Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση συνδέεται με μυοσκελετικές εκδηλώσεις (Botton E et al, 2003), όπως υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια, επεισοδιακή αρθρίτιδα και, λιγότερο συχνά, διαβρωτική αρθρίτιδα και, ενίοτε, οροθετική νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα (Sagransky DM et al, 1980).

Υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια

Δευτεροπαθή υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια αναπτύσσει το 5% περίπου των παιδιών με κυστική  ίνωση (Athreya BH et al, 1975; Nathanson I and Riddlesberger MM Jr, 1980).

Η υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια εκδηλώνεται με πόνο, διόγκωση και δυσκαμψία των αρθρώσεων και ευαισθησία των άκρων των μακρών οστών, συνήθως στις πηχεοκαρπικές, τα γόνατα και τις ποδοκνημικές και σπάνια στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών.

Η προσβολή είναι συμμετρική και οι αρθρώσεις μπορεί να διογκωθούν σε μεγάλο βαθμό. Ο πόνος στα περιφερικά άκρα των μακρών οστών οφείλεται στην φλεγμονή και την περιοστίτιδα. Οι οστεοαρθρικές εκδηλώσεις μπορεί να συνδέονται με αυξημένες εφιδρώσεις και εξάψεις.

Σε αντίθεση με την επεισοδιακή αρθροπάθεια, η υπερτροφική οστεοαρθροπάθεια συνδέεται με την υποκείμενη πνευμονοπάθεια της βασικής νόσου.

Αρθρίτιδα.

Είναι η συχνότερη μυοσκελετική εκδήλωση της κυστικής ίνωσης (Newman AJ and Ansell BM, 1979; Schidlow DV et al, 1984; Dixey J et al, 1988; Pertuiset E et al, 1992). Η αρθροπάθεια παρατηρείται στο 2-9% των ασθενών με κυστική ίνωση και έχει τους εξής χαρακτήρες :

  • Παρουσιάζεται αιφνίδια ή βαθμιαία σε διάστημα 12-24 ωρών.
  • Χαρακτηρίζεται από σχετικά βραχυχρόνια επεισόδια πόνου και διόγκωσης των αρθρώσεων (Merkel PA, 1999), συνοδευόμενα από οζώδεις και πορφυρικές δερματικές αλλοιώσεις. 
  • Είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και υποχωρεί σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Κατά κανόνα όλες οι αρθρικές εκδηλώσεις υποχωρούν πλήρως μεταξύ των επεισοδίων και μπορεί να υποτροπιάσουν μετά από εβδομάδες ή μήνες.
  • Προσβάλλει συνήθως μεγάλες αρθρώσεις, ιδιαίτερα τα γόνατα, και, λιγότερο συχνά, οι μικρότερες αρθρώσεις (όπως των χεριών και των ποδιών).  Άλλοτε προσβάλλονται οι ποδοκνημικές, οι πηχεοκαρπικές, τα ισχία, οι ώμοι και οι αγκώνες.

Η αιτιοπαθογένεια της αρθροπάθειας η οποία συνοδεύει την κυστική ίνωση είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να αποτελεί αντίδραση σε χρόνια βακτηριδιακή πνευμονική λοίμωξη.

Οι φθοριοκινολόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης, δεν φαίνεται να συνδέονται με αρθροπάθεια (Warren RW, 1997).

Ένα παιδί με κυστική ίνωση εμφάνισε σαρκοειδική αρθροπάθεια των γονάτων (Soden M et al, 1989).

Μετά την ύφεση των οξέων επεισοδίων δεν καταλείπονται μόνιμες αρθρικές βλάβες. Σε σπάνιες περιπτώσεις η επεισοδιακή αρθρίτιδα συνοδεύεται από αρθρικές αλλοιώσεις.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες