Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Harpagophytum Procumbens (Devil's claw)

HARPAGOPHYTUM PROCUMBENS (Devil's claw)

Οικογένεια: Pedaliaceae

Συνώνυμα: Αρπακτικό φυτό, φυτόαράχνη, harpag, grapple plant, wood spider, devil's claw

Ιδιότητες

Το Harpagophytum είναι ένα γένος φυτών της οικογένειας sesame, ιθαγενές της Νότιας Αφρικής. Οφείλει το όνομά του (devil’s claw) στο ιδιόμορφο, αγκιστροειδές, σχήμα των καρπών του.

Οι μεγάλες κονδυλώδεις ρίζες του χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του πυρετού και του πόνου και για να διεγείρουν την πέψη. Οι Ευρωπαίοι αποικιστές έφεραν το devil's claw στις πατρίδες τους, όπου το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία της αρθρίτιδας.

Το Harpagophytum procumbens ευδοκιμεί σε περιοχές γειτονικές με την έρημο Καλαχάρι, αλλά και στο Νοτιότερο μέρος της Αφρικανικής Ηπείρου και άλλες περιοχές (Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ανγκόλα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε) [Qi Jet al, 2006].

Το Harpagophytum zeyheri υπάρχει στα Βορειότερα μέρη της Ναμίμπια (Ovamboland) και την Νότια Ανγκόλα.

Η ονομασία «devil's claw» χρησιμοποιείται επίσης για διάφορα είδη των φυτών της Βόρειας Αμερικής του γένους Proboscidea, όπως επίσης και για την Urtica dioica και ορισμένα είδη Pisonia.

Περιγραφή

Το Devil’s Claw είναι ένα πρηνές, έρπον φυτό. Στη περίοδο των βροχών αναπτύσσει στελέχη μήκους έως 1 μέτρου, διασπειρόμενα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τα όμορφα ιόχροα άνθη του αναπτύσσονται μέσα σε ένα λοβό σπόρων, ο οποίος έχει μήκος έως 10 εκ. και πλάτος 5 εκ. και σχήμα αγκίστρου και μπορεί να εισδύσει βαθιά μέσα στη σάρκα ή τα υφάσματα. Η κεντρική ρίζα του αναπτύσσεται κάθετα μέσα στο έδαφος, φθάνοντας σε μήκος τα 1-2 μέτρα και διάμετρο έως 5 εκ. Οι μικρότερες δευτερογενείς ρίζες του αναπτύσσονται κυρίως οριζόντια και σχηματίζουν κονδύλους μήκους 30 εκ. και πάχους έως 10 εκ. Οι δευτερογενείς ρίζες είναι αυτές που περιέχουν τα ενεργά συστατικά.

http://lafleurplantscapes.files.wordpress.com/2012/01/p_parviflora.jpg http://www.avogel.ch/img/client/pflanzenlexikon/harpago_verarbeitung_03-475.jpg

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ DEVIL’S CLAW

 • Ιριδοειδείς γλυκοσίδες (κυρίως αρπαγοσίδη, αρπαγίδη και προκουμβίδη)
 • Σάκχαρα (κυρίως τετρασακχαρίδη)
 • Τριτερπενοειδή (ολεανολικό και ουρσολικό οξύ)
 • Φυτοστερόλες(κυρίωςβ-σιτοστερόλη)
 • Αρωματικά οξέα (καφφεϊκό, κινναμικό και χλωρογενικό οξύ)
 • Φλαβονοειδή (λουτεολίνη και κεμπφερόλη)

Η αρπαγίδη και η προκουμβίδη και κυρίως η αρπαγοσίδη είναι τα σημαντικότερα θεραπευτικά συστατικά του H. procumbens. Η αρπαγοσίδη, αλλά και άλλα συστατικά, όπως η γλυκοσίδη β- σιτοστερόλη, ευθύνεται για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του devil’s claw [Chrubasik JE et al, 2006; Warnock M et al, 2007).

Το εκχύλισμα ολόκληρου του φυτού φαίνεται ότι έχει καλύτερες θεραπευτικές ιδιότητες από το παρασκευαζόμενο από μεμονωμένα μέρη [Qi J et al, 2006].

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Τα σκευάσματα του Harpagophytum procumbens χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη εδώ και περίπου 50 χρόνια για την θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων. Οι δευτερογενείς κονδυλώδεις ρίζες του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σκόνης ή εκχυλισμάτων, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.

Ιστορικά, το devil’s claw έχει χρησιμοποιηθεί ως αναλγητικό, αντιπυρετικό, αντι-αλλεργιογόνο, ορεξιογόνο, διουρητικό και ηρεμιστικό, σε τραύματα και δερματικά εξανθήματα, για την δυσπεψία, ηπατικά και νεφρικά νοσήματα και στη θεραπεία των εκφυλιστικών μυοσκελετικών νοσημάτων [CaprasseM, 1980; RagusaSetal, 1984, Stewart K and Cole D, 2005; Qi J et al, 2006].

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ DEVIL’S CLAW

Αντι-οξειδωτικές δράσεις

Το υδατικό εκχύλισμα του H. procumbens, όπως και η λουτεολίνη και η κεμπφερόλη που περιέχονται σ’ αυτό, έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές δράσεις [Sawa T et al, 1999; Betancor-Fernández A et al, 2003].

Το devil’s claw αυξάνει την δραστηριότητα της υπεροξειδικής δισμουτάσης, της καταλάσης και της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης και μειώνει την υπεροξείδωση των λιπιδίων, in vivo. Οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες [Bhattacharya A and Bhattacharya S, 1998].

Εκκαθαριστικές δράσεις

Εκκαθαρίζει τις υπεροξειδικές και περοξυλ-ρίζες [Lanngmead L et al, 2002], όπως και τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλει τα επίπεδα των νιτρωδών τα επαγόμενα από LPS σε μακροφάγα [Grant L et al, 2009].

Αντιφλεγμονώδης – αναλγητική δράση

Το αποξηραμένο υδατικό εκχύλισμα του devil’s claw, σε δόσεις 5 και 10 mg/kg, έχει σημαντική δοσο-εξαρτώμενη αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, σε αρουραίους. Πάντως, η αρπαγοσίδη δεν βελτιώνει το οίδημα των ποδιών το προκαλούμενο από καραγενάνη, ένδειξη ότι δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση, τουλάχιστον στις δόσεις που χρησιμοποιήθηκε, in vivo [Lanhers MC et al, 1992].

Αναστέλλει τους μεσολαβητές της φλεγμονής, όπως ο iNOS και η επαγόμενη από την COX-2 παραγωγή PGE2 [Fiebich BL et al, 2001; Jang MH et al, 2003; HuangTH et al, 2005] και την απελευθέρωση των λευκοτριενών [Loew D et al, 2001]

Αναστέλλει τους μεσολαβητές της καταστροφής του χόνδρου, όπως ο TNF- α, η IL-1β και IL-6, οι MMPs και το NO [Fiebich BL et al, 2001; Schulze-Tanzil H et al, 2004] και την ελαστάση [BojeKetal, 2003].

Χονδροπροστατευτική δράση

Οι χονδροπροστατευτικές δράσεις του Harpagophytum procumbens  μπορεί να οφείλονται σε καταστολή της ενεργοποίησης του NF-κB, αναστέλλοντας επομένως την φλεγμονή [Huang TH et al, 2005].

Δράση στις μεταλλοπρωτεϊνάσες

Μειώνει την παραγωγή της MMP-1, MMP-3 και MMP-9 την επαγόμενη από την IL1β από τα χονδροκύτταρα [Schultze-Tanzil G et al, 2004].

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Lecomte A and Costa JP, 1992

Είδος μελέτης : Διπλή – τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη διάρκειας 2 μηνών σε 89 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που έλαβαν πλασέμπο ή devil’s claw 2010 mg ημερησίως.

Αποτέλεσμα : Mετά από 30 και 60 ημέρες θεραπείας, οι ασθενείς που έλαβαν devil’s claw είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο από τους ασθενείς που έλαβαν πλασέμπο [Lecomte A and Costa JP. 1992].

Leblan D et al, 2000

Είδος μελέτης : Προοπτική, τυχαιοποιημένη, διπλή – τυφλή συγκριτική μελέτη 122 ασθενών με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος, διάρκειας 4 μηνών.

Θεραπευτικό σχήμα : Αρπαγόφυτο 2.610 mg ημερησίως σε σύγκριση με 100 mg διασερεΐνης ημερησίως.

Αποτέλεσμα : Το H. procumbens ήταν εξίσου αποτελεσματικό με την διασερεΐνη στη μείωση του πόνου, όπως μετρήθηκε με την χρήση της κλίμακας VAS, εμείωσε σημαντικά την πρόσληψη των ΜΣΑΦ και είχε λιγότερες επιπλοκές [Leblan D et al, 2000].

Chantre P et al, 2000

Είδος μελέτης: Διπλή – τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη σε 122 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος διάρκειας 4 μηνών.

Θεραπευτικό σχήμαHarpadol (6 κάψουλες ημερησίως  - κάθε κάψουλα περιείχε 435 mg H. procumbens) σε σύγκριση με την διασερεΐνη (100 mg ημερησίως).

Αποτέλεσμα: Η αρπαδόλη είχε παρόμοια αποτελεσματικότητα (εμείωσε τον πόνο και τον λειτουργικό δείκτη Lequesne), αλλά λιγότερες επιπλοκές, από την διασερεΐνη και εμείωσε τις ανάγκες σε αναλγητικά και ΜΣΑΦ [Chantre P et al, 2000].

Chrubasik S et al, 2002

Είδος μελέτης :Μη ελεγχόμενη μελέτη σε 250 ασθενείς με μη ειδική οσφυαλγία ή οστεοαρθρικό πόνο στο γόνατο ή το ισχίο.

Θεραπευτικό σχήμα : Doloteffin (εκχύλισμα αρπαγόφυτου) σε δόση αντίστοιχη με 360 mg αρπαγοσίδης επί 8 εβδομάδες.

Αποτέλεσμα : Το 50-70% των ασθενών που πήρε Doloteffin είχε βελτίωση των συμπτωμάτων και το 10%, ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες (Chrubasik S et al, 2002).

Wegener T and Lupke NP, 2003

Είδος μελέτης : Μη ελεγχόμενη μελέτη παρακολούθησης σε 75 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου ή του γόνατος.

Θεραπευτικό σχήμα : Doloteffin (ισοδύναμο με 50 mg αρπαγοσίδης ημερησίως) επί 12 εβδομάδες

Αποτέλεσμα : Το Doloteffin εμείωσε σημαντικά τον πόνο και τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας [Wegener T and Lupke NP, 2003]

Μελέτη Warnock M et al, 2007

Είδος μελέτης : Ανοιχτή μελέτη αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ανοχής τουHarpagophytum (Bioforce) σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, περιλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας (259 ασθενείς).

Αποτέλεσμα : Οι ασθενείς που θεραπεύθηκαν με Bioforce επί 8 εβδομάδες είχαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στην σφαιρική εκτίμηση του πόνου, την δυσκαμψία, την λειτουργικότητα και την ποιότητα της ζωής.  Ακόμα, είχαν στατιστικά σημαντική μείωση του σκορ του πόνου στα χέρια, τους καρπούς, τους αγκώνες, τους ώμους, τα ισχία, τα γόνατα και την οσφύ [Warnock M et al, 2007].

ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 

Gagnier JJ et al, 2004

Μία συστηματική ανασκόπηση συνεπέρανε ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του αιθανολικού εκχυλίσματος του H. procubens (εάν περιέχει <30 mg αρπαγοσίδης) στην οστεοαρθρίτιδα των ισχίων και των γονάτων, και μέτριες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της σκόνης του H. procubens (εάν περιέχει 60 mg αρπαγοσίδης) στην οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, των γονάτων και των ισχίων [Gagnier JJ et al, 2004].

Spelman K et al, 2006

Οι αναλύσεις των μελετών δείχνουν ότι το H. procumbens:

 • Είναι ένας αποτελεσματικός αντιφλεγμονώδης και αναλγητικός παράγοντας σε περιπτώσεις οξείας και υποξείας φλεγμονής  
 • Ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει την κινητικότητα σε πολλές και ποικίλες μυοσκελετικές παθήσεις
 • Εχει σημαντικές δράσεις σε ορισμένους προφλεγμονώδεις παράγοντες [Spelman K et al, 2006].

Ameye LG and Chee WS, 2006

Σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση 53 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, υπάρχει περιορισμένη ένδειξη για την αποτελεσματικότητα του πράσινου χειλικού μυδιού, του cetyl myristoleate και του εκχυλίσματος των φυτών Duhuo jisheng Wan και H. procumbens [Ameye LG and Chee WS, 2006].

Grant L et al, 2007

Τα αποτελέσματα πολλών μελετών είναι αμφίβολης αξίας, λόγω μεθοδολογικών μειονεκτημάτων. Πάντως, το devil’s claw φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου.

Χρειάζονται περισσότερες υψηλής ποιότητας μελέτες για να εκτιμηθεί και προσδιορισθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του devil’s claw στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Chrubasik JE et al, 2007

Σύμφωνα με 15 συστηματικές ανασκοπήσεις, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του unsaponifiable avocado  soybean και των σκευασμάτων του H. Procumbens που παρέχουν >50 mg αρπαγοσίδης ημερησίως [Chrubasik JE et al, 2007].

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Το devil’s claw, επειδή αναστέλλει την COX-2, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, όταν λαμβάνεται με φάρμακα τα οποία επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, όπως τα ΜΣΑΦ και τα αντιπηκτικά (Huang TH et al, 2006).

Σάκχαρο

Το εκχύλισμα του H. procumbens μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ σε ασθενείς που χρησιμοποιούν το H. procumbens ταυτόχρονα με άλλα υπογλυκαιμικά φάρμακα

Γαστροπροστευτικά φάρμακα

Το H. procumbens μπορεί να αυξήσει την γαστρική οξύτητα και επομένως να επηρεάσει την δράση των φαρμάκων τα οποία μειώνουν την έκκριση των γαστρικών οξέων (π.χ. ανταγωνιστές H2 υποδοχέων, αναστολείς αντλίας πρωτονίων και αντιόξινα) (Brendler T et al, 2006).

Καρδιοπάθειες

Το H. procumbens μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό. Επομένως, προσοχή πρέπει να δίδεται σε ασθενείς που παίρνουν αντι-αρρυθμικά φάρμακα ή διγοξίνη (Brendler T et al, 2006).

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Οι επιπλοκές του devil’s claw είναι ελάχιστες και προέρχονται συνήθως από το γαστρεντερικό (δυσπεψία, διάρροια, ναυτία, έμετοι, κοιλιακός πόνος και απώλεια της γεύσης).

Άλλες επιπλοκές είναι νευρολογικές διαταραχές (ζάλη, κεφαλαλγία), ταχυκαρδία, επεισόδια πανικού, βήχας, υπνηλία και δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις (εξάνθημα και κνησμός) 

Αλληλεπιδράσεις

Δεν είναι γνωστό εάν το H. procumbens έχει μακροπρόθεσμη τοξικότητα ή φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις [Vlachojannis J et al, 2008].

Προφυλάξεις

Το devil’s claw δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους με γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη και πρέπει να δίνεται με προσοχή σε άτομα με ορισμένες καρδιακές παθήσεις 

Κύηση - γαλουχία

Η ασφάλεια του devil’s claw στη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας δεν έχει προδιορισθεί 

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

        

ΔΟΣΕΙΣ

Devil’s claw δευτερογενής ρίζα

 • 3 κάψουλες 3 φορές ημερησίως

Devil’s claw (NOW)

 • 2 κάψουλες 2-3 φορές ημερησίως

Devil’s claw (Standardized)

 • 2 κάψουλες 2 φορές ημερησίως κατά προτίμηση με το φαγητό

Devil’s claw (εκχύλισμα ρίζας)

 • 1-2 κάψουλες ημερησίως με το φαγητό

Devil’s claw (οργανικό αλκοολικό εκχύλισμα)

 • 1 ml (28 σταγόνες) 3 φορές ημερησίως μέσα σε λίγο νερό

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο μηχανισμός δράσης του Devil’s claw δεν είναι γνωστός, αλλά φαίνεται ότι το H. procumbens είναι αποτελεσματικό στην οστεοαρθρίτιδα εξίσου με τα συμβατικά φάρμακα

Η Βρεττανική Βοτανική Φαρμακοποιία (British Herbal Pharmacopoeia) συνιστά το H. procumbens ως διουρητικό και ηρεμιστικό

Η Γερμανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όπως και η Κομισιόν, έχουν εγκρίνει το H. procumbens για την θεραπεία της δυσπεψίας και των εκφυλιστικών μυοσκελετικών νοσημάτων και ως ορεξιογόνο.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες