Έρευνα

Γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο οστεοπόρωσης;:

Επώδυνο κυανούν δάκτυλο

 ΕΠΩΔΥΝΟ ΚΥΑΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟ (σύνδρομο Achenbach)

(Αγγλιστί : Painful Blue Thumb)

Συνώνυμα : Παροξυσμικό δακτυλικό αιμάτωμα (paroxysmal finger haematoma

Τι είναι το σύνδρομο Achenbach ;

Το σύνδρομο Achenbach είναι μια σπάνια κλινική οντότητα χαρακτηριζόμενη από αυτόματη παροξυσμική κυάνωση της παλαμιαίας επιφάνειας των δακτύλων των χεριών, συνδεόμενη με καυσαλγία και οίδημα των δακτύλων.

Ποιοι παθαίνουν συχνότερα σύνδρομο Achenbach ;

Το σύνδρομο Achenbach παρουσιάζεται συνήθως μετά το 50ό έτος της ηλικίας. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες. Προσβάλλονται συνήθως οι φάλαγγες του μέσου και του δείκτη.

Που οφείλεται το σύνδρομο Achenbach ;

Η αιτιολογία του συνδρόμου Achenbach δεν είναι γνωστή, αν και πιθανολογείται ότι το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με σημαντική μείωση της δακτυλικής αιματικής ροής (όπως έχει φανεί στην αρτηριογραφία).

Πως παρουσιάζεται το σύνδρομο Achenbach ;

Οι άρρωστοι ξαφνικά εμφανίζουν ένα αίσθημα καύσου ή κνησμού σε ένα δάκτυλο, συνήθως στην παλαμιαία επιφάνειά του, το οποίο ακολουθείται μετά από μερικά λεπτά από κυάνωση. Υστερα, το δάκτυλο διογκώνεται, γίνεται ωχρό και ψυχρό και η κινητικότητά του μπορεί να περιορισθεί. Η κυάνωση εξαφανίζεται γενικά μετά από μερικές ημέρες.

Full-size image (50 K)

Κυάνωση δακτύλου (σύνδρομο Achenbach)

Συσχέτιση με άλλα νοσήματα

Το σύνδρομο Achenbach μπορεί να σχετίζεται με ακροκυάνωση, γαστρεντερικές παθήσεις, ημικρανία και παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

Πως γίνεται η διάγνωση ;

Η διάγνωση του συνδρόμου Achenbach γίνεται με βάση μόνο την κλινική εξέταση, επειδή οι εργαστηριακές εξετάσεις (πήξη αίματος, αιματολογικές και βιοχημικές παράμετροι, απλές ακτινογραφίες και υπερηχογράφημα Doppler) δεν δείχνουν τίποτα το παθολογικό.

Ποιά άλλα νοσήματα μοιάζουν με σύνδρομο Achenbach ; 

  • Επώδυνο κυανωτικό σύνδρομο (σύνδρομο ευαισθητοποίησης αυτοερυθροκυττάρων),το οποίο συνήθως προσβάλλει τα πόδια και τον κορμό
  • Dermatitis artefacta
  • Αυτόματη ρήξη vincula
  • Κακώσεις
  • Σύνδρομο Raynaud

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : 

Το σύνδρομο Achenbach είναι μια σπάνια, αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση, χαρακτηριζόμενη από παροξυσμική κυάνωση των χεριών ή των δακτύλων, άγνωστης αιτιολογίας.

Στην οξεία του φάση μπορεί να ανησυχήσει έντονα, τόσο τον ασθενή, όσο και τον γιατρό, γιατί δίνει την εντύπωση σοβαρού αγγειακού νοσήματος. Πάντως, είναι καλόηθες «νόσημα» και περνάει μόνο του χωρίς καμμιά θεραπεία.Who is who

Θέματα

Συλλογή Φωτογραφιών

Τι είναι ο ρευματολόγος

Βότανα-Φυσικές ουσίες