Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Πυκνωτική οστεΐτιδα λαγονίου

 ΠΥΚΝΩΤΙΚΗ ΟΣΤΕΊΤΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΓΟΝΙΟΥ : Πρόβατο με δορά λύκου…

Η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου (osteitis condensans ilii) είναι μια ασυνήθιστη, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα, πάθηση των οστών. Δεν θα την αποκαλούσα ακριβώς «πάθηση», αφού στην ουσία δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ή αναπηρία και συχνά εξαφανίζεται από μόνη της, χωρίς καμμιά θεραπεία.

Τι είναι η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου ;

Σύμφωνα με την βαρύγδουπη αυτή επιστημονική ονομασία, «η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου χαρακτηρίζεται από καλοήθη σκλήρυνση της λαγόνιας πλευράς των ιερολαγονίων, συνήθως συμμετρική και σπάνια ετερόπλευρη, η οποία ανακαλύπτεται τυχαία στην απλή ακτινογραφία λεκάνης – ισχίων». Στην ουσία δηλ. πρόκειται για μια πύκνωση του οστού στην περιοχή της λεκάνης, κοντά στις ιερολαγόνιες.

Το ενδιαφέρον για μας είναι ότι «ευτυχώς» δεν είναι πολύ γνωστή στους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, γι΄αυτό και συνήθως παραπέμπεται από τους μη ρευματολόγους γιατρούς με το ερώτημα εάν είναι ιερολαγονίτιδα, φλεγμονή δηλ. των ιερολαγονίων που απαντάται στις οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες (όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα), ή κάποια άλλη πάθηση των οστών.

Συχνά – πυκνά ο άνθρωπος που την έχει κουβαλάει την διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, καμμιά φορά ακόμα και από "ειδικούς". Ενα άλλο ενδιαφέρον είναι ότι δεν αναγνωρίζεται ακόμα και από τους Ακτινολόγους, που είναι περισσότερο «ειδικοί» στην ερμηνεία των απλών ακτινογραφιών.

Ποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου ;

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου παρατηρείται κυρίως σε πολύτοκες γυναίκες, σε γυναίκες δηλ. που έχουν κάνει πολλά παιδιά, όχι βέβαια πάντοτε. Πολύ λιγότερο συχνά (σε αναλογία 9/1) παρατηρείται και στους άνδρες.

Κάνει συμπτώματα η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου ;

Αν και γενικά πιστεύεται ότι η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου δεν προκαλεί συμπτώματα, ότι είναι δηλ. απλώς ένα «αθώο» ακτινολογικό εύρημα, στο 30% των περιπτώσεων μπορεί να προκαλέσει πόνο στην οσφύ, είναι δηλ. ένα από τα αίτια χαμηλής οσφυαλγίας.  

Ο πόνος έχει τους εξής χαρακτήρες :

  • Είναι βύθιος και εντοπίζεται στην μία ή την άλλη πλευρά της μέσης γραμμής και, σε μερικές περιπτώσεις, ακτινοβολεί στον γλουτό.
  • Δεν επιδεινώνεται με τον βήχα, το φτάρνισμα ή το «σφίξιμο» κατά την αφόδευση, αλλά χειροτερεύει στη διάρκεια της εμμηνορυσίας.
  •  Όχι σπάνια, παρουσιάζεται στη διάρκεια της κύησης ή στη μεταγεννητική περίοδο.
  • Τα επεισόδια του πόνου μπορεί να διαρκούν εβδομάδες έως μήνες.

Πυκνωτική οστεϊτιδα λαγονίου : Προκαλεί και αυτή οσφυαλγία...

Πρωινή δυσκαμψία είναι συνήθως ήπια και διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα. Ακόμα, μπορεί να υπάρχει περιορισμός της κινητικότητας και πολυαρθραλγίες, αν και γενικά φλεγμονώδεις αρθρικές εκδηλώσεις απουσιάζουν.

Μερικοί ασθενείς παραπονούνται για ινοσιτικά συμπτώματα χαρακτηριζόμενα από διάχυτους μυοσκελετικούς νυγμούς, και εντοπισμένη σημειακή ευαισθησία

Τι δείχνει η κλινική εξέταση ;

Η κλινική εξέταση μπορεί να δείξει ευαισθησία με την επίκρουση και πόνο με την κίνηση της προσκείμενης ιερολαγόνιας και μικρό περιορισμό της κινητικότητας. Η λοιπή φυσική εξέταση δεν δείχνει τίποτα το παθολογικό.

Πως φαίνεται στην απλή ακτινογραφία η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου ;

Ακτινολογικά η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου απεικονίζεται ως τριγωνική σκληρυντική περιοχή στο κάτω τμήμα της λαγόνιας πλευράς της ιερολαγόνιας άρθρωσης. Είναι τυπικά αμφοτερόπλευρη και συμμετρική και συνδέεται με καλώς αφορισμένα αρθρικά χείλη και φυσιολογικό μεσάρθριο διάστημα.

Εάν υπάρχει αμφιβολία, οι λοξές απλές ακτινογραφίες των ιερολαγονίων αναδεικνύουν την ακεραιότητα της άρθρωσης και την οστική σκλήρυνση μόνο στη λαγόνια πλευρά. Οι ακτινολογικές αυτές αλλοιώσεις μπορεί να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου.

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/Osteitis-condensans-iliii.gif

Πυκνωτική οστεΐτιδα λαγονίου

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/Ankylosing-spondylitis.gif

Ιερολαγονίτιδα σε ασθενή με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Δίνει εργαστηριακά ευρήματα η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου ;

Οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν δείχνουν τίποτα το παθολογικό .

Πως γίνεται η διάγνωση της πυκνωτικής οστεΐτιδας του λαγονίου ;

Η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου ανακαλύπτεται συνήθως επ΄ ευκαιρία των απεικονιστικών μεθόδων (όπως π.χ. η απλή ακτινογραφία) που γίνονται σε ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία ή πόνο στο γλουτό.

Η διάγνωσή της βασίζεται στην παρουσία των ακτινολογικών αλλοιώσεων στην λαγόνια πλευρά της ιερολαγόνιας άρθρωσης και την απουσία ευρημάτων συμβατών με σπονδυλίτιδα.

Σε τι διαφέρει η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου από την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ;

Οι ασθενείς με σπονδυλαρθροπάθεια έχουν περισσότερο επίμονη οσφυαλγία συνδεόμενη με μεγαλύτερη δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας.

Ακτινολογικά, οι σπονδυλαρθροπάθειες χαρακτηρίζονται από διαβρώσεις και στις 2 πλευρές των ιερολαγονίων αρθρώσεων, ενώ στην πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου τα χείλη των ιερολαγονίων είναι άθικτα και το μεσάρθριο διάστημα διατηρείται.

Η αξονική/μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση της σκλήρυνσης με ανωμαλίες του μεσάρθριου διαστήματος από την οστική σκλήρυνση μόνη της.

Πυκνωτική οστεϊτιδα λαγονίου (MRI)

Υπάρχει «θεραπεία» για την πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου ;

Οι περισσότεροι συμπτωματικοί ασθενείς βελτιώνονται όταν κοιμούνται σε σκληρό στρώμα, βάζουν ξερές ή υγρές ζεστές κομπρέσσες στην περιοχή του πόνου και με ασκήσεις. ΜΣΑΦ σπάνια χρειάζονται.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου ;

Η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου έχει καλή πρόγνωση. Δεν προκαλεί αναπηρία και οι ασθενείς είναι ικανοί να συνεχίσουν την εργασία τους ακόμα και αν έχουν συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις οι ακτινολογικές αλλοιώσεις εξαφανίζονται. Η οσφυαλγία μπορεί να επιμένει επί μήνες, αλλά δεν περιορίζει την κινητικότητα της οσφυιοιερής μοίρας της ΣΣ και ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Παρ΄ό,τι πιστεύεται, η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου δεν είναι μόνο ακτινολογικό εύρημα, αλλά και ένα από τα αίτια χαμηλής οσφυαλγίας. Γι΄αυτό και σ΄έναν άνθρωπο που παραπονιέται για πόνο στη μέση του καλό είναι, πριν αποδώσουμε τον πόνο σε «δισκοπάθεια», να κάνουμε μιαν απλή ακτινογραφία λεκάνης – ισχίων (ή ειδικά των ιερολαγονίων).

Η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου είναι καλοήθης κατάσταση και δεν φαίνεται να έχει καμμιά σχέση με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή άλλες οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες. Ακόμα, έχει το αξιοπερίεργο ιδίωμα ότι συχνά, με το πέρασμα του χρόνου, εξαφανίζεται από τις ακτινογραφίες, δηλ. "αυτοθεραπεύεται".  

Για τους λόγους αυτούς θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς σαν «πρόβατο με δορά λύκου», αφού μοιάζει πολύ ακτινολογικά με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (λύκος), η οποία είναι σοβαρή, αναπηρική πάθηση, ενώ (η πυκνωτική οστεΐτιδα του λαγονίου) στην ουσία είναι καλοήθης κατάσταση (πρόβατο).

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Sheep-and-wolf.gif

Επειδή είναι σπάνια και συνήθως δεν αναγνωρίζεται από τους περισσότερους γιατρούς ή αποδίδεται σε αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, μας φέρνει αυθόρμητα, εμάς τους Ρευματολόγους, ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη όταν την συναντάμε, γιατί είναι μία από τις λίγες "ρευματικές" παθήσεις που δικαιώνουν την ύπαρξή μας και μπορούμε με σιγουριά να βάλουμε την "σφραγίδα" της. Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες