Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ενημερωτικές εκπομπές

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Μύθοι και Αλήθειες
See video
Βότανα - Φυσικές ουσίες
See video
Τι είναι ο Ρευματολόγος
See video
Πόνοι στις αρθρώσεις
See video
Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα
See video
Έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα;
See video
Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθροπάθεια
See video

Punica granatum

PUNICA GRANATUM  (pomegranate, ρόδι)

Οικογένεια : Punicaceae

Ιδιότητες

Η Punica granatum θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο καρπός της (Pomegranate; PF) έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες για να προσφέρει υγιεινά οφέλη σε πολλές καλλιέργειες.

Χαρακτηριστικά φυτού

Η Punica granatum είναι φυτό ιθαγενές της ημιτροπικής Ασίας, αλλά  και καλλιεργείται στο Αφγανιστάν, την Ινδία, Κίνα, Ρωσσία, Ιαπωνία και τις ΗΠΑ [Palaniswamy R, 2003].

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQpz8zwkqY0JzLP33K9owjmwJhQbLQRJlXAleBMx9Apdk76waYIjw http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Melagrane_%28Punica_granatum%29.jpg

Συστατικά Punica granatum

Η Punica granatum αποτελείται κατά 80% από χυμό και 20%, από σπόρους [Singh RP et al, 2002b], και είναι πλούσιο σε 2 τύπους πολυφαινολικών ουσιών :

 • Ανθοκυανίνες (anthocyanins) (δελφινιδίνη, κυανιδίνη, πελαργονιδίνη) και
 • Υδρολυμένες ταννίνες (πουνικαλίνη, πεντουνκουλαγίνη, πουνικαλαγίνη και εστέρες του γαλλαγικού και ελλαγικού οξέος της γλυκόζης)

Τα συστατικά αυτά αποτελούν το 92% των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων ολόκληρου του καρπού [Singh RP et al, 2002b].

Που χρησιμοποιούνται τα προϊόντα του ροδιού  

 • Αισθητικοί λόγοι [MoayadiA, 2004]
 • AIDS [Lee J and Watson RR, 1998]
 • Αλλεργικά συμπτώματα [Watanabe K and Hatakoshi M, 2002]
 • Καρδιαγγειακά συμβάματα [Aviram M and Dornfeld L, 2003]
 • Καρκίνος [Kim ND et al, 2002]
 • Οφθαλμικές παθήσεις (αλοιφή) [Bruijn CD et al, 2003]
 • Στοματική υγιεινή [Kim MM and Kim S, 2002]

Δράσεις εκχυλίσματος καρπού του ροδιού (PFE)

 • Καταστέλλει την δραστηριότητα της COX-2 και την επαγόμενη από την IL-1β PGE2, όπως και την παραγωγή ΝΟ σε οστεοαρθρικά χονδροκύτταρα [Shukla M et al, 2008a].
 • Καθυστερεί την έναρξη και μειώνει την συχνότητα της αρθρίτιδας της επαγόμενης από κολλαγόνο, σε ποντικούς. Η ιστοπαθολογική εξέταση στους ποντικούς αυτούς έχει δείξει μείωση της διήθησης των οστεοαρθρικών αρθρώσεων από φλεγμονώδη κύτταρα και ελάττωση της καταστροφής των οστών και του χόνδρου με την πτώση των επιπέδων της IL-6 [Shukla M et al, 2008b]
 • Αναστέλλει την επαγόμενη από την IL-1β έκφραση του MMP-1, του MMP-3 και του MMP-13 mRNA και των πρωτεϊνών σε οστεοαρθριτικά χονδροκύτταρα [Ahmed S et al, 2005].
 • Αναστέλλει την επαγόμενη από την IL-1β ενεργοποίηση του MKK3 και του ισότυπου p38α-MAPK όπως και την συνδεόμενη με το DNAδραστηριότητα του runt - σχετιζόμενου μεταγραφικού παράγοντα 2 σε ανθρώπινα χονδροκύτταρα [Rasheed Z et al, 2010].

Δράσεις ανθοκυανινών

Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι αυτές που δίνουν στον χυμό του ροδιού το λαμπρό του χρώμα και έχουν τις εξής δράσεις :

1.   Mειώνουν σημαντικά την μηλονοδιαλδεΰδη, τα επίπεδα των υδροξυπεροξειδίων και την υπεροξείδωση των λιπιδίων, και

2.   Αυξάνουν την δραστηριότητα της καταλάσης, της δισμουτάσης του υπεροξειδίου, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης και της ρεδουκτάσης της γλουταθειόνης

στο ήπαρ [Gil MI et al, 2000; Seeram NP and Nair MG, 2002; Sudheesh S and Vijayalakshmi NR, 2005].

Δράσεις πουνικαλαγίνης

 • Μειορυθμίζει την έκφραση της IL-2 από murine σπληνικά CD4+ T κύτταρα διεγερμένα από αντι- CD3/αντι-CD28
 • Καταστέλλει την μικτή λευκοκυτταρική αντίδραση χωρίς να προκαλεί κυτταροτοξικότητα στα κύτταρα μέσω αναστολής του πυρηνικού παράγοντα των ενεργοποιημένων Τ λεμφοκυττάρων [Lee SI et al, 2008].

Δράσεις ελλαγικού οξέος

Το ελλαγικό οξύ αναστέλλει την ενεργοποίηση του NF-κB και την παραγωγή μεσολαβητών της φλεγμονής [Choi YH and Yan GH, 2009].

Τοξικότητα PFE σε πειραματόζωα

Σε αρουραίους, η επανειλημμένη χορήγηση μεγάλων δόσεων PFEή ελλαγιταννίνης και πουνικαλαγίνης δεν είναι τοξική στις συνήθεις δόσεις [Cerdá B et al, 2003].

Φαρμακοδυναμικές ιδιότητες PFE

Η χορήγηση PFE (ο οποίος περιείχε 330 mgπουνικαλαγίνης και 22 mg ελλαγικού οξέος) σε 11 υγιείς εθελοντές οδήγησε στην ανίχνευση των μεταβολιτών της ελλαγιτανίνης (ελλαγικό οξύ, ουρολιθίνη Α, υδροξυλ ουρολιθίνη Α, ουρολιθίνη Β, ουρολιθίνη Α, γλυκουρονίδη διμεθυλ ελλαγικού οξέος) στο πλάσμα μετά από 2-24 ώρες [Mertens-Talcott SU et al, 2006].

Το ελλαγικό οξύ γίνεται βιοδιαθέσιμο 2 ώρες μετά την per os κατανάλωση του PFE [Shukla Met al, 2008b]. Σε υγιείς εθελοντές που κατανάλωσαν 180 mg ενός εμπορικού χυμού ροδιού που περιείχε 25 mg ελλαγικού οξέος, το ελλαγικό οξύ ανιχνεύθηκε σε μέγιστες συγκεντρώσεις 32 ng/ml στο πλάσμα μετά από 1 ώρα [Seeram NP et al, 2004].

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι η κατανάλωση του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Πάντως, κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν το όφελος των καρπών ή του εκχυλίσματος του ροδιού στην φλεγμονή και την οστεοαρθρίτιδα δεν υπάρχουν.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες