδια [Galer BS et al, 1991; Sethi PK et al, 2001].

Ψυχοσωματικά αίτια

Το αίσθημα του καύσου και οι παραισθησίες περιλαμβάνονται στα συχνότερα ψυχιατρικά συμπτώματα που απαντώνται στον γενικό πληθυσμό.

Σε μία μελέτη, αν και πολλοί ασθενείς είχαν ενδείξεις περιφερικής νευροπαθειας, μερικοί μόνο είχαν ψυχολογικά νοσήματα [Keshavan MS et al, 1980].

Διάφορα αίτια

Η πρωτοπαθής ερυθρομελαλγία είναι ένα αυτοσωμικό – επικρατές κληρονομικό νόσημα, με συμπτώματα αρχόμενα από την παιδική ηλικία.

Η δευτεροπαθής ερυθρομελαλγία συσχετίζεται με μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα (αληθής πολυκυτταραιμία και ιδιοπαθής θρομβοκυττάρωση), κολλαγονικά–αγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, περιφερική νευροπάθεια και χρήση ορισμένων φαρμάκων [Kurzock R and Cohen PR, 1991].

Η δευτεροπαθής ερυθρομελαλγία μπορεί να προκύψει από χυμικούς παράγοντες αποδεσμευόμενους από τα αιμοπετάλια ή ισχαιμούντες ιστούς ή από τραυματισμό των αλγαισθητικών ινών C σε ορισμένες περιπτώσεις νευροπάθειας, ενώ η πρωτοπαθής ερυθρομελαλγία μπορεί να οφείλεται σε μετάλλαξη του υποδοχέα της καψαϊκίνης [Layzer RB, 2001].

Άλλες, λιγότερο συχνές καταστάσεις σχετιζόμενες με BFS :

ØΑνεπάρκεια καρνιτίνης [Cornelio F et al, 1981]

ØΛεϊσμανίαση[Hashim FA et al, 1995]

ØΜυκητιασικές λοιμώξεις («πόδι του αθλητή»)  

ØΠολλαπλή σκλήρυνση  

ØHIV/AIDS

ØΣύνδρομοGitelman[Zimmerman J et al, 1994] (ένασπάνιονεφρικόσωληναριακόνόσημα)

ØΧημειοθεραπεία (π.χ. σισπλατίνη, κ.ά.)  

ØΧλωροκίνη  

ØΧρόνια νόσος των ορέων [Thomas PK et al, 2000]

ØΨυχοσωματικέςδιαταραχές (σπάνια)

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το σύνδρομο καύσου των ποδιώνπαρουσιάζεται με επώδυνο «μυρμήκιασμα» και καύσο των ποδιών συχνότερα στην διάρκεια της νύχτας, πυροδοτούμενο ίσως από την θερμότητα του κρεβατιού. Αλλοτε, τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται στην διάρκεια της ημέρας, συχνά με τις δραστηριότητες.

Οι περισσότεροι ασθενείς με διατροφικές ανεπάρκειες αναπτύσσουν σημεία και συμπτώματα καύσου των ποδιών 4-5 μήνες μετά από ανεπαρκές διαιτολόγιο.

Που εντοπίζεται ο καύσος ;

Το αίσθημα του καύσου εντοπίζεται συνήθως στα πέλματα των ποδιών, αλλά μπορεί να επεκταθεί στην ραχιαία επιφάνεια των ποδιών, τις ποδοκνημικές ή το κατώτερο τμήμα των κνημών. Μερικοί ασθενείς παραπονούνται για «βελονιές και σουβλιές» ή «μυρμήκιασμα» στα κάτω άκρα.

Πότε επιδεινώνονται/ανακουφίζονται τα συμπτώματα ;

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται στη διάρκεια της νύχτας και βελτιώνονται στη διάρκεια της ημέρας.

Ακόμα, ανακουφίζονται όταν ο ασθενής απομακρύνει τα καλύμματα του κρεβατιού ή κρεμάσει τα πόδια του έξω από το κρεβάτι. Το λουτρό με κρύο νερό επίσης ανακουφίζει από τα ενοχλήματα.

Άλλες εκδηλώσεις

Δερματικές εκδηλώσεις ανεπάρκειας βιταμινών, όπως οσχεϊκή δερματίτιδα ή εξάνθημα παρόμοιο με πελλάγρα, μπορούν να προηγηθούν του καύσου των ποδιών.

Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν οπισθοβολβική νευρίτιδα ως μέρος του συνδρόμου βιταμινικής ανεπάρκειας [Simpson J, 1946].

Οι ασθενείς με υποκείμενα ψυχιατρικά νοσήματα μπορεί να παρουσιάζονται με μυριάδα ψυχοσωματικών σημείων και συμπτωμάτων σε συσχέτιση με τον καύσο των ποδιών.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κλινικά, δεν υπάρχουν αξιόλογα αντικειμενικά σημεία.

ØΤο υπερκείμενο δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία είναι συνήθως φυσιολογικά, αν και σε μερικούς ασθενεις μπορεί να υπάρχει συνοδό ερύθημα των ποδιών με θερμότητα πάνω από το υπερκείμενο δέρμα, ως επι ερυθρομελαλγίας [Kurzock R and Cohen PR, 1991]

ØΕυαισθησία δεν παρατηρείται στις προσβληθείσες περιοχές.

ØΗ νευρολογική εξέταση είναι κατά κανόνα φυσιολογική, αν και μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν υπο- ή υπερ-αισθησία [Oda K et al, 1983]

ØΤα αντανακλαστικά των ποδιών και των γονάτων είναι φυσιολογικά έως ζωηρά

ØΔεν υπάρχουν σημεία προσβολής του ανώτερου κινητικού νευρώνα.

ØΗ κινητικότητα διατηρείται και δεν υπάρχει ατροφία των υπερκείμενων μυών

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση και διαφορική διάγνωση του «συνδρόμου καύσου των ποδιών» γίνεται με βάση τα συμπτώματα και παρακλινικές εξετάσεις, ανάλογα με το υποκείμενο αίτιο.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ BFS

Σε όλους τους ασθενείς :

ØΓενική αίματος

ØΓενική ούρων

ØΔείκτες οξείας φάσης (ΤΚΕ, CRP)

ØΔείκτες ερυθρών αιμοσφαιρίων

ØΠλήρης βιοχημικός έλεγχος

AIDS

ØΕλεγχος για AIDS (εάν υπάρχει ισχυρή υποψία)

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β ή υποσιτισμός

ØΕπίπεδα βιταμινών Β στον ορό (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και κυανοκοβαλαμίνη)

Διαβήτης (σε ασθενείς με σημεία/συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου για διαβήτη)

ØΔοκιμασία ανοχής στην γλυκόζη από του στόματος

Ερυθρομελαλγία

ØΜέτρηση αριθμού αιμοπεταλίων

ØΠαρακέντηση οστικού μυελού (για να αποκλεισθούν μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα, όπως ιδιοπαθής θρομβοκυττάρωση ή αληθής πολυκυτταραιμία)

Μηχανικά αίτια(παγιδευτικές νευροπάθειες)

ØΑπεικονιστικές μελέτες (MRIή CT]

Νευροπάθεια

ØΗλεκτροφυσιολογικές μελέτες (ταχύτητα νευρικής αγωγιμότητας, ηλεκτρομυογράφημα ή βιοψία νεύρου)

Οικογενής κληρονομικότητα

ØΜοριακές γενετικές μελέτες

Σύνδρομο δυσαπορροφησης (χρόνια διάρροια, μεταγαστρική χειρουργική επέμβαση)

ØΕλεγχος για δυσαπορρόφηση (δοκιμασίες δυσαπορρόφησης)

Σύνδρομο Gitelman (νεαρά άτομα με κόπωση, μυική αδυναμία, κράμπες και δεσμιδώσεις ή απλώς ασυμπτωματική υποκαλιαιμία)

ØΗλεκτρολύτες ορού και ούρων (μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και χλώριο)

Υποθυρεοειδισμός

ØΕλεγχος θυρεοειδούς (T3, T4, TSH)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του BFS είναι συντηρητική ή και χειρουργική και εξαρτάται από το εκλυτικό αίτιο.

Συντηρητική θεραπεία

Γενικά μέτρα - συστάσεις

ØΒεβαιώστε τον ασθενή σας ότι η παθησή του δεν είναι σοβαρή

ØΣυστήστε στους ασθενείς να φορούν ανοιχτά και άνετα παπούτσια, ιδιαίτερα με υποστήριγμα της ποδικής καμάρας, και βαμβακερές κάλτσες

ØΟι ασθενείς μπορούν να σηκώνουν τα πόδια τους ψηλά όταν ξαπλώνουν ή κάθονται και να μην εκθέτουν τα πόδια τους σε θερμότητα

ØΤα ποδόλουτραμε κρύο νερό (όχι με παγάκια) για 15 λεπτά μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά από τα συμπτώματα

Φαρμακευτική θεραπεία

Η φαρμακευτική θεραπεία του BFSείναι παρόμοια με την θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου :

ØΑντισπασμωδικά

ØΑντικαταθλιπτικά

ØΕπιθέματα λιδοκαΐνης και καψαϊκίνης  

ØΟπιοειδή αναλγητικά

ØΜΣΑΦ (per os, τοπικά)

ØΤοπική ένεση με κορτικοστεροειδές και αναισθητικό

ØΣυμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Β

Θεραπευτικό σχήμα

Αρχίστε με παρακεταμόλη και εναλλακτικά με αλοιφή καψαϊκίνης ή διαδερμικής νιτρογλυκερίνης.

Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα προσθέστε τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, καρβαμαζεπίνη ή γκαμπαπεντίνη.

Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, μικρές δόσεις ινσουλίνης επιπρόσθετα με τους perosυπογλυκαιμικούς παράγοντες, επαρκείς θερμίδες και συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να βοηθήσουν.

Σε ασθενείς με ερυθρομελαλγία η ασπιρίνη προκαλεί γρήγορη, αλλά βραχυχρόνια, ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Σε περιπτώσεις συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα, η συντηρητική θεραπεία με πάτους και φαρδύτερα παπούτσια μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Εάν το BFS οφείλεται σε πλατυποδία, τα ορθωτικά πέλματα μπορεί να διορθώσουν τις ανωμαλίες της ποδικής  καμάρας.

Εάν η συμπίεση οφείλεται σε φλεγμονή του νεύρου, δώστε ένα ΜΣΑΦ.

Εάν το ΜΣΑΦ δεν έχει αποτέλεσμα, κάντε μία τοπική ένεση με αναισθητικό και κορτικοειδές.

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα, μπορεί να γίνει χειρουργική αποσυμπίεση του παγιδευμένου νεύρου.

Εάν το BFSοφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β, χορηγείστε το αντίστοιχο σκεύασμα, ανάλογα με το είδος της βιταμίνης που ανεπαρκεί (ΒΛ. ΠΙΝΑΚΑ 3).

ΠΙΝΑΚΑΣ 3.

Θεραπευτικό σχήμα με συμπληρωματική βιταμίνη Β σε ασθενείς με  BFS

Ριβοφλαβίνη

Ø6–10 mgενδομυικά Χ 2-3 εβδομάδες 2–3 εβδομάδες

Θειαμίνη

Ø50–100 mg ενδομυικά Χ 2–3 εβδομάδες

Pantothenate

Ø20–40 mg ενδομυικά Χ 2–3 εβδομάδες

Νικοτινικό οξύ

Ø100 mg ενδομυικά Χ 2–3 εβδομάδες

Κυανοκοβαλαμίνη

Ø1000 µg 3–4 φορές/εβδομάδα Χ 1 εβδομάδα, ακολουθούμενη από 2 φορές/εβδομάδα Χ 1 επι πλέον εβδομάδα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μηλόξιδο

ØΑνακατέψτε 1-2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστου και αφιλτράριστου ξυδιού μήλου μηλίτη σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Πίνετε μία φορά την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

ØΜπορείτε επίσης να γεμίσετε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και να προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο, θαλασσινό αλάτι ή άλατα Epsom.

ØΜουλιάστε τα πόδια σας σ’ αυτό για 20 λεπτά περίπου, δύο φορές την ημέρα.

http://myapplecidervinegar.com/wp-content/uploads/2013/01/apple-cider-vinegar-stock-large.jpg

Κουρκούμη (Turmeric)

ØΑνακατέψτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού κουρκούμης σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το. Κάντε αυτό 2 φορές ημερησίως για καλύτερα αποτελέσματα.

ØΜπορείτε επίσης να ετοιμάσετε μια πάστα από δύο κουταλιές της σούπας κουρκούμη και αρκετό νερό και να την εφαρμόσετε στην πάσχουσα περιοχή μία φορά ή δύο φορές την ημέρα για λίγες ημέρες.

ØΝα έχετε κατά νου ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να λεκιάσει τα πόδια σας.

https://lh6.ggpht.com/Vkbdp67QSd0rKaY-6PfaC-cfpxfWsLPiTicssC3LJp5oFoQNA_ozsVqeDmCK-vvOhbTP9TDadbsAhkBW_TMK=s0

Αλατα Epsom

ØΒάλτε μισό φλιτζάνι άλατα Epsom σε μια μπανιέρα αρκετά μεγάλη για να καλύψει τα πόδια σας.

ØΡίξτε ζεστό νερό στην μπανιέρα και ανακατέψτε καλά.

ØΜουλιάστε τα πόδια σας στο διάλυμα αυτό για 10-15 λεπτά.

ØΑκολουθήστε αυτή την θεραπεία μία φορά την ημέρα για λίγες ημέρες.

https://www.amoils.com/health-blog/wp-content/uploads/2014/03/blog-image-epsom-salts-large.jpg

Σημείωση:

üΤα άλατα Epsom μπορεί να μην είναι κατάλληλα για άτομα με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπάθεια, γι΄αυτό και συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν ακολουθήσετε την θεραπεία αυτή

Πικρή κολοκύνθη

ØΑλέστε μια χούφτα φύλλα πικρής κολοκύνθης με λίγο νερό μέχρις ότου να φτιάξετε μια λεία πάστα.

ØΕφαρμόστε αυτήν την πάστα στην πάσχουσα περιοχή και σύντομα η αίσθηση του καψίματος θα μειωθεί.

ØΕπαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται.

http://www.nandyala.org/mahanandi/images/karela/bittergourd.jpg

Βαμβακερές κάλτσες

Φοράτε πάντα βαμβακερές κάλτσες. Απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί στα πόδια σας, προλαβαίνοντας ή ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του BFS.

http://2.bp.blogspot.com/_rU04nNvRmDY/TK_eShubBhI/AAAAAAAADM4/kL9ZfYbjZKw/s1600/DSC_0036.JPG

Χειρομαλάξεις

Κάντε χειρομαλάξεις των ποδιών κάθε μέρα πριν κοιμηθείτε, όπως και τις πρωϊνές ώρες, για 15 λεπτά, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία των ποδιών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον σκοπό αυτό ένα αγιουβερδικό λάδι ή εκχύλισμα τζίντζερ μαζί με λίγο ζεστό ελαιόλαδο.

http://www.utahvalleymassagetherapy.com/images/reflexology-foot-massage.jpg

Βιταμίνη B3

Εάν το BFSοφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β, εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές που περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, μπιζέλια, φασόλια, γάλα, γιαούρτι, κρόκος αυγού, κλπ.

http://s.hswstatic.com/gif/vitamin-b3-1.jpghttp://freshvegetablesexporter.com/wp-content/uploads/2013/12/green-beans-1.jpg

Κρύα ποδόλουτρα

Τα κρύα ποδόλουτρα δροσίζουν τα πόδια και ανακουφίζουν από το κάψιμο των ποδιών.

ØΓεμίστε μια μικρή μπανιέρα ή μια λεκάνη με κρύο νερό.

ØΜουλιάστε τα πόδια σας σε αυτό για λίγα λεπτά

ØΕπαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα.

http://jillee_uploads.s3.amazonaws.com/2013/03/stinky-feet-remedy-9.jpg

Προσοχή:

üΜην αφήνετε τα πόδια σας στο κρύο νερό περισσότερο από μερικά λεπτά (>10), γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Επίσης, μην βάζετε πάγο ή παγοκύστεις απευθείας πάνω στα πόδια σας.

üΝα αποφεύγετε τα κρύα ποδόλουτρα εάν έχετε ερυθρομελαλγία, γιατί μπορεί να προκαλέσουν δερματικά έλκη και άλλα προβλήματα

Μαλακά παπούτσια

Φοράτε παπούτσια με μαλακούς πάτους. Αυτά προστατεύουν τα πέλματα σας και αποτρέπουν την πίεση και την τριβή που μπορεί να ασκήσουν πίεση στα νεύρα και να προκαλέσουν αίσθημα καύσου.

Αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία φορώντας τα παπούτσια για πολλές ώρες, καθώς αυτό κρατάει την υγρασία και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου.

http://feet.thefuntimesguide.com/images/blogs/z-coil-shoes-by-blisschan.jpg

Hawthorne

Το Hawthorne είναι ένα βότανο που βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του καψίματος των ποδιών.

Βάλτε μια κουταλιά της σούπας Hawthorne σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Μουσκέψτε το για δέκα λεπτά και πάρτε από το διάλυμα αυτο μία φορά την ημέρα.

http://photos2.demandstudios.com/dm-resize/photos.demandstudios.com%2F130%2F9%2Ffotolia_4548487_XS.jpg?w=400&h=10000&keep_ratio=1

Ποδόλουτρα με θυμάρι

Αναμίξτε λίγο θυμάρι με νερό και κάντε ένα ζεστό εναλλασσόμενο με  κρύο ποδόλουτρο με αυτό. Συνεχίστε τα ποδόλουτρα με θυμάρι για 20 λεπτά κάθε μέρα για να θεραπεύσετε και προλάβετε το αίσθημα του καψίματος των ποδιών.

http://c683966.r66.cf2.rackcdn.com/wp-content/uploads/Thyme-plant-in-pot-Acne1-640x622.jpghttp://bonnieplants.com/wp-content/uploads/2011/10/thyme-blooms.jpg

Περπατήστε με γυμνά πόδια

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια σε μαλακό γρασίδι, άμμο ή άλλο οργανικό και φυσικό περιβάλλον βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Εάν έχετε αίσθημα καύσου, αφαιρέστε τα παπούτσια σας και περπατήστε πάνω από μαλακό γρασίδι ή άμμο για λίγα λεπτά.

http://mbsbuzz.com/wp-content/uploads/2013/11/Barefoot-in-grass-600x330.png

Τζίντζερ

ØΑναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό τζίντζερ με λίγο ζεστό λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο. Κάντε μασάζ στις κνήμες και τα πόδια με αυτό το μίγμα επί 10-15 λεπτά μία φορά την ημέρα.

ØΕναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε 2-3 φλιτζάνια τσάι τζίντζερ καθημερινά. Μπορείτε ακόμη να μουλιάσετε τα πόδια σε ένα ζεστό τσάι τζίντζερ για να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος  

ØΑκολουθήστε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες για αρκετές ημέρες μέχρις ότου ανακουφισθείτε από τα συμπτώματα  

http://higherperspective.com/wp-content/uploads/2014/10/sri_lanka_ginger.jpghttp://www.renaissanceherbs.com.au/system/0000/0200/09_05_08_436_ginger_Medium_.jpg

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

üΤο σύνδρομο καύσου των ποδιών είναι συχνό στην κλινική πράξη, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, και χαρακτηρίζεται από αίσθημα καύσου και βάρους στα πόδια και τα κάτω άκρα

Αιτιολογία

üΤο BFS δεν έχει ειδική αιτιολογία και μπορεί να παρατηρηθεί είτε ως μεμονωμένο σύμπτωμα, είτε ως μέρος ενός συνόλου συμπτωμάτων συνδεόμενων με πολλές και διάφορες νοσολογικές καταστάσεις.

ü Συνήθως συνδέεται με νευρολογικά ή άλλα ενδογενή νοσήματα ή ανεπάρκεια βιταμινών (ιδιαίτερα βιταμίνης Β και ειδικά παντοθενικού οξέος), αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες, νοσήματα και νοσολογικές καταστάσεις (π.χ. υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.ά.).

üΤο BFSμπορεί ακόμα να κληρονομείται ή οφείλεται σε συμπίεση νεύρων και αποδίδεται σε νευροπάθεια των μικρών ινών. Ο παθογενετικός μηχανισμός αποδίδεται σε αγγειοκινητικές διαταραχές ή μεταβολές του ουδού του πόνου και της θερμοκρασίας των απολήξεων των περιφερικών αισθητικών νεύρων.

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση του BFS ;

üΗ διάγνωση του BFS μπορεί να γίνει με βάση το επισταμένο κλινικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και την λεπτομερή κλινική εξέταση, λαμβάνοντας υπόψη την διατροφική κατάσταση του ασθενούς, ανεπάρκεια βιταμινών και μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός

Είναι δύσκολη η διάγνωση του BFS ;

üΟι ασθενείς με BFS συνήθως παρουσιάζονται ή παραπέμπονται σε γενικούς γιατρούς, Ορθοπεδικούς χειρουργούς, Νευροχειρουργούς, Νευρολόγους , Ρευματολόγους, Αγγειοχειρουργούς και Ποδίατρους

üΣε αντίθεση με τα οδυνηρά υποκειμενικά ενοχλήματα, στο BFSη κλινική εξέταση δεν δείχνει τίποτα το παθολογικό, γι΄αυτό και οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί δεν τους δίνουν και μεγάλη σημασία, γιατί τα θεωρούν περίεργα και άνευ σημασίας ή τα αποδίδουν σε ψυχολογικά αίτια.

üΜερικοί μάλιστα ασθενείς καταλήγουν στο χειρουργικό τραπέζι για υποτιθέμενη ασυμπτωματική και τυχαία σπονδυλική στένωση και συνδεόμενες νευρολογικές διαταραχές.

üΠάντως, επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν σπονδυλική στένωση και ήπιες ηλεκτρομυογραφικές ανωμαλίες, πριν τα συμπτώματα αποδοθούν, «με ελαφριά την καρδιά», σε σπονδυλική στένωση πρέπει να γίνεται προσεκτική εκτίμηση μήπως κρύβουν από κάτω πραγματική ισχιαλγία ή επώδυνη ριζοπάθεια ή άλλες σοβαρές καταστάσεις.

üΑκόμα, εκτός από την διερεύνηση για την ύπαρξη δευτεροπαθούς οργανικού αιτίου, ο ασθενής πρέπει να παραπέμπεται για ψυχιατρική εκτίμηση για το ενδεχόμενο τα συμπτώματά του να οφείλονται σε ψυχοσωματικά νοσήματα

Θεραπεία

üΗ θεραπεία εξαρτάται από το υποκείμενο εκλυτικό αίτιο και περιλαμβάνει ενέσεις βιταμίνης Β, σταθεροποιητικούς παράγοντες των μεμβρανών, αναλγητικά, ΜΣΑΦ και κρυοθεραπεία, όπως και άλλα μέτρα (άνετα υποδήματα, υποστηρίγματα, βαμβακερές κάλτσες, κρύα ποδόλουτρα), κ.λ.π. Χειρουργική επέμβαση σπάνια χρειάζεται.



Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες