Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ : Θεραπεία (Τοπικά ΜΣΑΦ)

ΤΟΠΙΚΑ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑ 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Τα τοπικά ΜΣΑΦ ενδείκνυνται σε ασθενείς με ήπιο έως μέτριο πόνο οι οποίοι δεν ανέχονται ή πρέπει να αποφεύγουν τα per os χορηγούμενα ΜΣΑΦ (δηλ. ηλικίας ≥75 ετών).

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική θεραπεία σε άλλες, εκτός των ΜΣΑΦ, θεραπείες ή στη θέση άλλων θεραπειών, ανάλογα με την προτίμηση του ασθενούς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το αποτέλεσμα των τοπικών ΜΣΑΦ διαρκεί τουλάχιστον 2-3 μήνες [26], αν και άλλοι υποστηρίζουν ότι διαρκεί μόνο 1-2 εβδομάδες [27].

ΔΟΣΕΙΣ - ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Δικλοφαινάκη γέλη 1% : 4 φορές ημερησίως στα άνω άκρα (2 gr) ή κάτω άκρα (4 gr). Η μέγιστη ολική δόση του σκευάσματος 1% δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 32 γρ. ημερησίως, η οποία ισοδυναμεί με την ολική δόση η οποία χρησιμοποιείται για την θεραπεία των 2 γονάτων, χωρίς εφαρμογή σε άλλες αρθρώσεις.

Εμπλαστρο δικλοφαινάκης (diclofenac epolamine) : Ανακουφίζει από τον πόνο τον οφειλόμενο σε ήπιες κακώσεις [25] ή οστεοαρθρίτιδα του γόνατος [29].

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Τοπικές δερματικές αντιδράσεις των τοπικών ΜΣΑΦ περιλαμβάνουν εξάνθημα, κνησμό ή καύσο [27].

Οι αντιδράσεις αυτές είναι συχνότερες με τα τοπικά διαλύματα, τα οποία τυπικά περιέχουν DMSO, αν και τα διαλύματα αυτά μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικά από την τοπική γέλη [26].

Καψαϊκίνη

Σε ασθενείς με ανεπαρκή ανταπόκριση, δυσανεξία ή αντενδείξεις στα τοπικά ή per os ΜΣΑΦ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά καψαϊκίνη.

Η καψαϊκίνη έχει χρησιμοποιηθεί τόσο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, όσο και με ρευματοειδή αρθρίτιδα [31]. Ανακουφίζει από τον πόνο.

Τρόπος δράσης

Η καψαϊκίνη ασκεί την θεραπευτική της δράση αυξάνοντας την απελευθέρωση της ουσίας P από τις απομυελινωμένες μυικές ίνες. Στη συνέχεια, η ουσία P απομακρύνεται ταχέως και η μετάδοση του σήματος του πόνου από τις ίνες C σε υψηλότερα νευρολογικά κέντρα μειώνεται στην περιοχή της εφαρμογής [30].

Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με τυχαιοποιημένες μελέτες, η καψαϊκίνη ανακουφίζει σε ήπιο έως μέτριο βαθμό από τον πόνο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα των χεριών και του γόνατος [31, 32, 33].

Δόσεις

  • 0.025% 4 φορές ημερησίως. Εάν ο πόνος ανακουφισθεί, η καψαϊκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί λιγότερο συχνά (π.χ. 2 φορές ημερησίως)

  • 0.075% 2 φορές την ημέρα. Στη δόση αυτή προκαλεί συχνότερα τοπικό ερεθισμό [34].

Τρόπος χρήσης

Η αλοιφή της καψαϊκίνης απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα στη πάσχουσα περιοχή 4 φορές ημερησίως μέχρις ότου προκύψει βελτίωση ή επί ένα μήνα. Εάν, μετά από ένα μήνα, δεν έχει αποτέλεσμα, η θεραπεία διακόπτεται. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί 1-2 φορές ημερησίως.

Επιπλοκές - προφυλάξεις

Οι συχνότερες επιπλοκές της καψαϊκίνης είναι τοπικός ερεθισμός (καύσος, τσιμπήματα και ερύθημα) (40%). Μερικοί ασθενείς δεν ανέχονται τον τοπικό ερεθισμό. Η καψαϊκίνη δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τους οφθαλμούς και τα γεννητικά όργανα.

 Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες