Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Πλευροχονδρίτιδα

Είναι πολύ συχνή στους εφήβους και τα παιδιά. Σε ένα εξωτερικό Ιατρείο Εφηβικής Ιατρικής αποτέλεσε τον λόγο επίσκεψης στο 4% των εφήβων (Brown RT, 1981). Eίναι άγνωστης αιτιολογίας, αν και αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες, προδιάθεση, ιογενείς λοιμώξεις και κακώσεις ή ιδιοπαθή φλεγμονή (Calabro JJ and Marchesano JM, 1966). Μπορεί να είναι μεμονωμένη ή συνδυάζεται με άλλα συστηματικά νοσήματα, όπως ινομυαλγία, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις εντεροπάθειες (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn).

Χαρακτηρίζεται από πόνο και ευαισθησία στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, λόγω φλεγμονής των πλευροχόνδρινων ή πλευροστερνικών διαρθρώσεων (Driscoll DJ et al, 1976). O πόνος συνήθως είναι συνήθως και διαξιφιστικός και σχετίζεται με την θέση ή την βαθιά εισπνοή. Κλινικά παρατηρείται πόνος και ευαισθησία με την ψηλάφηση σε 1 ή, ενίοτε, 2 ή περισσότερες πλευροχόνδρινες διαρθρώσεις (συνήθως την 2η ή 3η). 

Η νόσος αυτοπεριορίζεται ή διαρκεί λίγους μήνες έως μερικά χρόνια.

Ως σύνδρομο Tietze χαρακτηρίζεται συνήθως η πλευροχονδρίτιδα η οποία, εκτός από τον πόνο και την ευαισθησία σε έναν ή περισσότερους χόνδρους των πλευρών, συνοδεύεται και από τοπική διόγκωση, ερυθρότητα και θερμότητα και αύξηση των δεικτών οξείας φάσης (βλ. παρακάτω).

Οι τοπικές ενέσεις με αναισθητικό/κορτικοειδές και τα ΜΣΑΦ μπορεί να προσφέρουν συμπτωματική ανακούφιση.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες