Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ενημερωτικές εκπομπές

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Μύθοι και Αλήθειες
See video
Βότανα - Φυσικές ουσίες
See video
Τι είναι ο Ρευματολόγος
See video
Πόνοι στις αρθρώσεις
See video
Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα
See video
Έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα;
See video
Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθροπάθεια
See video

Rehmannia glutinosa

REHMANNIA GLUTINOSA

Ιδιότητες

Η Rehmannia glutinosa είναι ένα από τα 50 βασικά βότανα που χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, όπου αποκαλείται και Sheng Dihuang και χρησιμοποιείται ως τονωτικό του αίματος και των επινεφριδίων και πιστεύεται ότι γεφυρώνει την ισορροπία σε επιθετικές αυτοάνοσες καταστάσεις.

Χαρακτηριστικά φυτού

Η Rehmannia glutinosa είναι ένα φυτό ιθαγενές στην Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Rehmannia.JPG/240px-Rehmannia.JPG http://farm3.staticflickr.com/2101/2647585412_fc553d5553_z.jpg

Συστατικά εκχυλίσματος ρίζας Rehmannia glutinosa

 • Λιπαρά οξέα
 • Παλμιτικό οξύ
 • β-σιτοστερόλη 
 • Δοκοστερόλη (daucosterol)
 • Θειική κυκλική σερεβροσίδη (sulfur cyclic cerebroside)
 • Δαμελιττοσίδη (dammelittoside)
 • Μελιττοσίδη 
 • Ρεμαγκλιτίνη 
 • α-γαλακτοσιδάση 
 • β-γαλακτοσιδάση 
 • Ρεμαπικροσίδη (rehmapicroside)
 • Νορκαροτενοειδή 
 • 2-φορμυλ-5-υδροξυλ-μεθυλφουράνη
 • Ιριδοειδή ρεμαγκλουτίνη
 • Ιριδοειδείς γλυκοσίδες
 • Φαινυλαιθυλ αλκοολ-γλυκοσίδες 

Τρόπος δράσης

Η Rehmannia glutinosa έχει τόσο ανοσοενισχυτικές, όσο και ανοσοκατασταλτικές δράσεις [Zhang R et al, 2008]. Λόγω της διπλής αυτής δράσης υπερέχει των παραδοσιακών DMARD, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας συχνά την επιρρέπειά του σε ευκαιριακές λοιμώξεις [Borchers AT et al, 2004; Roberts L and McColl GJ, 2004].

Η Rehmannia glutinosa περιέχει μερικά συστατικά τα οποία μπορεί να ευθύνονται για την δράση της ως τονωτικό των επινεφριδίων και για τις ανοσοτροποποιητικές και αντιφλεγμονώδεις της δράσεις [Li X et al, 2011; Lee SY et al, 2011].

Η Rehmannia glutinosa καταστέλλει επίσης τις αλλεργικές αντιδράσεις, μειώνοντας την απελευθέρωση της ισταμίνης της οφειλόμενης στη δράση του TNF-α στα μαστοκύτταρα [Kim H et al, 1998]. Φαίνεται ακόμα ότι εκκαθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες, in vitro [Yu H et al, 2008].

Το RenShenYang-RongTang είναι ένα σκεύασματα το οποίο περιέχει Ginseng, Rehmannia, dongquai, atractylodes, hoelen, astragalus, licorice, cinnamon, schizandra, citrus και polygala. Σε ποντικούς, το σκεύασμα αυτό ρυθμίζει την διαταραχή της ισορροπίας των Th1 και Th2 κυττάρων, η οποία συχνά απαντάται στα αυτοάνοσα νοσήματα [Nakada T et al, 2002].

Θεραπευτικές χρήσεις

Παραδοσιακά, η ρίζα της Rehmannia glutinosa χρησιμοποιείται για αναπλήρωση της ζωτικότητας, την βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος, των νεφρών και της καρδιάς και την θεραπεία πολλών και διαφόρων καταστάσεων, όπως ο διαβήτης, η αναιμία και τα ουρολογικά προβλήματα. Ακόμα, το βότανο αυτό περιλαμβάνεται στα αφροδισιακά προϊόντα και χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική για την θεραπεία του ιλίγγου και της βαρηκοϊας.

Νεφροπροστατευτική δράση

Σε αρουραίους με νεφρική ανεπάρκεια, η Rehmannia glutinosa μειώνει τα επίπεδα της κρεατινίνης του ορού, την νεφρική απέκκρισητων λευκωμάτων και την σπειραματοσκλήρυνση και αναστέλλει την έκφραση της αγγειοτενσίνης ΙΙ, του υποδοχέα ΑΤ(1), του TGF-beta1 και του κολλαγόνου τύπου IV [Lee BC et al, 2009].

Η νεφροπροστατευτική δράση της Rehmannia glutinosa μπορεί να επάγεται μέσω καταστολής της έκφρασης της αγγειοτενσίνης ΙΙ και του υποδοχέα ΑΤ(1) και ρύθμισης της έκφρασης του TGF-beta1 και του κολλαγόνου τύπου IV

Υπογλυκαιμική δράση

Σε διαβητικούς (αλλά και σε μη διαβητικούς) αρουραίους έχει σημαντική υπογλυκαιμική δράση [Zhang R et al, 2004] και μειώνει τα επίπεδα της CRP στον ορό [Waisundara VY et al, 2008].

Αντι-οστεοπορωτική δράση

Η Rehmannia glutinosa προλαβαίνει την οστική απώλεια σε ωοθηκεκτομηθέντες αρουραίους [Lim DW and Kim YT, 2013].Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες