Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα : Συνύπαρξη με άλλα νοσήματα

Η ΝΙΑ συνδυάζεται ενίοτε με άλλα νοσήματα, αν και η συνύπαρξή τους με την ΝΙΑ  είναι μάλλον τελείως συμπτωματική.

Βαριά μυασθένεια (Jenkins EA et al, 1989; Glass JB et al, 1991; Bhettay EM and Kalla AA, 1992) : Μερικά παιδιά με ΝΙΑ έχουν εύκολη κόπωση και αδυναμία και οι ασθενείς με βαριά μυασθένεια μπορεί να εμφανίσουν αρθρίτιδα. Ακόμα, η βαριά μυασθένεια μπορεί να είναι επιπλοκή της θεραπείας με πενικιλλαμίνη.

Ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης : Συνυπάρχει σε μερικά παιδιά με ΝΙΑ, ιδιαίτερα με οροθετική ή/και ΑΝΑ θετικό πολυαρθρικό τύπο, με/ή χωρίς αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Rudolf MC et al, 1981; Daugberg PS and Pedersen FK, 1984; Agrawal S and Desai MP, 2003). 

Το 30-40% περίπου των παιδιών με μακροχρόνιο σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζει σκληροδερματικού τύπου πάχυνση του δέρματος των χεριών και συγκάμψεις των φαλάγγων, ιδιαίτερα των ΕΜΦ, χωρίς κλινικές εκδηλώσεις πραγματικής  αρθρίτιδας (διαβητική χειροαρθροπάθεια). Στην κλινική εξέταση, το «σημείο του προσευχόμενου» είναι θετικό.

Σε μερικά παιδιά έχει περιγραφεί σύνδρομο με συγκάμψεις μικρών και μεγάλων αρθρώσεων, μικροσωμία και παχύ, κηρώδες δέρμα που επιπλέκει τον σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με φλεγμονώδη αρθροπάθεια. Σε αμφίβολες περιπτώσεις, η διάκριση του συνδρόμου αυτού από την ΝΙΑ μπορεί να γίνει από τους φυσιολογικούς δείκτες οξείας φάσης και την απουσία ακτινολογικών και ιστολογικών αλλοιώσεων συμβατών με ΝΙΑ.

Οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση (Tsai TC et al, 1996)

Κοκκιωμάτωση Wegener (Wedderburn LR et al, 1992)

Αρτηρίτιδα Takayasu (Hall S and Nelson AM, 1986)

Πορφύρα Henoch-Schonlein (Ballantyne FC and Capell HA, 2000)

Νόσος Kikuchi (Ohta A et al, 1988)Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες