Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ραιβόκρανο

Το ραιβόκρανο μπορεί να συνοδεύει την ΝΙΑ ή είναι αποτέλεσμα νευρολογικής ανωμαλίας ή ιδιοπαθούς βράχυνσης του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός. Στη ΝΙΑ, μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου (Robinson MJ and Bartlett, J, 1974; Uziel Y et al, 1998), οφειλόμενο σε ετερόπλευρη προσβολή των αποφυσιακών αρθρώσεων της ΑΜΣΣ και υπεξάρθρημα Α2Α3 ή προσβολή της ατλαντοαξονικής άρθρωσης. Πάντως, ραιβόκρανο μπορεί να προκαλέσουν και άλλες νοσολογικές καταστάσεις, από τις οποίες η NIA πρέπει να διαχωρίζεται

Λοιμώξεις : Οξύ, παροδικό, ραιβόκρανο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάκωσης ή διόγκωσης λεμφαδένων συνδεόμενης με λοιμώξεις του φάρυγγα ή συνοδεύει λοιμώξεις του φάρυγγα.

Φάρμακα : Στα μεγαλύτερα παιδιά, η φαινοθειαζίνη, η αλοπεριδόλη και η μεθο-δοπραμίδη μπορεί να προκαλέσουν σπασμό του στερνοκλειδομαστοειδούς και ραιβόκρανο (Boltshauser E, 1976).

Ψυχογενές ραιβόκρανο : Πρέπει να διαχωρίζεται από το οφειλόμενο σε κάκωση ή νοσολογικές καταστάσεις.

Νεανική ασβέστωση μεσοσπονδυλίου δίσκου : Παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και συνήθως στο Α6-Α7 μεσοσπονδύλιο διάστημα. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να ανακαλυφθεί σε τυχαίο ακτινολογικό έλεγχο (Hormann D, 1984) σε πολλαπλούς μεσοσπονδυλίους δίσκους συνήθως της ΘΜΣΣ όταν συνυ-πάρχει προσβολή ενός ή περισσότερων δίσκων της ΑΜΣΣ. Συνήθως όμως προκαλεί αυχεναλγία, περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα λόγω μυϊκού σπασμού και ραιβόκρανο (Causey AL et al, 1996) και, σε μερικές περιπτώσεις, πυρετό και λευκοκυττάρωση. Η απλή ακτινογραφία είναι διαγνωστική.

Καλόηθες παροξυσμικό ραιβόκρανο : Παρατηρείται κυρίως σε βρέφη. Είναι περιοδικό και συχνά συνδυάζεται με εμέτους, αταξία, ωχρότητα, καρηβαρία και ευερεθιστότητα, αλλά γενικά υποχωρεί αυτόματα κατά το 2ο-3ο έτος της ηλικίας.

Τα επεισόδια του ραιβόκρανου συνήθως εναλλάσσονται από την μία πλευρά στην άλλη (Hanukoglu A et al, 1984). Οι προσβολές διαρκούν ώρες έως ημέρες χωρίς να αφήσουν υπολείμματα στα μεσοδιαστήματα.

Νεοπλάσματα : Ένα παιδί με οστεοειδές οστέωμα του άτλαντα είχε πόνο στον αυχένα, περιορισμό της κινητικότητας σε συνδυασμό με ραιβόκρανο και διάχυτη ευαισθησία με την ψηλάφηση στο ανώτερο τμήμα της ΑΜΣΣ (Jones DA, 1987).

 Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες