Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ : Θεραπεία (Μοξοθεραπεία, σχολές οσφύος, πιλάτες, τάι τσι)

ΜΟΞΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μοξοθεραπεία (moxa treatment ή moxibustion) συνδέεται στενά και συχνά εφαρμόζεται παράλληλα με τον βελονισμό. 

Συνίσταται στην τοπική και εστιασμένη εφαρμογή θερμότητας στα σημεία βελονισμού με την χρήση μιας πεπιεσμένης, κονιορτοποιημένης, εύφλεκτης ουσίας («αψιθιά» ή «μόξα»), η οποία καίγεται πάνω ή κοντά στα σημεία που πρέπει να διεγερθούν.

Η μόξα περιέχει μείγμα βοτάνων, κυρίως φύλλων αψιθιάς, και άλλων βοτάνων, όπως τζίντζερ, ροδόξυλου, ρίζας αγγελικής. κ.ά.

ΕΙΚΟΝΑ. Μοξοθεραπεία (θεραπεία με μόξα)

ΣΧΟΛΕΣ ΟΣΦΥΟΣ (BACK SCHOOLS )

Τι είναι οι «σχολές οσφύος» ; έχουν σχέση με σχολείο ;

Οι «σχολές οσφύος» ασχολούνται με ένα πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και φροντίδας της σπονδυλικής στήλης σε μικρές ομάδες ατόμων με οσφυαλγία κάτω από την εποπτεία φυσικοθεραπευτών ή άλλων θεραπευτών ειδικά εκπαιδευμένων στην αποκατάσταση της οσφυαλγίας.

Προσφέρουν τίποτα οι «σχολές οσφύος» ;

Σύμφωνα με μία συστηματική ανασκόπηση, υπάρχουν μέτριες μόνον ενδείξεις ότι οι σχολές οσφύος ανακουφίζουν από τον πόνο και βελτιώνουν την λειτουργικότητα συγκριτικά με τις ασκήσεις, τους χειρισμούς, την μυοπεριτονιακή θεραπεία, τις συμβουλές και τα εικονικά φάρμακα σε ασθενείς με χρόνια και υποτροπιάζουσα οσφυαλγία [Heymans MW et al, 2005].

Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις 2 μελετών [Van Tulder MW et al, 2000; Heymans MW et al, 2004] οι «σχολές οσφύος» ανακουφίζουν από τον πόνο [Hurri H, 1989; Lonn JH et al, 1999], βελτιώνουν την λειτουργικότητα και επιταχύνουν την επάνοδο των ασθενών στην εργασία τους [Heymans MW et al, 2006].

Αλλοι όμως διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι οι μελέτες σχετικά με τις σχολές οσφύος έχουν χαμηλή μεθοδολογική ποιότητα [Brox JI et al, 2008]

Συμπέρασμα

Οι «σχολές οσφύος» έχουν αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με χρόνια και υποτροπιάζουσα οσφυαλγία

ΠΙΛΑΤΕΣ (PILATES )

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες, οι πιλάτες μειώνουν την αναπηρία και ανακουφίζουν από τον πόνο περισσότερο από την παραδοσιακή ιατρική περίθαλψη σε ασθενείς με χρόνια LBP.

ΤΑΙ – ΤΣΙ (TAI CHI)

Σε μία τυχαιοποιημένη μελέτη 160 ασθενών με άτυπη οσφυαλγία, αυτοί που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα τάι τσι είχαν βελτίωση του πόνου και της αναπηρίας μετά από 10 εβδομάδες θεραπείας, συγκριτικά με την συνήθη θεραπεία.

 



Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες