Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ρήξη μηνίσκου

Το 5% των κακώσεων του μηνίσκου παρατηρούνται σε άτομα ηλικίας <15 ετών. Η ρήξη του μηνίσκου παρατηρείται συνήθως σε άτομα ασχολούμενα με ανταγωνιστικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, η καλαθόσφαιρα, η πάλη, το σκί, το ράγκμπι και το χόκεϊ. Είναι αποτέλεσμα οξείας κάκωσης ή προοδευτικής εκφύλισης του μηνίσκου λόγω ηλικίας. Επισυμβαίνει συνήθως όταν η αξονική φόρτιση της άρθρωσης μεταδίδεται μέσω κάμψης ή έκτασης και ταυτόχρονα στροφής του γόνατος.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της ρήξης του μηνίσκου είναι πόνος, διαλείπουσα διόγκωση, «κλείδωμα», αστάθεια, χωλότητα και αίσθημα «κλίκ» (Vahvanen V and Aalto K, 1979). Οι νεότεροι ασθενείς συνήθως θυμούνται τον μηχανισμό της κάκωσης και αναφέρουν «ξερό κρότο» στη διάρκειά της.

Ο πόνος είναι οξύς και εντοπίζεται κατά μήκος της αρθρικής γραμμής. Παρουσιάζεται σε δραστηριότητες που απαιτούν βαθιά κάμψη του γόνατος, όπως το ανέβασμα/κατέβασμα σκάλας, το καθισμα οκλαδόν ή στη λεκάνη της τουαλέτας. Ακόμα, μπορεί να παρατηρηθεί στο τρέξιμο και την βάδιση, ιδιαίτερα όταν συμμετέχει και στροφική κίνηση του γόνατος.

Η διόγκωση οφείλεται σε συλλογή υγρού και αναπτύσσεται βαθμιαία σε διάστημα μερικών ημερών. Σε περιπτώσεις περιφερικής ρήξης του μηνίσκου αναπτύσσεται σχεδόν αμέσως, δευτεροπαθώς σε ρήξη συνδεόμενη με αίμαρθρο στο έξω τριτημόριο του μηνίσκου.

«Κλείδωμα» του γόνατος παρουσιάζει το 30% των ασθενών, συνήθως όταν η άρθρωση είναι σε έκταση 20-45ο. Εάν ένα αποκολληθέν τεμάχιο χόνδρου έχει παγιδευθεί μέσα στην άρθρωση, μπορεί να περιορίσει την έκταση του γόνατος. Η αρθρική συλλογή ή προσβολή της αρθρικής κάψας μπορεί επίσης να υποδύεται σημεία «κλειδώματος». Το πλέον αξιόπιστο σημείο αλλοίωσης του μηνίσκου είναι «κλίκ» ή «κροτάλισμα» μετά το «ξεκλείδωμα» της άρθρωσης.

Αίσθημα αδυναμίας του γόνατος, οφειλόμενο σε στιγμιαία ενσφήνωση αποσπασθέντος τμήματος χόνδρου μέσα στην άρθρωση του γόνατος, μπορεί να παρατηρηθεί σε μερικούς ασθενείς.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ :

Ευαισθησία στην αρθρική γραμμή με την ψηλάφηση, λόγω ερεθισμού των στεφανιαίων συνδέσμων. Είναι περισσότερο ενδεικτική ρήξης του μηνίσκου όταν εντοπίζεται στην οπίσθια – έσω πλευρά της άρθρωσης (Fu FH et al, 1994).

Ανταλγικό βάδισμα με εξασθενημένη φάση στάσης και έκταση του γόνατος στη συμπτωματική πλευρά

Υδραρθρος

Ατροφία του τετρακεφάλου, μερικές εβδομάδες μετά την κάκωση

Πόνος ή μηχανικό μπλοκάρισμα κατά την παθητική πλήρη έκταση του γόνατος (Hardin GT et al, 1992).

Θετική δοκιμασία McMurray. Στα παιδιά μπορεί να είναι ψευδώς θετική όταν υπάρχει χαλάρωση των συνδέσμων.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Στα παιδιά, η διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου είναι δύσκολη και πολλές φορές καθυστερεί, γιατί συχνά τα συμπτώματα είναι ήπια και μη ειδικά και το ιστορικό ασαφές, αποπροσανατολίζοντας την διάγνωση.

Οι απλές ακτινογραφίες είναι αρνητικές. Η αναρρόφηση αίματος με αρθροπαρακέντηση μετά από κάκωση είναι ενδεικτική ρήξης του μηνίσκου, αν και συνηθέστερα αίτια αιμάρθρου είναι μικρό οστεοχόνδρινο κάταγμα το οποίο είναι αόρατο στις απλές ακτινογραφίες.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και, σε αμφίβολες περιπτώσεις, με την MRI (Fu FH et al, 1994).

ΔιαφορικΗ διΑγνωση :

Δισκοειδής μηνίσκος. Μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα ρήξης ή, σπάνια, σύγ-καμψη, εντοπισμένη ευαισθησία και ύδραρθρο, υποδυόμενος χρόνια αρθρίτιδα. Το αρθρικό υγρό είναι φυσιολογικό, αν και μπορεί να υπάρχει ιστολογικά φλεγμονώδης υμενίτιδα, δυσδιάκριτη από NIA (Rush PJ et al, 1986).

Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα

Επιγονατιδομηριαίος πόνος 

Κατάγματα

Οστεοχόνδρινες αλλοιώσεις

Οστεοαρθρίτιδα

Ογκοι

Ρήξη έσω ή έξω πλάγιου και πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου

Σύνδρομο λιπώδους σώματος

Σύνδρομο υμενικής πτυχής

Τενοντίτιδα ιγνυακού μυός 

Ελεύθερα σώματα

Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες. Η ρήξη του έσω ή έξω μηνίσκου, επειδή προκαλεί υποτροπιάζοντα πόνο και διόγκωση του γόνατος, μπορεί να αποδοθεί σε μονοαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα.  Η διάκρισή του από την NIA γίνεται από την απουσία πρωινής δυσκαμψίας, την εντόπιση της φλεγμονής στην έσω ή έξω επιφάνεια του γόνατος κλινικά, ακτινολογικά και σπινθηρογραφικά, και με την MRI με ταυτόχρονη έγχυση σκιεράς ουσίας ή με την αρθροσκόπηση.

 Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες