Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Ερυθρομελαλγία

ΕΡΥΘΡΟΜΕΛΑΛΓΙΑ 

Τι είναι η ερυθρομελαλγία :

Η ερυθρομελαλγία «είναι σπάνια κατάσταση χαρακτηριζόμενη από αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, έντονη ερυθρότητα, διόγκωση και έντονο καυστικό πόνο των μελών. Οι εκδηλώσεις αυτές τυπικά βελτιώνονται με την έκθεση της προσβληθείσας περιοχής στο κρύο και συνήθως δεν ανταποκρίνονται στα αναλγητικά».

Ποια είναι η κλινική εικόνα της ερυθρομελαλγίας ;

Η ερυθρομελαλγία χαρακτηρίζεται από επεισοδιακό καυστικό πόνο (καυσαλγία), συνοδευόμενο από έντονο ερύθημα και διόγκωση των ποδιών και, λιγότερο συχνά, των χεριών όταν ο άρρωστος εκτίθεται σε θερμό περιβάλλον, κρεμάει τα πόδια του προς τα κάτω ή κάνει ασκήσεις.

Η ερυθρομελαλγίασε αντίθεση με τα φαινόμενα Raynaud, παρατηρείται συχνότερα στα πόδια, παρά στα χέρια, και συνήθως στα πέλματα και τα δάκτυλα των ποδιών. Σπάνια προσβάλλεται ολόκληρο το πόδι μέχρι το γόνατο. Η προσβολή είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη, αλλά όχι απαραίτητα συμμετρική.

Οι καυσαλγίες μπορεί να είναι ήπιες έως αναπηρικές και συχνά παρουσιάζονται στη διάρκεια της νύχτας. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος, ώστε οι άρρωστοι δεν μπορούν να περπατήσουν και μερικοί κρατούν συνεχώς τα πόδια τους μέσα σε κρύο νερό. Στην οξεία φάση, οι πάσχουσες περιοχές είναι ζεστές, κόκκινες, πολύ ευαίσθητες και ιδρώνουν υπερβολικά.

Οι προσβολές αναπαράγονται όταν ο άρρωστος βουτάει το χέρι/πόδι του σε νερό θερμοκρασίας 32-36ο C ή κρέμεται προς τα κάτω ή έχει φλεβική συμφόρηση και ανακουφίζονται όταν ανυψώνει το μέλος και βάζει κρύες κομπρέσσες.

Οι εξάρσεις του πόνου μπορεί να πυροδοτούνται από αύξηση της θερμοκρασίας ή εξωγενή αίτια που προκαλούν αγγειοδιαστολή. Τα επεισόδια διαρκούν από μερικά λεπτά έως ημέρες.

http://www.e-rheumatology.gr/ckfinder/userfiles/images/Erythromelalgia-1.gif

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/RAYNAUD-Erythromelalgia-hands-02.gif

Ερυθρομελαλγία. Η νύχτα με την μέρα : στην ερυθρομελαλγία τα χέρια κοκκινίζουν και πονούν, ενώ τα φαινόμενα Raynaud κάνουν τα χέρια να ασπρίζουν - κιτρινίζουν.

Ερυθρομελαλγία και μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα

Σε αρρώστους που έχουν κάποιο μυελοϋπερπλαστικό νόσημα (π.χ. λευχαιμία, αληθή πολυκυτταραιμία, πρωτοπαθή μυελοϊνωση, ιδιοπαθή θρομβοκυτταραιμία, κ.ά.) η ερυθρομελαλγία συνήθως εμφανίζεται πριν από την διάγνωση του  μυελοϋπερπλαστικού νοσήματος κατά 2.5 κατά μέσον όρο χρόνια. Ο τύπος αυτός της ερυθρομελαλγίας ανακουφίζεται θεαματικά με την ασπιρίνη.

Καταλαβαίνετε τώρα σε τι διαφέρει η ερυθρομελαλγία από τα φαινόμενα Raynaud ;

Επομένως, οι διαφορές της κυκλοφορικής αυτής διαταραχής (ερυθρομελαλγίας) από τα πραγματικά φαινόμενα Raynaud είναι ολοφάνερες, γι΄αυτό και, εάν δεν μπορείτε να μοιράσετε δύο γαϊδουριών άχερα, σας συμβουλεύω να αλλάξετε επάγγελμα ή να σας δεί οφθαλμίατρος. 

http://www.e-rheumatology.gr/sites/default/files/Erythromelalgia-lobster.gif

Εάν τα χέρια σας γίνονται κατακόκκινα σαν βρασμένος αστακός, τότε δεν έχετε Raynaud, αλλά ερυθρομελαλγία (τάδε έφη Ζαρατούστρα)

Πάντως, για να πούμε του στραβού το δίκιο, μερικοί άνθρωποι με ερυθρομελαλγία μπορεί να εμφανίσουν πραγματικά φαινόμενα Raynaud μεταξύ των επεισοδίων, αν και η παρουσία τους είναι μάλλον συμπτωματική, και ακροκυάνωση, η οποία σπάνια εξελίσσεται σε νέκρωση των ακροδακτύλων.

Σε ποιάν ειδικότητα «ανήκει» η ερυθρομελαλγία ;

Επειδή η ερυθρομελαλγία, εκτός από κάποια φάρμακα, λοιμώξεις, κ.ά. συνδέεται και με ορισμένες ρευματικές παθήσεις (ουρική νόσος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος) σας συμβουλεύω να στέλνετε τον άρρωστό σας και στο Ρευματολόγο ή να του δίνετε και ένα πλήρη ρευματολογικό έλεγχο (με RaTest, anti-CCP, ANA, anti-DNA, anti-ENA, κ.λ.π.) μήπως έχει σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και έχει από κάτω κανένα λύκο.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες