Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ιός ερυθράς

Ο ιός της ερυθράς είναι το μόνο μέλος του γένους rubivirus, της οικογένειας Togaviridae. Η λοίμωξη με ιό της ερυθράς ή και ο εμβολιασμός κατά της ερυθράς συνδέονται με μυοσκελετικές εκδηλώσεις. Οι μυοσκελετικές εκδηλώσεις οι συνδεόμενες με λοίμωξη από ιό της ερυθράς είναι σχετικά συχνές σε νέες γυναίκες αλλά ασυνήθιστες σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας και στους άρρενες, και πολύ λιγότερο συχνές μετά από εμβολιασμό κατά της ερυθράς. Η λοίμωξη από ιό της ερυθράς συνδέεται με αρθραλγίες, αρθρίτιδα και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Αρθρίτιδα συνδεόμενη με λοίμωξη από ιό της ερυθράς:Είναι συχνότερη, σοβαρότερη και διαρκεί περισσότερο από την συνδεόμενη με εμβολιασμό κατά της ερυθράς

Εμφανίζεται ταυτόχρονα ή μέσα σε 7 ημέρες από της έκθυσης του εξανθήματος και έχει πολυαρθρική κατανομή. Ενίοτε προηγείται των άλλων κλινικών εκδηλώσεων και συνήθως δεν διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες. Προσβάλλει συχνότερα τις αρθρώσεις των δακτύλων και αργότερα τα γόνατα. Ο αρθρικός πόνος μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα, θερμότητα και ύδραρθρο, και συχνή είναι η τενοντοελυτρίτιδα.

Οι εκδηλώσεις αυτές συνήθως εξαφανίζονται πλήρως μετά από 3-4 εβδομάδες, αλλά περιστασιακά διαρκούν μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Αρθρικές εκδηλώσεις μετά από εμβολιασμό κατά της ερυθράς. Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας <5 ετών και κυρίως κορίτσια, μπορεί να συνοδευθεί από αρθρίτιδα, δυσκολία στη βάδιση ή αρθραλγίες. Οι αρθραλγίες και η αρθρίτιδα είναι συχνότερες στους ενήλικες, αν και περίπου 25% των θηλέων προεφηβικής ηλικίας εμφανίζουν αρθραλγίες και 10%, αρθρίτιδα. Οξεία πολυαρθρίτιδα έχει αναφερθεί στο 14% των νέων γυναικών και χρόνια αρθρίτιδα, στο 5-11% των ενηλίκων γυναικών που εμβολιάσθηκαν κατά της ερυθράς. 

Η αρθρική προσβολή συνήθως δεν έχει την εικόνα πραγματικής αρθρίτιδας, άλλοτεόμωςεκδηλώνεται με διόγκωση ή πάχυνση των μαλακών μορίων και ευαισθησία τω αρθρώσεων (Spruance LS et al, 1977) και τενοντοελυτρίτιδα της ραχιαίας επιφάνειας των χεριών. Μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί επώδυνη παραισθησία στα χέρια και τα πόδια λόγω νευρίτιδας. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 10-28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, κατά κανόνα υφίενται και βελτιώνονται με την ασπιρίνη. Συνήθως υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες ή υποτροπιάζουν κατά διαστήματα επί σειράν ετών, ελαττούμενα προοδευτικά σε ένταση.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ : Η αρθρίτιδα αποτελεί πιθανώς εκδήλωση ανοσοαπάντησης του ξενιστή στον ιό ή αντίδραση σε υπολειμματικά ιογενή προϊόντα στην άρθρωση. Ιός της ερυθράς έχει απομονωθεί στις προσβληθείσες αρθρώσεις παιδιών εμβολιασμένων κατά της ερυθράς με το στέλεχος HPV 77/DK12, στα μονοπύρηνα του περιφερικού αίματος και του αρθρικού υγρού παιδιών με ολιγοαρθρική, πολυαρθρική και συστηματική ΝΙΑ και στον υμένα ενός παιδιού με συστηματική ΝΙΑ και σε παιδιά με οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες.

Αντισώματα έναντι του ιού της ερυθράς έχουν ανευρεθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα υγιή στον ορό και το αρθρικό υγρό παιδιών με χρόνια αρθρίτιδα (Spruance SL et al, 1977; Cros D et al, 1981), ενώ αντιγόνα ερυθράς, με έμμεσο ανοσοφθορισμό, έχουν ανευρεθεί στον αρθρικό υμένα στο 30% των παιδιών με ΝΙΑ.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες