Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ρευματική πολυμυαλγία

 ΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΥΜΥΑΛΓΙΑ (Polymyalgia rheumatica)

Τι είναι η ρευματική πολυμυαλγία ;

Σύμφωνα με τον καθιερωμένο επιστημονικό ορισμό, η ρευματική πολυμυαλγία είναι ένα «φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα χαρακτηριζόμενο κλινικά από πόνους και πρωϊνή δυσκαμψία στους ώμους, πυελική ζώνη και αυχένα. Μπορεί να συνδέεται με γιγαντοκυτταρική (κροταφική) αρτηρίτιδα και οι 2 αυτές καταστάσεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εκδηλώσεις μιας κοινής νοσογόνου διαδικασίας».

Χαρακτηριστικά ρευματικής πολυμυαλγίας

 • Είναι νόσος σχεδόν αποκλειστικά των ενηλίκων (μετά το 50ό έτος της ηλικίας)
 • Προσβάλλονται συχνότερα οι γυναίκες
 • Μπορεί να παρατηρηθεί στα μέλη της ίδιας οικογένειας
 • Παρατηρείται στο 50% των ασθενών με κροταφική αρτηρίτιδα

Πως εκδηλώνεται η ρευματική πολυμυαλγία ;

Η ρευματική πολυμυαλγία χαρακτηρίζεται από πόνους, ευαισθησία και δυσκαμψία στους ώμους, τον αυχένα, την πυελική ζώνη (γλουτούς, μηρούς) και τον κορμό, σε άτομα ηλικίας > 50 ετών.

Οι άρρωστοι, εάν έχουν ήδη συμπτώματα από άλλες παθήσεις της περιοχής των ώμων (π.χ. περιαρθρίτιδα), του αυχένα (π.χ. κήλη δίσκου) ή της πυέλου (π.χ. θυλακίτιδα μείζονα τροχαντήρα) βιώνουν τα συμπτώματα αυτά «ως κεραυνός εν αιθρία» από την μια ημέρα στην άλλη και αναζητούν έντρομοι ιατρική βοήθεια. 

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Polymyalgia-rheumatica-01.gif

Δυσκαμψία

Είναι πρωϊνή (όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα) και διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά και συχνά περισσότερο

Η δυσκαμψία των ώμων και των ισχίων μπορεί να δυσκολεύει το ντύσιμο, π.χ. οι ασθενείς δυσκολεύονται να κουμπώσουν τον στηθόδεσμο πίσω από την πλάτη τους, να φορέσουν ένα πουκάμισο ή σακάκι ή να τραβήξουν τις κάλτσες τους.

Μερικές φορές είναι τόσο σοβαρή, ώστε ο άρρωστος δεν μπορεί να γυρίσει στο κρεβάτι του το βράδυ ή να σηκωθεί απ’ αυτό μετά το πρωϊνό ξύπνημα

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Polymyalgia-rheumatica-02.gif

Μυική ευαισθησία

Μολονότι η νόσος χαρακτηρίζεται ως «πολυμυαλγία», η μυική ευαισθησία δεν είναι κυρίαρχη εκδήλωσή της και η ευαισθησία στην περιοχή των ώμων οφείλεται μάλλον σε φλεγμονή του υμένα, των θυλάκων, των τενόντων και των ενθέσεων και όχι σε προσβολή των μυών.

Αλλα συμπτώματα

 • Αρθρίτιδα
 • Οίδημα των χεριών και τενοντοελυτρίτιδα, που μπορεί να είναι και η πρώτη εκδήλωση της νόσου.
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (λόγω της τενοντοελυτρίτιδας)
 • Συστηματικά σημεία και συμπτώματα (κακουχία, κόπωση, κατάθλιψη, ανορεξία, απώλεια βάρους, χαμηλός πυρετός).
 • Υποκειμενική μυική αδυναμία

Εργαστηριακά ευρήματα

Η αύξηση της ΤΚΕ είναι χαρακτηριστικό εύρημα της ρευματικής πολυμυαλγίας (αλλά και της κροταφικής αρτηρίτιδας).

Μερικές φορές είναι εντυπωσιακά αυξημένη (πάνω από 100 mm/h, τριψήφια, όπως λέμε), ενώ άλλοτε δεν ξεπερνάει τα 40 mm/h. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τόσο η ΤΚΕ, όσο και η CRP, είναι σε φυσιολογικά όρια σε αρρώστους με ρευματική πολυμυαλγία.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Οι άνθρωποι που έχουν έντονους πόνους και ευαισθησία στους μυς και αυξημένη ΤΚΕ (ιδιαίτερα τριψήφια) σχεδόν πάντα αποδεικνύεται ότι πάσχουν από ρευματική πολυμυαλγία ή και κροταφική αρτηρίτιδα.

Δεν είναι ανάγκη να είναι αυξημένη η ΤΚΕ για να έχει ένας άνθρωπος  ρευματική πολυμυαλγία. Μπορεί ωραιότατα οι δείκτες οξείας φάσης να είναι φυσιολογικοί και ο ασθενής μας να έχει καραμπινάτη ρευματική πολυμυαλγία.

Άλλα, μη ειδικά, εργαστηριακά ευρήματα : 

 • Νορμόχρωμη αναιμία
 • Αρνητικά ΑΝΑ, Ratest και αντι-CCP αντισώματα

Φαίνεται στις απλές ακτινογραφίες η ρευματική πολυμυαλγία ; 

Η ρευματική πολυμυαλγία δεν φαίνεται στις απλές ακτινογραφίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Επομένως, δεν χρειάζεται να τις κάνουμε, εκτός εάν θέλουμε να αποκλείσουμε κάποιες άλλες παθήσεις.

Εάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την διάγνωση (ή να αποκλείσουμε κάποια άλλα νοσήματα) καλύτερο είναι να κάνουμε μια μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα στις αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Οι απεικονιστικές αυτές μέθοδοι δείχνουν υμενίτιδα, θυλακίτιδες, τενοντίτιδες, τενοντοελυτρίτιδες, ενθεσοπάθεια και γενικά φλεγμονές μαλακών μορίων και αρθρώσεων, πλην των μυών. Δηλ. στην ρευματική πολυμυαλγία δεν πάσχουν οι μύες (αφού δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα), αλλά οι τένοντες, αρθρώσεις, θύλακοι και ενθέσεις.

Τα ευρήματα όμως αυτά δεν είναι ειδικά, αφού, όπως είναι γνωστό, παρατηρούνται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα ρευματικά νοσήματα και περιοχικά σύνδρομα (θυλακίτιδες, τενοντίτιδες).

Είναι δύσκολη η διάγνωση της ρευματικής πολυμυαλγίας ;

Το εντυπωσιακό αυτό νόσημα, η ρευματική πολυμυαλγία, ενώ συνήθως έχει κραυγαλέα συμπτώματα και «φωνάζει» από μακριά, συχνά παραβλέπεται ή αποδίδεται σε άλλες, σχετικές ή άσχετες, παθήσεις, συνήθως ρευματοειδή αρθρίτιδα, τοπικά περιοχικά σύνδρομα (π.χ. δισκοπάθεια του αυχένα, περιαρθρίτιδα του ώμου), ψυχολογικά προβλήματα, έλλειψη σεξ, κ.λ.π.

Γι΄αυτό και συχνά ο ταλαίπωρος αυτός ασθενής περιφέρεται από τον ένα γιατρό στον άλλο, για να φθάσει στα χέρια του Ρευματολόγου μετά από άσκοπη, πολύχρονη περιπλάνηση σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Πότε είναι δύσκολη η διάγνωση της ρευματικής πολυμυαλγίας ;

 • Όταν παρουσιασθεί πριν από το 50ό έτος της ηλικίας
 • Όταν τα συμπτώματα και κλινικά ευρήματα είναι ετερόπλευρα και ασύμμετρα
 •  Όταν επιπροστίθεται σε προϋπάρχοντα περιοχικά σύνδρομα (περιαρθρίτιδα, θυλακίτιδες, σπασμός αυχενικών μυών από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, κ.λ.π.)
 • Οταν οι δείκτες οξείας φάσης (ΤΚΕ, CRP) είναι φυσιολογικοί

Διαφορική διάγνωση

Για τον Ρευματολόγο, η διάγνωση της ρευματικής πολυμυαλγίας είναι σχετικά εύκολη, αν και μερικές φορές η όλη κλινική εικόνα δεν διαφέρει από οροαρνητική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αλλα νοσήματα που πρέπει να ξεχωρίσουμε από την ρευματική πολυμυαλγία είναι :

1.   Το σύνδρομο RS3PE (Remitting  Seronegative  Symmetrical  Synovitiswith  Pitting Edema), γνωστό και ως σύνδρομο οιδηματώδους χεριού (puffy  edematoushand syndrome) ή διόγκωση του περιφερικού χεριού με στικτό οίδημα (distal extremity swelling with pitting edema)

2.  Τοπικά πολυεστιακά μυοσκελετικά νοσήματα (περιοχικά σύνδρομα), π.χ. θυλακίτιδες, τενοντίτιδες ώμου (χωρίς ρευματική πολυμυαλγία), δισκοπάθεια ΑΜΣΣ, οστεοαρθρίτιδα ώμου – ισχίων, κ.λ.π.

3.   Ινομυαλγία

4.   Παρανεοπλασματικά σύνδρομα

5.   Ιογενής πολυμυαλγία

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Εχουν συμπτώματα κροταφικής αρτηρίτιδας οι ασθενείς με «καθαρά» ρευματική πολυμυαλγία ;

Οι ασθενείς με κλινικά «καθαρά» ρευματική πολυμυαλγία δεν έχουν κλασικά ευρήματα κροταφικής αρτηρίτιδας, δηλ. ευαισθησία της κροταφικής αρτηρίας, κεφαλαλγίες, πόνο στη γνάθο, οπτικές διαταραχές και άλλες ενδείξεις ισχαιμίας, όπως χωλότητα των άνω άκρων.

Χρειάζεται βιοψία κροταφικής αρτηρίας σε ασθενείς με ρευματική πολυμυαλγία χωρίς ενδείξεις κροταφικής αρτηρίτιδας ;

Εάν δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα κροταφικής αρτηρίτιδας βιοψία της κροταφικής αρτηρίας δεν συνιστάται, δοθέντος ότι σπάνια αποδεικνύεται θετική.

Τι πρέπει να προσέχουμε σε κάθε επίσκεψη του ασθενούς με ρευματική πολυμυαλγία στη διάρκεια της παρακολούθησης ;

Στην διάρκεια της παρακολούθησης του ασθενούς με ρευματική πολυμυαλγία πρέπει να διερευνούμε κατά πόσον ο ασθενής έχει συμπτώματα ή φυσικά ευρήματα ενδεικτικά κροταφικής αρτηρίτιδας.

Εάν ο ασθενής εμφανίσει κλινικές ενδείξεις κροταφικής αρτηρίτιδας στη διάρκεια της παρακολούθησης πρέπει να υποβάλλεται σε βιοψία της κροταφικής αρτηρίας, ακόμα και αν θεραπεύεται με γλυκοκορτικοειδή. Το αποτέλεσμα της βιοψίας της κροταφικής αρτηρίας δεν φαίνεται να επηρεάζεται από προηγηθείσα θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή.

Η βιοψία μπορεί να αποδειχθεί αρνητική εάν έχουν προσβληθεί μεγάλες αρτηρίες, οπότε, στην περίπτωση αυτή, η διάγνωση μπορεί να χρειασθεί αγγειακή απεικόνιση.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η ρευματική πολυμυαλγία είναι νόσημα σπάνιο και γνωστό μόνο στους ρευματολόγους. Είναι ένα από τα βασικά νοσήματα που δικαιολογούν την ύπαρξή τους, γι΄αυτό και αυτοί χαίρονται όταν την ανακαλύπτουν και βάζουν την διάγνωσή της, εκεί όπου οι άλλοι (κυρίως οι Ορθοπεδικοί) έχουν αποτύχει.

Μόνον αυτοί μπορούν να το ξεχωρίσουν από άλλα ρευματικά και μη νοσήματα που μπορεί να παρουσιάζονται με παρόμοιες εκδηλώσεις. Είναι μάλιστα τόσο ευαισθητοποιημένοι και εξοικειωμένοι με το νόσημα αυτό, ώστε μπορούν να το υποπτευθούν (θάλεγα να βάλουν και την διάγνωσή του, αλλά θα μου πείτε ότι υπερβάλλω) ακόμα και τηλεφωνικά, αν τους περιγράψετε τα τυπικά συμπτώματά του.

Το ίδιο συμβαίνει και με την κροταφική αρτηρίτιδα, με την οποία είναι «πρώτα ξαδέρφια», γιατί η ρευματική πολυμυαλγία, όπως είναι γνωστό (τρόπος του λέγειν), μπορεί να συνυπάρχει με κροταφική αρτηρίτιδα ή και το αντίστροφο. Γι΄αυτό, και αν έχετε κάποια ή όλα τα συμπτώματα που σας ανέφερα και δεν έχετε βρεί λύση στο πρόβλημα, τρέξτε στον Ρευματολόγο. Είναι ο άνθρωπος που θα σας σώσει.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες