Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Σύνδρομο κακοποίησης

Τα βρέφη ή παιδιά που κακοποιούνται μπορεί να θεωρηθούν ότι πάσχουν από ρευματικό νόσημα επειδή αρνούνται να βαδίσουν ή να φορτίσουν τις αρθρώσεις τους ή παρουσιάζουν αρθρικές συλλογές ή δερματικές αλλοιώσεις οι οποίες πιστεύεται ότι είναι αγγειιτιδικής αιτιολογίας. Στα παιδιά, η επανειλημμένη κακοποίηση των χεριών μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των φαλάγγων των δακτύλων οφειλόμενη σε πάχυνση των μαλακών μορίων, η οποία μπορεί να έχει καφεοειδή χροιά και εντοπίζεται πάνω και αμέσως κεντρικότερα από τις ΕΜΦ. Εάν δεν ληφθεί το κατάλληλο ιστορικό, τα παιδιά αυτά μπορεί να θεωρηθούν ότι πάσχουν από πολυαρθρική ΝΙΑ.

Η κακοποίηση πρέπει ακόμα να μπαίνει στη σκέψη σε παιδιά που επισκέπτονται επανειλημμένα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων λόγω ανεξήγητων κακώσεων, ή υποτιθέμενων αυτόματων εκχυμώσεων ή αιμάρθρων χωρίς υποκείμενο αιμορραγικό νόσημα.

Οι κακώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα, εξαρθρήματα και ρήξεις, όπως και συμπίεση των χόνδρων και των επιφυσιακών πλακών με παρεκτοπίσεις θραυσμάτων, πάχυνση του φλοιού και διαταραχές της ανάπτυξης των οστών.

Ακτινολογικά παρατηρείται πάχυνση και σκλήρυνση των φαλάγγων λόγω χρόνιας υπεραιμίας, περιοστίτιδα, οστικές παρασχίδες και σποραδικές επιχείλιες διαβρώσεις, ενώ το μεσάρθριο διάστημα διατηρείται (Jacobs JC, 1982; Goldenstein-Schainberg C et al, 1992). Οι απλές ακτινογραφίες σε άλλες περιοχές μπορεί να αποκαλύψουν πολλαπλά κατάγματα σε διάφορες φάσεις επούλωσης (Schmidtt BD and Krugman RD, 1987). Τα κατάγματα αυτά, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά ακτινολογικά ευρήματα της πάσχουσας περιοχής, θέτουν την υπόνοια του συνδρόμου κακοποίησης. Η απομάκρυνση των εκλυτικών παραγόντων ακολουθείται από πλήρη αποκατάσταση των αλλοιώσεων.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ανεύρεση επιπρόσθετων κλινικών ευρημάτων ενδεικτικών κακώσεων (π.χ. πολλαπλές εκχυμώσεις, αλωπεκία) και με την προσεκτική παρακολούθηση και ψυχιατρική εκτίμηση του παιδιού.

Η διάκριση του συνδρόμου κακοποίησης από την NIA γίνεται από την απουσία περιαρθρικής οστεοπόρωσης και εργαστηριακών ευρημάτων ενδεικτικών φλεγμονώδους αρθροπάθειας και από την ακτινολογική απεικόνιση πολλαπλών καταγμάτων σε διάφορα στάδια επούλωσης. Το τελευταίο εύρημα επιτρέπει την διάκριση του συνδρόμου κακοποίησης από λοιμώξεις, νεοπλάσματα και χρόνιες φλεγμονώδεις αλλοιώσεις (Ellerstein NS and Norris KJ, 1984).

 Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες